| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Nemanja Gudelj: “Naar Alkmaar gekomen om te leren”

6 juli 2013 16:00 | Bron: TjerkstraMedia
 

Nemanja Gudelj (21) verruilde een aantal weken geleden NAC Breda voor AZ. De middenvelder die ook kon tekenen bij nog grotere ploegen, koos bewust voor een vierjarige verbintenis in Alkmaar. Gudelj wil zich onder zijn nieuwe hoofdtrainer Gertjan Verbeek verder ontwikkelen. Hij wil beter worden op elk gebied en op niveau blijven voetballen.

Na het oefenduel tegen SV Kleine Sluis in Anna Paulowna had de Serviër een beter gevoel over het spel van zijn ploeg dan bij de eerste wedstrijd van AZ in Dirkshorn. De Alkmaarders hadden geen kind aan Kleine Sluis en wonnen met ruime cijfers: 0-8.

Nemanja speelde één helft tegen Kleine Sluis. “Het gevoel is stukken beter dan bij het eerste duel. Je voelt gewoon dat het stukje bij beetje beter wordt en dat we elkaar steeds meer gaan vinden in het veld. We maken als team stappen en daar ben ik zeer content mee. Iedereen speelde een helft en dat is misschien ook wel logisch. Zeker na zo’n zware trainingsweek.”

“We hadden vandaag (lees: woensdag) een pittige krachttraining in de ochtend, met veel korte partijen en sprintjes. Dat vergt veel van je lichaam. Zeker voor mij is het wennen omdat ik van NAC Breda kom. Ik voel me fit, maar merk na zo’n zware week wel dat ik spierpijn heb. Bij NAC ging alles toch wat in een lager tempo, hier wordt anders getraind. Mijn lichaam moet daar aan wennen. Het gaat al stukken beter dan vorige week, dus ik heb alle vertrouwen.”

De Servisch international merkt aan alles dat AZ een topclub is. “Je merkt aan alles dat AZ op elk vlak stukken verder is. Je kunt deze club wel beschouwen als een topclub. Het niveau ligt hier ook stukken hoger. Dat komt ook omdat je betere spelers om je heen hebt en dat maakt het voor mij ook makkelijker denk ik. We trainen ook anders, harder, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik nu een andere trainer heb.”

Lovende verhalen over zijn nieuwe coach brachten Gudelj mede naar Alkmaar. “Absoluut heeft de trainer een grote rol gespeeld in mijn beslissing. Ik kende hem niet echt, maar hoorde van andere mensen dat Verbeek een trainer is die hard wil trainen en jonge jongens beter maakt. En beter worden bij AZ is juist mijn doelstelling. Met deze trainer denk ik stappen te kunnen maken. Stappen die er voor gaan zorgen dat ik de stap omhoog gemakkelijker kan maken.”

Het voornaamste doel van Nemanja Gudelj is speelminuten maken in het eerste van AZ. Mensen die denken dat hij de rol van Adam Maher op het middenveld op zich zal nemen bij AZ, die hebben het mis. Gudelj is andere type speler. “Maher is meer een ‘tien’, een aanvallende middenvelder, zegt de nieuwkomer. “Je zult mij eerder in een controlerende rol zien. Het is aan de trainer om te bepalen waar hij mij wil hebben. Als box-to-box-speler zou ik ook een meerwaarde kunnen zijn voor dit team.” En Viktor Elm dan? “Hahaha… het is niet aan mij om die keuze te maken. Ik heb alle vertrouwen in de trainer dat hij de juiste keuze gaat maken.”

Gudelj is nog maar kort bij AZ, maar kijkt al een beetje vooruit. Zijn eigen doelen heeft hij net al aangegeven. Hij wil zich verder ontwikkelen, een betere voetballer worden en dat kan volgens hem bij AZ. Ook als het gaat om zijn nieuwe werkgever weet Gudelj wel wat hij wil. “Sowieso staat bij mij het teambelang altijd bovenaan. Hopelijk kunnen we successen boeken. Als we een top-zes plek of Europees voetbal kunnen bemachtigen dan zal het seizoen geslaagd zijn. Ook voor mij. Als ik mij dit seizoen naar een dusdanig niveau kan ontwikkelen, veel minuten mag maken en blessurevrij zal zijn, dan kunnen we spreken van een topseizoen!”

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!