| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Raimond van der Gouw, omgeven door voetbaliconen

13 juli 2013 15:00 | Bron: Voetbalinfo | Auteur: Benjamin Hagen
 

Raimond van der Gouw zijn carrière begon in Deventer bij Go Ahead Eagles, waar hij in 1988 het shirt verruilde voor dat van Vitesse uit Arnhem. In 1996, na acht jaren bij Vitesse het doel te hebben verdedigd, maakt van der Gouw de overstap naar het Engelse Manchester United. Hoewel hij bij “The Red Devils” als tweede keeper fungeerde achter de legendarische Peter Schmeichel, maakte hij toch regelmatig zijn opwachting onder de lat. Hoogtepunt was wel dat hij in het doel stond tijdens de halve finale om de Champions League tegen het Duitse Borussia Dortmund. Verder mocht hij bij Manchester met meerdere clubiconen werken; denk hierbij aan David Beckham, Paul Scholes en Sir Alex Ferguson. Dit trio besloot na dit seizoen te stoppen als voetballer/trainer.

"Beckham ken ik als jonge speler, toen hij nog niet bekend was", herinnert Van der Gouw zich exclusief in gesprek met Voetbalinfo. "Na zijn fantastische doelpunt tegen Wimbledon kende iedereen hem. Ik heb hem zien groeien van jonge jongen tot wereldberoemde voetballer. Hij is een ontzettend harde werker, altijd aan het trainen om beter te worden. Daarnaast was hij heel leuk met onze kinderen."

Van der Gouw stelt dan ook dat de media Beckham als een ander persoon neerzette, al merkte Raimond hier weinig aan qua karakter van de man met de fluwelen linker trap. "In eerste instantie zeker niet, hij was net zoals de andere voetballers. Nadat hij een relatie kreeg met Victoria veranderde dat wel een beetje en zocht de pers hem constant op. Maar David bleef ontzettend professioneel in z'n werk en had er alles voor over."

"Scholes is ook een harde werker en een geniale voetballer", vervolgt de voormalig doelman over de Engelsman die deze zomer stopte. "Ik herinner me hem vooral als een rustige, betrouwbare speler. Geweldig dat hij het zolang heeft volgehouden. Hij was een hele belangrijke speler in ons team."

Tot slot komt ook 'Sir Alex' aan het woord. Toen bekend werd dat de Schot stopte als trainer, stelde Van der Gouw dat hij in het verleden de 'redding van de club' is geweest toen Manchester United van de top afgleed. "Ferguson is de manager die het meeste indruk op mij heeft gemaakt. Een ontzettende vakman, niet bang om beslissingen te nemen, maar ook een familiemens. Toen er bij ons thuis een ernstig ziektegeval was, gaf hij direct aan dat ik thuis moest zijn, dat was op dat moment belangrijker dan voetbal."

Er waren echter nog meer grootheden waar Van der Gouw mee mocht samenspelen/werken. "Ook van Roy Keane heb ik veel geleerd. Ongelofelijk wat voor een wil hij heeft om iets te bereiken. Een echte knokker, zeker mentaal. Het is erg fijn om Roy in je team te hebben. Je wil echt niet tegen hem voetballen! Later heb ik met hem gewerkt in de trainersstaf van Sunderland. Dat was een geweldige ervaring, vooral op persoonlijk vlak."

"En Eric Cantona heeft een ongelofelijke persoonlijkheid. Hij nam spelers onder zijn hoede. Ik kon erg goed met hem overweg. Hij was rustig, wel een echte leider binnen het team. Toen zijn eigen speelfilm 'Eric is looking for Eric' in première ging in Amsterdam nodigde hij mij uit en hebben we elkaar na de film ontmoet en bij gepraat", besluit Van der Gouw.

Later vandaag (17.00 uur) verschijnt deel twee, waarin Raimond ingaat op zijn speciale band met Wilfried Bony en blikt hij terug op het meest emotionele moment uit zijn carrière.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!