| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Mustafa Saymak wordt een grote jongen bij PEC Zwolle (3)

21 september 2013 16:30 | Bron: TjerkstraMedia
 

Saymak staat voor zijn gevoel nog aan het begin van zijn carrière. “Ik heb vorig seizoen kleine stapjes gemaakt, en maak voor mijn gevoel nu grote stappen. Dat ik veel wedstrijden speel is belangrijk voor mijn ontwikkeling. Ik ben zeker nog niet rijp voor een topclub. Ik moet nog constanter worden. Van de vijf wedstrijden die ik speelde, waren er vier goed, maar eentje was minder. Dat was tegen SC Cambuur. Tegen die ploeg speelden we als team ook minder. Het was een lastig duel. Het is moeilijk om aan te geven waar het aan ligt.” Zou de druk van het moeten presteren meespelen? “Misschien wel. Niet om de te moeten winnen, maar de druk om niet te verliezen vermoed ik. Vorig jaar was het wel anders. Toen konden we vrijuit voetballen en als je de punten meenam dan was het mooi meegenomen.”

De behendige, creatieve speler van PEC Zwolle merkt aan alle kanten dat de club aan de weg aan het timmeren is. Saymak ontpopt zich zelf ook steeds meer als een ‘grote’ jongen. “Haha ja, dat merk je wel inderdaad. De mensen komen er steeds meer achter wie je bent zeg maar. Een mooi voorbeeldje misschien: “Anderhalve week geleden kwam ik als een speler van de koploper uit de Eredivisie naar het Beloftenteam toe. Toen ik voor het elftal onder 17 jaar speelde, kwam ik als onbekende jongen binnen wandelen die niemand kende. Dat doet je wel wat natuurlijk. Ik kan er goed mee omgaan hoor. Ik ga niet naast mijn schoenen lopen.”

Dat Saymak volwassen is geworden merk je ook op de training van PEC Zwolle. De zeer getalenteerde speler is aanwezig, maakt grapjes, maar neemt zijn vak ook heel serieus. “Door de jaren heen merk je dat je volwassen wordt. En inderdaad, ik ben aanwezig in de groep. Ik lig goed in de groep. Dat voel ik en dat doet een mens goed. Als ik goed in de groep lig dan presteer ik ook beter. Als het je niet bevalt of wat dan ook dan ben je toch bang om fouten te maken. Die angst heb ik zeker niet. Ik kan het ook heel goed vinden met de nieuwe trainer (Jans, red.). Ook hij ligt heel goed in de groep. Het is wel een ander type trainer/coach dan Art Langeler was. Jans is een trainer die meer met het team bezig is. Langeler was voor mijn gevoel meer bezig met de eerste elf. Deze nieuwe trainer is altijd in voor een praatje. Hij komt vaak op de training even bij je staan en maakt tijd voor een praatje en dat geeft vertrouwen. De trainer is iemand die eerlijk is en zegt waar het op staat en dat is belangrijk denk ik voor met name jonge spelers. Voor mij is hij een goede trainer.”

Aan toekomstplanning doet Saymak nog niet echt. “Ik moet geduldig zijn en keihard blijven werken,” zegt hij. “Ik heb nog niet echt die stap gezet, die stap die bijvoorbeeld een Kevin Strootman, wel al zette in anderhalf jaar tijd. Ik sta nu al vijf wedstrijden in de basis en moet dat vast blijven houden. Het kan allemaal snel, maar het kan ook snel naar beneden gaan. Ik moet er voor zorgen dat ik dit jaar veel wedstrijden ga spelen en dat ik mijn steentje bijdraag aan het team. Als dat lukt dan maak ik vorderingen. De echte stappen komen dan ook wel. Ik voel me goed en ga er voor.”

PEC Zwolle hoopt aan het einde van de rit rond de tiende plek te eindigen in de Eredivisie. Dat zit er ook zeker in als de blauwvingers op dezelfde voet doorgaan als waar ze mee zijn begonnen. “Laag in het linkerrijtje of hoog in het rechterrijtje moet mogelijk zijn, denkt Saymak. “We zijn echt een team en kennen elkaar door en door. De selectie is ten opzichte van het vorige seizoen aardig intact gebleven. Hopelijk kunnen we het ietsje beter doen. Of we Youness Mokhtar gaan missen is een vraag waar ik geen antwoord op heb. Natuurlijk missen we hem. Hij brengt wel extra kwaliteit mee. Maar niemand is onvervangbaar. We hebben goede spelers in de selectie die op zijn positie kunnen spelen. Stef Nijland en Guyon Fernandez kunnen daar spelen, maar zijn totaal verschillende spelers als hij is. Ook kan nieuwkomer Leroy Labylle daar spelen. Ook een flankspeler, maar ook weer een ander type dan Mokhtar is. We gaan het zien, ik verwacht een mooi jaar met PEC Zwolle met minimaal vier goals en zeven of acht assists van mijn persoon, aldus de ‘knappe’ (geintje van Mustafa zelf) goedlachse Saymak.

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!