| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Menno Koch ruikt zijn kans bij PSV (deel 1 van 2)

8 oktober 2013 18:00 | Bron: TjerkstraMedia
 

Een aantal uren voor het interview met PSV-verdediger Menno Koch worden we opgeschrikt door het nieuws dat de speler met een knieblessure de groepstraining van het eerste team heeft moeten verlaten. Gelukkig voor Koch lijkt de kwetsuur mee te vallen. “Ik raakte bij een botsing met een medespeler geblesseerd aan de knie, maar het valt zo op het eerste gezicht reuze mee. Er is niks kapot.”

Menno Koch, centrale verdediger en aanvoerder van Jong PSV traint de laatste weken mee met het eerste team van hoofdtrainer Phillip Cocu. De selectie van PSV kampt met defensief blessureleed, waardoor de 19-jarige Koch uit Heeze zijn kans ruikt. De verdediger was in de laatste negen duels een vaste waarde en zeker ook een meerwaarde voor het beloftenteam van PSV dat uitkomt in de Jupiler League. Koch ervaart de nu nog tijdelijke stap naar het eerste elftal als een mooie kans: “Het is voor mijn ontwikkeling goed om mee te trainen met het eerste. Daar ligt het niveau toch wat hoger. Het is een leerzame ervaring. Het handelingstempo ligt toch een stuk hoger dan in de wedstrijden in de Jupiler League als op de trainingen bij Jong PSV.”

De jonge centrumverdediger liet de afgelopen weken een sterke indruk achter in de wedstrijden die hij speelde met Jong PSV. Hij wist drie keer te scoren voor zijn ploeg. Koch is dan ook blij dat zijn team nu uitkomt in de Eerste Divisie. “Dat we als Jong PSV mogen spelen op dit niveau is ontzettend goed, erg leerzaam ook. Je speelt tegen clubs die toch vaak wat volwassener spelen dan wij. Door in deze competitie uit te komen hopen we stappen te kunnen maken als team, maar ook individueel. We zijn stuk voor stuk jonge spelers, die ooit de stap willen maken naar het eerste team. We worden klaargestoomd voor het eerste team.”

De resultaten van de jongelingen van PSV zijn nog om naar huis te schrijven. “Het gaat ons met name om het feit dat we ons als team en individueel ontwikkelen op dit niveau”, verklaart Koch. “Natuurlijk willen we wedstrijden winnen, maar de druk van het moeten presteren is wel anders. Het is voor ons een leerproces. Jonge jongens kunnen zich door veel wedstrijden te spelen op dit niveau ontwikkelen. Daar gaat het vooralsnog om. Concentratie en discipline staan hoog in het vaandel. Daar hamert onze trainer (Darije Kalezic, red.) voornamelijk op.”

Koch gaat nog even verder. “De eerste prioriteit is dat de organisatie goed staat. Want het niveau van deze competitie is best hoog. Voetballend gezien zijn we zeker niet minder dan de andere ploegen hoor. Ik gaf het net al aan, maar concentratie is een belangrijk item voor ons, want in de Jupiler League kom je als speler veel meer in een één-tegen-één situatie. Dat verklaart mogelijk ook gedeeltelijk het verhaal van de rode kaarten die we tegen kregen. Een tegenstander is vaak in dat soort situaties net ietsje slimmer dan wij of zijn net ietsje sneller bij de bal.”

“Fysiek wordt er ook het een en ander van je verlangd. Dat we op dit niveau mogen spelen zie ik als een positieve kans voor de spelers als persoon. Niet alleen in het veld, maar ook buiten het veld. Als je bijvoorbeeld vorig jaar op een maandagavond met 6-0 klop kreeg, dan wist bijna niemand dat. Als je nu verliest, weet heel Nederland het. Je krijgt veel meer aandacht van de media. Als jonge speler moet je nu ook weten wat je wel en wat je niet kan doen.”

Het tweede deel van het interview volgt spoedig.

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!