| Vergeten? | Registreer

Louis van Gaal is fenomenaal

25 juni 2014 13:09 | Bron: Nu.nl/Remco Regterschot
 

Als je het wilde zien, zag je van meet af aan dat het voornaamste uitgangspunt van Louis van Gaal ten aanzien van dit WK was: fitheid. De bondscoach wist genoeg na het EK-echec in 2012, toen Oranje (met spelbepaler Wesley Sneijder voorop) absoluut topvoetbal niet meer langer dan een half uur volhield.

De boodschap van Van Gaal richting spelers luidde sindsdien dan ook onverminderd: als je mee wilt naar Brazilië, moet je topfit zijn.

Gedurende de gehele kwalificatiereeks bleef Van Gaal volgens dat criterium doorselecteren terwijl Oranje zich relatief eenvoudig plaatste. Hij schiep een uitgebalanceerde, fitte ploeg, herstelde de hiërarchie door Robin van Persie en Arjen Robben tot onbetwiste vedettes te laten uitgroeien, ververste het Nederlands elftal met gewillig eredivisiebloed en gaf Sneijder stevige signalen zonder hem te laten vallen.

Ondertussen schaafde hij noodgedwongen ook nog aan een masterplan richting het eerste WK-duel met Spanje. Van 4-3-3 met het puntje naar voren ging het richting 4-3-3 met het puntje naar achteren en toen Kevin Strootman wegviel, zag Van Gaal dat hij te weinig topfitte spelers tot zijn beschikking had die het intrinsieke talent bezaten van de gouden lichtingen uit 1974 en 1998.

Robben, Van Persie en een semi-fitte Sneijder: het was onvoldoende om tegenstanders onder druk te zetten. Omwille van het resultaat maakte hij met pijn in zijn hart de omslag: 5-3-2. Als je het wilde zien, zat daarin een offer van een geboren purist. Als je het wilt zien, is er meer sprake van 3-5-2 trouwens.

Wilskracht
Het was al knap hoe Van Gaal zich kwalificeerde, het was nog knapper hoe zijn team de heersende wereldkampioen en tweevoudig Europees kampioen vernederde.

Bijzonder ook, hoe Australië daarna werd verslagen met haar eigen wapen (wilskracht) en hoe Chili dankzij een tactische vondst (rechtsbuiten Dirk Kuijt werd in vijf weken tijd omgeturnd tot linksback) aan de kant werd gezet.

Gevolg: negen punten uit drie wedstrijden en een achtste finaleplaats tegen Mexico aan de minst zware kant van het speelschema. Oranje presteert dankzij Van Gaal ver boven verwachting.

Antivoetbal
Maar nog altijd wordt er door een groot deel van de Oranjewatchers en in praatprogramma's op al zijn slakken zout gelegd. 'Antivoetbal' is de term die vaak valt als het gaat over de ploeg die tien prachtige goals maakte en meer op doel schoot dan bijna alle andere landen.

Er blijft onevenredig veel negatieve aandacht uitgaan ten aanzien van Frans Hoek, verrassende opstellingen en keuzes (die maar vreemd worden gevonden), het tekort aan balbezit en inconsequenties.

Om Van Bastens inconsequentie werd trouwens nog hartelijk gelachen. Nu het toch over inconsequentie gaat: benieuwd hoe en onder welk vergrootglas de voor journalisten meer aaibare Guus Hiddink straks wordt bekeken.

Slijmballen
Spelers die zeggen dat Van Gaal de beste coach is die ze hebben gehad, worden door opiniebepalers neergezet als slijmballen, een enkele journalist die bereid is om zich in te leven in Van Gaal wordt door chef onderbuik Johan Derksen weggezet als een kontenlikker.

Dat Sneijder fit is, wordt vooral de verdienste van Sneijder zelf genoemd. Alsof er überhaupt sprake is van een verdienste als je met behulp van een K1-vechter net op tijd fit bent voor een WK.

En dan hoor ik Derksen roepen dat Dick Advocaat, Hiddink of Bert van Marwijk dit alles ook wel had klaargespeeld. Een rechtsbuiten met voorbedachten rade gebruiken als linksback? No way. Zover als Van Gaal is gekomen, had niemand voorspeld en niemand anders gekund.

Niemand neemt zoveel risico als Van Gaal of heeft het lef zo ver buiten zijn eigen comfortzone te treden door een eigen visie ter discussie te stellen. Van Gaal deed het, hij neemt dus eigenlijk niets voor waar aan en in die zin is hij Hollandser geschoold dan wie dan ook.

Oké, misschien kent hij zijn gelijke in Johan Cruijff, maar die doet namens Nederland weer eens niet écht mee aan een eindtoernooi.
Sieren

Nee, niets dan lof voor Van Gaal en het zou de fundamentalisten binnen de brede beweging van het anti-evangalisme sieren als ze zichzelf ook eens wat Hollandser zouden opstellen.

Neem niets voor waar aan, durf jezelf ter discussie te stellen en zet je ego aan de kant. Geef niet zo snel toe aan de drang om makkelijk te scoren door Van Gaal belachelijk te maken. Het heeft geen pas meer om op dit moment de prestatie van Oranje weg te schrijven onder de noemer 'antivoetbal'.

Durf gewoon toe te geven dat Van Gaal een bijzonder begaafde, geniale, uitzonderlijke bondscoach is. Een fenomeen, dus.

Door: NU.nl/Remco Regterschot

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!