| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Marc Koot, snelle rechtsbuiten met toekomstperspectief

7 augustus 2013 16:00 | Bron: TjerkstraMedia
 

Vele nieuwe namen passeerden de revue bij Helmond Sport en toch veranderde er bij Helmond Sport niet zoveel, geeft nieuwkomer Marc Koot aan. “De speelwijze is nog steeds dezelfde. Aanvallend, fris en attractief spelen, dat is wat we graag willen.” Waar de Brabantse club vorig seizoen in de Play-offs het onderspit moest delven tegen Sparta Rotterdam, daar hoopt de ploeg van Eric Meijers komend seizoen weer mee te strijden voor een plaats in het linkerrijtje, met aansluitend het toetje: de Nacompetitie.

Marc Koot, die deze zomer overkwam van FC Oss, denkt dat er voldoende kwaliteit in het team zit om die prestatie te evenaren. “Er is goed ingekocht en in de voorbereiding hebben we redelijke maar ook goede wedstrijden gespeeld. Misschien moeten we als spelers nog wat meer initiatief tonen in het veld. We tikken de bal goed rond, maar soms moet je die bal ook een keer op het doel schieten. We hebben een jonge ploeg, het kan zijn dat het daar mee te maken heeft.”

Koot (22) tekende in april van dit jaar een driejarige verbintenis bij Helmond Sport. Een goed gesprek met de technische staf gaf voor hem de doorslag. “Er was meer interesse, maar Helmond Sport gaf mij het juiste gevoel. Ze gaven aan wat de ambities zijn van de club en hoe zij mij zien. Ik kan hier de komende jaren nog veel leren, en hoop mij te kunnen ontwikkelen als een van de betere rechtsbuitens in de Jupiler League.”

Mario Captein, algemeen directeur van Helmond Sport, omschreef Koot op de clubsite als een talentvolle, jonge speler die op alle posities voorin uit de voeten kan. Ook teammakkers gaven aan dat de aanvaller zeker kan ballen. “Dat is fijn om te horen dat de mensen van de club zo enthousiast over mij zijn. Ik kan inderdaad op vele posities uit de voeten, maar ik voel me toch meer een rechtsbuiten. Ik moet het echt hebben van mijn snelheid en de actie. Bij Oss waar ik twee seizoenen speelde, begon ik in het 4-4-2 systeem als een soort van ‘valse’ spits of stond ik in de punt, in het tweede jaar mocht ik aan de buitenkant mijn acties maken. Hangend op rechts of spelen als een rechtsbuiten is datgene wat ik het liefste doe.”

De aanvaller hoopt zichzelf bij Helmond naar een hoger niveau te tillen. “Ik kan nog heel veel leren. Ik ben jong en kan, nee moet in bepaalde situaties slimmer zijn. De rust bewaren voor de goal, de voorzet en het tactisch vernuft zijn punten waar ik aan moet werken dit seizoen. Ook moet ik nog wat krachtiger worden. Bij FC Oss kon ik naar een dergelijk niveau groeien, maar bij deze club hoop ik verder te kunnen groeien. Ik hoop ooit de stap te kunnen maken naar de Eredivisie, het liefste met Helmond, maar dat is vooralsnog koffiedik kijken. Dat zijn ambities. Ambities zijn er om waar te maken. Dus wie weet wat de toekomst zal gaan brengen. We gaan er drie mooie jaren van maken bij Helmond Sport.”

De rappe aanvaller, die veel potentie in huis heeft, is zeer te spreken over het nieuwe kunstgrasveld in het Lavans Stadion. “We hebben er, ik geloof, nu drie keer op mogen trainen. En ik kan zeggen dat het goed aanvoelt. Aan het speelveld zal het zeker niet liggen. We kunnen een mooi seizoen tegemoet gaan. De speelwijze is bij een ieder binnen de selectie bekend. Wat mij echter in de voorbereiding wel verbaasde was het spel van onze ploeg in de tweede helft in het oefenduel tegen FC Groningen (3-1 verlies, red.). We spelen een hele goede eerste helft, geven naar mijn idee niks weg, komen na de rust gelijk op voorsprong en gaan dan helemaal terugzakken. En dat terwijl we normaliter door gaan met voetballen en voor de tweede treffer willen gaan. Vreemd vond ik dat. Tegen Groningen ging dat dus niet goed. Ik hoop dat we daar lering uit hebben getrokken. In de wedstrijden die we daarna speelden ging het wel aardig.”

Vermoedelijk hebben de meeste lezers de link al kunnen leggen, maar Marc is de zoon van oud-profspeler Adick Koot die furore maakte als centrale verdediger bij PSV. In het seizoen 1987-1988 won hij met die club de Europa Cup I. Na die Europese bekerwinst vertrok ‘vader’ Koot naar Frankrijk. Hij ging spelen bij AS Cannes en later voor Lille OSC. Bij laatstgenoemde club sloot hij zijn carrière af. Marc heeft ook nog een tijdje in Frankrijk gewoond. “Toen ik een half jaar was ben ik meeverhuisd naar Frankrijk, maar na de scheiding van mijn ouders ben ik met mijn moeder teruggegaan naar Nederland. Mijn vader woont er nog steeds en heeft er een andere vrouw ontmoet. Ik zie hem veel hoor. Hij is wekelijks in Nederland, want hij heeft in Eindhoven een eigen bedrijf: SLK en Partners, een onderneming in sportkleding. Ooit hoop ik iets te kunnen doen binnen dat bedrijf. De kans is aanwezig dat ik dit seizoen een opleiding, gericht op de Detailhandel, ga doen.”

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!