| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Menno Koch ruikt zijn kans bij PSV (deel 2)

8 oktober 2013 19:15 | Bron: TjerkstraMedia
 

Menno Koch komt heel volwassen en professioneel over. Dat zie je dan ook terug op het veld, waar hij zijn mannetje staat en een belangrijke factor is binnen de ploeg. Koch is een pure verdediger die weet wat hij kan, maar die ook goed weet wat hij nog kan leren. “Dat klopt. In opbouwend opzicht kan ik nog leren.” Koch kan omschreven worden als een rustpunt in het centrale hart van de defensie met veel potentieel. “Ik ben een verdediger die geen gekke dingen zal uithalen”, zegt de gedreven verdediger. “Ik kan een stabiele factor zijn voor het team. Als ik fysiek nog wat sterker kan worden alsmede mijn snelheid kan verbeteren dan kan ik op papier de ideale verdediger zijn voor PSV. Daarbij moet ik aangeven dat ik er dan nog niet ben.”

Buiten het veld is Koch een rustige jongen, binnen het veld laat de verdediger zich horen. “Ik ben best wel een leider. In de B-junioren werd ik voor het eerst aanvoerder en die aanvoerdersband heb ik daarna nooit meer af hoeven staan. Het leiderschap zit er van nature wel in me. Je probeert je medespelers daar waar nodig te sturen. Als de organisatie niet goed staat bij de ploeg dan wordt het moeilijk. Als team moet je zorgen dat de tegenstander geen kans krijgt om een doelpunt te maken.”

Karim Rekik keert vermoedelijk snel terug bij de eerste selectie van PSV. Dat maakt voor Menno weinig uit. Hij hoopt zich zo snel mogelijk te nestelen bij het eerste team. “Vorig jaar speelde ik in Jong PSV, dit jaar zit ik bij Jong, als het aan mij ligt dan hoop ik me in de winterstop definitief bij het eerste te voegen”, geeft Koch aan. “Het is natuurlijk aan de coach. Als de trainer vindt dat ik er nog niet klaar voor ben, dan zal ik moeten laten zien dat ik er wel klaar voor ben. Ik heb een verbintenis tot medio 2015 en hoop in die periode het eerste team te halen en daar een vaste waarde te worden. Of ik samen met Jorrit Hendrix in de toekomst de defensie van PSV kan leiden? Dat moeten we in de praktijk zien. We hebben al samengespeeld en zijn redelijk aan elkaar gewend. Ik heb op het hoogste niveau nog niet mogen invallen, dus we moeten het eerst zien.”

Koch wil niet tot dik in de twintig zijn wedstrijden blijven spelen voor Jong PSV. “Ik zit nu dicht tegen het eerste aan en hoop er spoedig bij te zitten. Het hangt van veel facetten af of ik er bij zit of niet. Je moet altijd strijden voor het hoogste, dat is op dit moment PSV1. Ook al zou PSV volgend seizoen een nieuwe defensieve kracht binnen halen dan nog moet ik mijzelf niet weg laten cijferen. Als er echt geen perspectief voor me is dan moet ik misschien gaan nadenken, maar zover is het nog zeker niet. De komende anderhalf jaar ga ik er vol voor. PSV is mijn club!”

Mocht het er ooit van komen dan zal Koch op een geleidelijke manier een vervolgstap willen maken naar een buitenlandse topclub. “Ik richt mij momenteel volledig op PSV, maar mijn ultieme droom is een grote club in een grote competitie. Manchester United in de Premier League, of spelen voor een club als Bayern München, dat lijkt me heel mooi. Maar ik moet er wel klaar voor zijn. Ik moet eerst zorgen dat ik een vaste basiskracht word bij PSV, op hoog niveau de wedstrijden speel en dan voel je op een gegeven moment wel of je er klaar voor bent of niet.”

De Bundesliga staat hoog aangeschreven bij Koch. “De Duitse competitie is de laatste twee jaren aan het opkomen vind ik. Het is best wel fysiek, maar toch zie je ook steeds meer technische spelers in die competitie. Het is een competitie waarbij de clubs het financieel aardig op orde hebben. Ik vind het wel jammer dat we ons, ik bedoel dan de Nederlandse competitie, niet meer echt kunnen vergelijken met zulke landen.”

Koch ziet dat goed is bij PSV. Hij ziet ongelooflijk veel potentieel. “Het eerste team speelt ijzersterk. We hebben een jonge ploeg en zijn misschien af en toe wisselvallig, maar met bijvoorbeeld een Stijn Schaars die ervarenheid in de groep brengt, maar ook met de andere spelers zit het allemaal wel snor. Qua techniek en bereidheid zit het niet mis bij ons. Er zit veel kwaliteit in de ploeg, maar we zullen echter stabiel moeten blijven. Als we stabiel blijven en strijd kunnen leveren dan voorzie ik mooie dingen voor dit PSV”

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!