| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Benjamin van den Broek koos voor zekerheid en rust (2)

10 september 2013 17:15 | Bron: TjerkstraMedia
 

‘Benji’, zoals hij wordt genoemd bij The Blue White Army heeft al een aantal clubs achter zijn naam staan. Niet de minste. Zo kwam hij uit voor NAC Breda, waar hij twee jaar in de A’s mocht spelen en zat hij twee seizoenen bij de eerste selectie van NAC. “Ik heb daar helaas geen potten kunnen breken. Er was te veel concurrentie voor het middenveld. Nee, ik moest wat anders. Een gesprek met Jan Zoutman – op dit moment hoofdtrainer van Jong FC Twente – heeft mij doen besluiten voor HFC Haarlem te kiezen. Ik heb daar veel wedstrijden mogen spelen, en scoorde in mijn eerste seizoen regelmatig (9 goals, red.). Het was een mooie tijd, maar na anderhalf jaar viel voor die club het doek. Je voelde het aankomen, maar er was geen redden meer aan. Spelers die niet naar de training konden komen, omdat ze geen geld voor benzine hadden. Dat soort praktijken heb ik daar meegemaakt.”

Het faillissement van Haarlem bracht Van den Broek naar Engeland. “In eerste instantie zou ik voor FC Den Bosch gaan spelen, maar een stage bij Shrewsbury Town, een club uit de Football League Two, bracht daar verandering in. Samen met mijn vader ben ik daar naar toe gegaan. Ik wist niet wat ik zag toen ik bij het stadion aankwam. Een prachtige voetbaltempel, nieuw. Dat had ik nog niet eerder gezien. Ik zou gek zijn geweest als ik dat niet had gedaan. Het eerste jaar bij Shrewsbury verliep goed. Het was een belevenis op zich. Ik kan me nog goed herinneren dat we tegen Stoke City speelden in de League Cup (2-1, verlies, red.). Ja, daar doe je het toch voor als voetballer. Toen de voltallige trainersstaf na een jaar de laan werd uitgestuurd zag ik het al gebeuren. Is dit het einde van mijn Engelse avontuur? Nog geen 48 uren later riep de chairman mij bij hem. This is it, dacht ik, maar het liep even anders. Hij was erg tevreden over me en wilde me langer aan de club binden. Ik bleef nog een jaar. Dat jaar bracht me niet het gewenste plezier. Ik kende blessureleed en kwam in dat seizoen maar tot elf duels.”

Als je een lange tijd van huis bent, van familie en vrienden, merk je op een gegeven moment, dat het sociale contact minder gaat worden. Benjamin voelde dat en koos voor een terugkeer naar Nederland. Opnieuw was daar de belangstelling van FC Den Bosch. “Deze keer kon ik niet weigeren. FC Den Bosch is een mooie, warme club en voel me hier thuis. Dat mijn jongere broer Phil, die keeper is, momenteel uitkomt voor de A-junioren van Den Bosch doet mij heel veel. Ook dat kan een reden zijn geweest dat ik al vroeg bijtekende bij de FC. Hopelijk vervoegt hij zich snel bij de eerste selectie. Dat zou helemaal uniek zijn.”

De aanvoerdersband zal Van den Broek dit seizoen verder moeten brengen in zijn ontwikkeling. De middenvelder staat niet boven de groep, maar is wel aanwezig. “Ik ben geen geboren leider, maar probeer wel altijd het voortouw te nemen en probeer in het veld daar waar nodig de spelers neer te zetten zoals ze moeten staan. Dat hoort bij het proces. Het is voor mij de volgende stap in mijn ontwikkeling die ik kan en moet pakken.”

Afgelopen zaterdag verloren de Bosschenaren met 2-4 van FC Volendam. De Brabanders kregen goede mogelijkheden, scoorden twee mooie doelpunten, maar faalden echter weer op beslissende momenten in de afwerking. Volendam daarentegen was zeer effectief. Ze speelden niet goed, maar creëerden vijf kansen en schoten vier keer raak.

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!