| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Mitchell Dijks: "Had gelijk een klik met sc Heerenveen"

4 augustus 2013 19:30 | Bron: TjerkstraMedia
 

Mitchell Dijks is één van de nieuwkomers in de selectie van hoofdtrainer Marco van Basten. De 20-jarige linkervleugelverdediger wordt voor één seizoen gehuurd van Ajax. De uit Purmerend afkomstige speler is al helemaal gesetteld in het Friese haagje. Dijks: “Ik heb het enorm naar de zin bij sc Heerenveen. Het is hier relaxed, ik ben bij een warme club terechtgekomen. We hebben een leuke groep. Ik reken op een mooi seizoen met sc Heerenveen.”

Er was veel belangstelling voor de linksachter, die ‘op gevoel’ koos voor een Fries avontuur. “Dat klopt, maar toen mijn zaakwaarnemer (Dick van Burik, red.) sc Heerenveen noemde was ik eigenlijk al om. Ik kreeg gelijk een goed gevoel. Ze willen hier altijd voetballen en dat spreekt me aan. Het is voor mij zaak dat ik veel wedstrijden ga spelen en ritme ga krijgen bij deze mooie club.”

De jonge back heeft voor dit seizoen een aantal doelen voor ogen. “Sowieso basisspeler worden en belangrijk worden voor de club. Ik wil dat we als verdediging goed staan en niets doorlaten. Ook hoop ik aanvallend mijn steentje bij te kunnen dragen.” Heerenveen kwam met Ajax een huurconstructie overeen zonder optie tot koop. Dijks: “Ajax wilde mij niet verkopen. Verhuren was de enigste optie. Ik heb echter wel aangegeven, als het me bevalt in Friesland dan blijf ik daar. Ik heb na dit seizoen nog een jaar contract bij Ajax, maar daar komen we dan wel uit.”

Dijks is een fysiek sterke speler met veel potentieel. “Ik hoop dat ik me bij sc Heerenveen kan ontwikkelen als een nog betere linksback, maar ik kan ook links in het centrum uit de voeten, maar vooralsnog moet ik mij richten op de backpositie. Ik ben duelsterk, kan een man uitschakelen en heb ook voldoende aanvallende kwaliteiten. Ik kom graag op, kan een mannetje passeren en hoop dit seizoen een aantal beslissende voorzetten te kunnen geven.”

De samenwerking met Yanic Wildschut op links verloopt uitstekend, vertelt Dijks. “We kunnen het goed met elkaar vinden. De trainers zijn erg positief. We hebben al een jaartje samengespeeld bij Ajax. De klik die er toen was is gebleven. Onderling zeggen we vaak als we een wedstrijd moeten spelen: dit wordt onze avond.”

Het is de verdediger opgevallen dat ze bij Ajax meer op balbezit spelen dan bij sc Heerenveen. “Het is hier iets verdedigender denk ik. Maar we geven wel meer druk. Ik moet wel zeggen dat we de laatste tijd meer oefenen op balbezit. Voor mijn gevoel gaat het steeds beter. Tegen defensieve ploegen als Leuven of Osasuna hebben we het in de voorbereiding lastig gehad, maar ik denk dat het allemaal goed zal komen met sc Heerenveen.”

De eerste competitiewedstrijd tegen AZ, thuis in een kolkend Abe Lenstra Stadion met het Friese volkslied was voor Dijks een schitterende ervaring. Heerenveen won met 4-2 van AZ. “Ja dat was genieten. Ik ben blij met de drie punten, maar niet met de rode kaart die ik kreeg. Het was een domme actie van mij, maar ja achteraf is het makkelijk praten.”

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!