Wedstrijdverslag: Spanje laat Italië kansloos in finale EK

1 juli 2012 22:39 | Bron: Voetbalinfo | Auteur: Dennis Matthijs

Spanje heeft zondagavond in de finale van het Europees kampioenschap met 4-0 gewonnen van Italië. Halverwege stond het al 2-0, na rust maakten de Spanjaarden het karwei probleemloos af. Voor Spanje is de zege op het EK al de derde winst van een eindtoernooi op rij: een unicum.

Na een afwachtend begin waarin Spanje het initiatief had, volgde in de elfde minuut de eerste grote kans. Cesc Fabregas en Xavi zetten een één-tweetje op, waarna het schot van Xavi rakelings over de lat scheerde. Spanje bleef domineren en kwam na een klein kwartier dan ook verdiend op voorsprong. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque sneed als een mes door de Italiaanse verdediging en Fabregas kon de bal voorgeven op David Silva, die feilloos binnenkopte.

Na de treffer kwam Italië wat beter in de wedstrijd. Veel grote kansen leverde dat echter niet op. Spanje loerde op de counter en wist via die weg enkele minuten voor rust haar voorsprong te verdubbelen. Jordi Alba schoof de bal achter Gianluigi Buffon na een perfecte pass van Xavi: 2-0.

Invaller Antonio Di Natale stichtte namens Italië kort na rust tweemaal gevaar, maar kwam niet tot scoren. Tussendoor was Spanje dichtbij een treffer vanuit de kluts, maar Ignazio Abate kon de bal net op tijd opruimen. Cesare Prandelli had na een uur spelen al drie wissels doorgevoerd en had daar ongelooflijk veel spijt van toen Thiago Motta met een hamstringblessure de strijd moest staken. Italië moest verder met tien man en de strijd bleek door dit ongelukkige voorval definitief beslecht.

In het resterende half uur was Italië niet meer bij machte om een vuist te maken, Spanje liet de bal rustig rondgaan. In de slotfase maakten de Spanjaarden er nog 3-0 en 4-0 van via treffers van respectievelijk Fernando Torres en Juan Mata.

fillyking Rang: Super talent| 01-07-2012 23:03 | Reageer

Spanje heeft de critici even de mond gesnoerd. Prachtig spel, ook op het scorebord uitgedrukt. Vanaf minuut 1 de bovenliggende partij, een ideale manier om geschiedenis te schrijven.

KasperHermans Rang: International| 01-07-2012 23:09 | Reageer

De terecht kampioen op basis van deze finale. Vooral het begin was weergaloos. Heb genoten van Spanje, heerlijk

MiezPSV Rang: Semi-prof| 02-07-2012 9:08 | Reageer

ja wat een pot, inderdaad de meeste potentie in de nog steeds groeiende ploeg van Spanje... ben benieuwd, over 2 jaar weer een WK