| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Viktor Elm, bescheiden Zweed in Alkmaarse dienst

10 augustus 2013 15:00 | Bron: TjerkstraMedia
 

In juni 2012 tekende Viktor Elm een contract dat hem tot 2016 aan AZ bindt. De Zweedse middenvelder kwam transfervrij over van sc Heerenveen. “Ik was na vier jaar Heerenveen toe aan iets anders”, vertelt Elm. “Niet vanwege de club hoor, maar ik zocht min of meer een nieuwe uitdaging. Er waren in die tijd meerdere clubs in mij geïnteresseerd. Ook buitenlandse teams toonden belangstelling, maar ik voel me thuis in Nederland.”

De middenvelder had met AZ een merkwaardig seizoen. De Alkmaarse formatie moest vechten tegen degradatie. Een vreemde gewaarwording, maar uiteindelijk kon de kwaliteit binnen de Alkmaarse ploeg toch zegevieren. Door te winnen van PSV in de finale van de KNVB beker (2-1, red.) werd ook nog de ‘dennenappel’ binnen gehaald. Elm: “We zijn heel blij dat het uiteindelijk toch goed gekomen is. We hadden een moeizaam seizoen, maar de winst op PSV maakte veel goed.”

AZ was, zo leek het tenminste, snel klaar te zijn op de transfermarkt. Veel nieuwe spelers, waaronder Jeffrey Gouweleeuw, Nemanja Gudelj en Jan Wuytens, kwamen al vroeg voor het nieuwe seizoen naar Alkmaar. Daar tegenover staat het vertrek van goalgetter Jozy Altidore naar Sunderland. “We hebben een aantal goede spelers gehaald, maar we zijn Altidore wel kwijtgeraakt. Aron Jóhannsson is een prima vervanger voor Jozy, want ook hij schiet ze gemakkelijk binnen.” Elm kan het nog moeilijk inschatten, maar heeft een goed gevoel overgehouden aan het oefenduel tegen het Spaanse Getafe, het duel om de Johan Cruijff-schaal tegen Ajax en de eerste competitiewedstrijd bij sc Heerenveen. “Ik denk dat we er best aardig opstaan. Tegen Getafe wonnen we met 3-0, tegen Ajax (2-3. red.) en sc Heerenveen (4-2, red.) verloren we weliswaar maar we hebben daar wel een redelijke basis gelegd voor een goed seizoen denk ik. In Friesland ging er veel mis, maar daar leren we van. Het komt wel goed met AZ.”

Vorig seizoen speelde Viktor meer als een box-to-box-speler. Dit seizoen zal de Zweed vermoedelijk een iets meer aanvallende rol links op het middenveld krijgen. “Het is weer wat anders, maar dat maakt me niet uit. Het gaat om de balans van het elftal. Er is veel concurrentie binnen de selectie dus de trainer (Gertjan Verbeek, red.) moet keuzes gaan maken. We spelen nu met Nemanja Gudelj, Markus Henriksen en mijn persoon op het middenveld, maar ook spelers als Willie Overtoom, Steven Berghuis en Celso Ortíz kloppen nadrukkelijk op de deur. Dat betekent dat je altijd scherp moet zijn en blijven.”

Bij sc Heerenveen was het lekker ‘rustig’ volgens Viktor Elm, ook bij AZ gebeuren geen gekke dingen. “Ik zie veel gelijkenissen met Heerenveen eigenlijk. Het is een rustige club, een subtopper, net onder de grote clubs. Net als in Heerenveen mag ik spelen in een sfeervol stadion met veel supporters. Ik voel me hier, net als mijn gezin, happy in Nederland. Een buitenlands avontuur zal ik naar alle waarschijnlijkheid niet meer aangaan. Mijn oudste zoon komt ook op een bepaalde leeftijd, dus na het uitdienen van mijn contract zullen we vermoedelijk terugkeren naar Zweden.”

Viktor zou graag nog een keer samen in een team willen spelen met zijn broer Rasmus. “Dat zou wel leuk zijn inderdaad, maar dat gaat zeker niet gebeuren in Rusland”, lacht Viktor. “Daar ben ik niet het type voor. Nee, als we ooit nog samen zullen gaan spelen dan zal dat in Zweden zijn. Het bevalt Rasmus overigens prima bij CSKA Moskou. Het leven is er goed en hij wint alles met die club, maar het verkeer daar is een ramp, zo zei hij tegen mij.”

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!