| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Mustafa Saymak wordt een grote jongen bij PEC Zwolle (1)

21 september 2013 14:30 | Bron: TjerkstraMedia
 

PEC Zwolle maakt naam en faam. De club pakte in de eerste zes wedstrijden al dertien punten en mag zich daarmee de trotse koploper van de Eredivisie noemen. De Zwolse club doet zoals dat zo mooi heet aan klantenbinding. Je merkt dat ook als je rondkijkt in het IJsseldelta stadion. Er worden voor de hoofdtribune nieuwe tribunes gebouwd en de mensen kunnen straks net als aan de andere kant van het stadion straks pal naast het veld genieten van hun spelers.

Als je op een normale donderdagmorgen een training gaat bezoeken dan valt je op dat er veel pers aanwezig is. De meesten kiezen voor de hoofdtrainer (Ron Jans, red.) of voor de aanvoerder (Bram van Polen, red.). Mustafa Saymak neemt even de tijd voor VoetbalInfo. “Het is mijn eerste interview van het jaar,” zegt de 20-jarige middenvelder van PEC Zwolle, die goed in zijn vel zit. “Het gaat heel goed met mij, maar ook met de ploeg. We hebben een zo goed als fitte groep en presteren boven verwachting.”

Mustafa is niet echt een jongen die gelijk opvalt binnen de selectie van coach Ron Jans. De aandacht gaat het meeste uit naar Guyon Fernandez, Stef Nijland, Fred Benson, Jesper Drost of Bram van Polen. Saymak vindt dat niet erg, maar mag weleens de aandacht krijgen die hij verdient, want hij wordt wel steeds meer een bepalende speler voor dit PEC Zwolle. Hij kwam in alle wedstrijden van dit nog prille seizoen uit voor Zwolle. Dat was vorig seizoen wel anders. Saymak: “Ik mag zeggen dat ik dit seizoen een basisplaats heb en dat was vorig seizoen niet het geval. Van de zeventien wedstrijden, mocht ik veertien keer invallen en mocht ik maar drie keer starten. Dat ik nu vijf maal basis sta zegt denk ik wel dat ik goed bezig ben. Ik ben belangrijk voor het team en kan het goed vinden met de groep en de technische staf. Dat ik belangrijk ben voor de ploeg betekent niet dat dat met een doelpunt moet zijn, maar wel dat ik in afgelopen wedstrijden wel vier of vijf keer aan de basis stond van een goedlopende aanval waar een doelpunt uit voort kwam. Het is dan weliswaar geen assist, maar voor mij als jonge speler geeft dat een goed gevoel en veel vertrouwen.”

Saymak heeft van zijn trainer een soort van vrije rol gekregen binnen het elftal. En dat bevalt de jongeling uitstekend. “Er zijn mensen die mij zien als een rechtsbuiten, maar dat klopt niet. Ik ben meer een aanvallende middenvelder. Ik ben meer iemand van de combinaties. In de vrije rol die ik bekleed binnen het elftal kan ik eigenlijk alles doen. Ik kan veel wisselen van positie en dat is lekker. Ik kan naar binnen gaan, buitenom gaan, en/of tussen de linies gaan spelen. Je zult me niet snel als een rechtsbuiten zien waarbij ik stijf aan de zijlijn sta en met de voorzetten de spits moet gaan bedienen. Nee, deze rol past beter bij mij.”

De aanvallende middenvelder heeft in Zwolle een aflopende verbintenis. De club wil graag verlengen, maar de onderhandelingen staan momenteel op een laag pitje. “We zijn inderdaad al een tijdje bezig,” erkent Saymak. “Ik sta zeker open voor het verlengen van mijn contract want ik kan hier doorgroeien en mezelf ontwikkelen naar een nog betere speler. Ik speel en dat is belangrijk voor een jonge speler als ik ben. We hebben de onderhandelingen even stopgezet omdat de club druk was met de perikelen rond de transferwindow. Bovendien kon mijn zaakwaarnemer ook de overige transfers van andere cliënten regelen of afronden zeg maar. Ik verwacht dat we binnenkort weer om de tafel zullen gaan. Ik heb geen haast hoor. Het komt allemaal wel goed.

Deel 2 volgt spoedig op deze site.

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!