| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Pim Balkestein, wil de nieuwe Petter Hansson worden (1)

1 september 2013 20:00 | Bron: TjerkstraMedia
 

Hij tekende in 2006 zijn eerste profcontract bij sc Heerenveen, maar verder dan het beloftenteam kwam hij niet. “Er was gewoonweg teveel concurrentie voor mijn positie,” zegt Pim Balkestein, de nieuwe linksbenige centrumverdediger van VVV-Venlo. “Met Calvin Jong-a-Pin, Petter Hansson, Michael Dingsdag, Michel Breuer en Alan Bak Nielsen had ik veel grote namen voor me. Het was niet reëel om te zeggen dat ik de stap ging maken naar het eerste elftal. Een verhuurperiode aan bijvoorbeeld Cambuur of FC Zwolle was een optie, maar toen ik op stage mocht bij Ipswich Town heb ik die kans met beide handen aangegrepen.”

En zo gebeurde het. Balkestein trok in juni 2008 naar Ipswich, een Championshipclub. Het klikte van beide kanten goed en het harde werken werd beloond middels een tweejarig contract. Balkestein speelde zijn wedstrijden in het prachtige stadion ‘Portman Road’, en mocht zijn trainingen afwerken op vijf biljartlakens van trainingsvelden. “Zo zie je ze tegenwoordig niet zoveel. Een Championshipclub met zo’n luxe accommodatie. Ik heb daar dingen meegemaakt, dat wil je allemaal niet weten, echt ongelooflijk.” Hij speelde in zijn eerste seizoen veel wedstrijden voor de ‘Tractor Boys’. Balkestein kwam zelfs uit in de FA Cup wedstrijd tegen Chelsea en speelde ook een duel met zijn oude ploeg tegen Everton.

“We verloren dat duel bij Chelsea met 3-1, maar wat een belevenis. Een ervaring om nooit meer te vergeten.” Na anderhalf seizoen bij Ipswich kwam voor de Nederlandse verdediger het klad er een beetje in. Balkestein kwam niet of nauwelijks voor in de plannen van de nieuwe trainer Roy Keane. “Toen we een nieuwe coach kregen was het eigenlijk over. Hij nam zes spelers mee van zijn voormalige club. Dat is daar heel normaal hoor. Een verhuurperiode aan de League One-club Brentford FC was dan ook het beste. Ook bij Brentford kende ik mooie perioden maar ik heb daar ook mindere tijden gehad. Ik kampte met veel blessureleed, maar kwam in het laatste jaar toch sterk terug.” Na Brentford trok Balkestein naar Rochdale AFC en AFC Wimbledon.

“Ik ben blij dat ik de stap naar Engeland heb genomen destijds”, vertelt Balkestein. “Ik heb er veel geleerd en ben daar een man geworden. Hoe mensen daar het voetbal beleven is eigenlijk te gek voor woorden, maar het was fantastisch om mee te maken. Meer dan tweeduizend supporters die mee gingen naar uitwedstrijden van Ipswich Town. En als je een bal het stadion uitschoot dan stond het publiek op de banken. Grandioos. Je komt dat alleen in de lagere divisies van Engeland tegen denk ik.”

“De eerste weken dat ik in Engeland was heb ik ontzettend moeten afzien. We trainden zo hard, dat ik ’s avond bijna levenloos op de bank lag. In een aantal weken tijd kreeg ik er twaalf kilo aan spiermassa bij. Je wordt in Engeland fysiek sterk, maar trainen op techniek was er niet bij. Het is inderdaad waar. Het is daar lange halen, snel thuis. Het niveau in de divisies daar was best wel lachwekkend soms, maar het waren geweldige jaren van veel lering en vermaak. Het dode spoor waar ik min of meer belandde leidde mij terug naar Nederland.”

Deel twee volgt spoedig op deze website.

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!