| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Kenneth Vermeer: "Overwinteren is ons devies"

28 augustus 2013 17:30 | Bron: TjerkstraMedia
 

Met twee gelijkwaardige doelmannen in de selectie, kwam daar in de voorbereiding op het inmiddels prille seizoen opnieuw de discussie op gang over welke keeper er in het doel van Ajax moet plaatsnemen. De rust keerde terug onder de Ajax-lat toen hoofdtrainer Frank de Boer met het verlossende antwoord kwam. Kenneth Vermeer blijft net als vorig seizoen de eerste doelman van Ajax.

Vermeer hield zich niet zo bezig met die discussie: “Ik weet niet beter dat die discussie elk jaar weer wordt gevoerd. Voor mijn gevoel waren er geen redenen voor de coach om te wisselen. Dat Jasper Cillessen een uitstekende doelman is weten we allemaal, maar als je het seizoen daarvoor bijna alles hebt gekeept dan verwacht je dat je in het nieuwe seizoen opnieuw de ‘nummer één’ zal zijn. Ik kan mij goed afsluiten van de verhalen. Ik focus me alleen mijn eigen presteren bij Ajax.”

De doelverdediger van Ajax denkt nog niet echt aan een vertrek bij de landskampioen: “Natuurlijk denk je daar wel eens over na, maar het is voor mij zeker geen moeten”, zegt Kenneth. “Ik heb zeker de ambitie om ooit een stap te maken, maar het moet wel een club zijn die mij aanspreekt. Er heeft zich tot op heden nog geen aansprekende ploeg zich gemeld voor mij. Ik heb nog een contract tot medio 2015 en ik heb het bovendien uitstekend naar de zin bij Ajax.”

Kenneth Vermeer maakte op 5 oktober 2008 zijn eredivisiedebuut voor Ajax tegen sc Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion kregen de Amsterdammers, met Vermeer in het doel, met maar liefst 5-2 klop. Ondanks de vijf tegendoelpunten, kon Vermeer terugkijken op een prima wedstrijd. “Ik kan me nog heugen dat het best lekker ging, maar de fikse nederlaag was een enorme smet op mijn debuut,” erkent Vermeer, die afgelopen vrijdag blij was met een punt bij sc Heerenveen. “We hadden het duel in de laatste minuten nog kunnen verliezen als Kums de bal binnenschiet.”

Het debuut in Ajax 1 smaakte naar heel veel meer en de doelman kwam daarna meerdere keren in actie voor Ajax. Vermeer ontpopte zich tot een betrouwbare keeper met goede reflexen, die alleen kwetsbaar leek bij hoge ballen van de zijkant. “In het verleden werd dat van die hoge ballen veel genoemd inderdaad, maar ik denk dat ik in de loop der jaren veel heb geleerd. Ik ben de situaties beter gaan beheersen, en ben zeker rustiger geworden. Met keeperstrainer Carlo l’Ami werk ik samen met Jasper (Cillessen, red.) en Mickey van der Hart dag in en dag uit aan alle situaties die kunnen voorkomen in een wedstrijd. Er is veel variatie op de trainingen en dat is ook goed.”

Met Ajax beleefde Vermeer al mooie jaren. Hij pakte met de club in 2010 de KNVB-beker, en veroverde in de drie seizoenen er na de landstitel. In de voorwedstrijd op het nieuwe seizoen mochten de Amsterdammers de Johan Cruijff-schaal omhoog houden. Ajax versloeg AZ in een spannende match met 2-3. Het gaat maar door in Amsterdam, wordt de druk van het alsmaar moeten presteren niet te veel? Kenneth Vermeer geeft antwoord: “Druk is niet het goede woord denk ik. Je weet dat je bij Ajax moet presteren en dat er veel verwacht wordt. Je leert er mee om te gaan. Bij de club wil men spelen volgens een bepaalde filosofie. En die visie staat als een paal boven water. We willen dominant aanvallend voetbal spelen. Dat is duidelijk bij iedereen, en daar wordt elke dag weer op gehamerd door de trainer en zijn staf. Die duidelijkheid is goed voor iedereen.”

Ajax gaat ook dit seizoen weer voor het landskampioenschap, maar hoopt dit jaar ook potten te gaan breken in de Champions League. “Vorig seizoen hebben we op een haar na de volgende ronde van de Champions League moeten missen. Overwinteren is ons devies voor dit seizoen. Daarnaast is de competitie van essentieel belang.”

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!