| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Henk Dijkhuizen, talent met ‘Koempel-mentaliteit'

4 juni 2013 19:00 | Bron: TjerkstraMedia
 

Sparta Rotterdam heeft deze week opnieuw een nederlaag moeten incasseren tegen Roda JC Kerkrade. Nadat de Zuid-Limburgse club vorige week zondag Sparta versloeg in de finale van de nacompetitie, daar verloren de Rotterdammers begin deze week hun sterkhouder Henk Dijkhuizen aan jawel: Roda JC. De transfervrije verdediger tekende in Kerkrade een driejarige verbintenis.

Waar Dijkhuizen nog goede hoop had op een nieuw contract bij Sparta, was het plots Roda JC dat zich voor hem meldde. “Het is een jongensdroom die uitkomt”, vertelt de 20-jarige speler aan VoetbalInfo. “Het is een grote stap van Den Haag naar het Zuiden van het land, maar ik kan je wel zeggen dat ik er ontzettend veel zin in heb. Ik kan het nu laten zien op een hoger podium. Een jongensdroom komt uit”, aldus een trotse Dijkhuizen, die Sparta dankbaar is voor alles wat die club in de afgelopen jaren voor hem heeft gedaan.

Een paar dagen na het verloren play-offduel bij Roda ging het spreekwoordelijke balletje rollen voor Dijkhuizen. “Ik ben geloof ik op de woensdag naar Kerkrade gegaan, heb een goed gesprek gehad met de mensen daar en had gelijk het juiste gevoel over de club. Vanaf het eerste moment was het klaar eigenlijk. Ze wilden mij koste wat kost halen, en dat geeft veel vertrouwen. Er was meer interesse voor mijn persoon, maar dat is voor mij niet spannend meer. Ik ga komend seizoen alles geven voor Roda JC.”

Dijkhuizen zal het in het Limburgse uit moeten vechten met de Belgische rechtsachter Martijn Monteyne. “Ik ga natuurlijk voor een basisplaats. Maar je zult je steeds weer moeten bewijzen, zeker in het begin als je nieuw bent bij een club. Ik zal het moeten laten zien in de voorbereiding. Alle opties liggen open, het ligt aan mezelf of ik ga starten of niet. Ik ga met Monteyne strijden voor een plekje rechts in de verdediging, dat heeft de trainer (Ruud Brood, red.) aangegeven.”

Waar Sparta nog twijfelde in een langere samenwerking met de Haagse verdediger, daar was Roda JC doortastend. “Dat klopt wel inderdaad. Mijn insteek was ook om bij Sparta te blijven, maar het vertrouwen van Roda in mij kon ik niet beschamen. Ze hebben mij vele malen gevolgd en wilden mij dolgraag hebben. Mooi toch?”

Het is toch wel raar dat een club als Sparta zo lang heeft gewacht Dijkhuizen een contract aan te bieden. De verdediger speelde afgelopen 37 duels voor die club. “Ze twijfelden, wat ik heb begrepen. Er is natuurlijk het nodige gebeurt in en om de club afgelopen seizoen. Trainer Michel Vonk moest weg, een interim-coach (Henk ten Cate, red.) kwam en een nieuwe trainer moest benoemd worden. Dat gebeuren heeft vermoedelijk meegespeeld in de keuze van de club. Ik heb nog met Adri Bogers, de nieuwe trainer van Sparta, gesproken. Maar toen Roda JC in beeld kwam was de keuze snel gemaakt. Spelen in de Eredivisie is toch datgene wat een voetballer wil.”

Clubicoon en oud-speler van Roda JC, Eric van de Luer, gaf in de Limburgse media onlangs aan dat de selectie van Roda JC niet in balans is. Hij riep het volgende: “De Koempel-mentaliteit uit mijn tijd is er allang niet meer. We hebben twee Poolse keepers, er staat een Belgische verdediging en veel van de andere jongens komen uit het westen van Nederland." Met het aantrekken van Ard van Peppen, Guy Ramos (beide spelers komen van RKC Waalwijk) en Henk Dijkhuizen lijkt er wederom een ‘non-balans’ te ontstaan. Te veel dezelfde types? Dijkhuizen geeft zijn mening: “Wat ik begrepen heb van de mensen binnen Roda, is dat de selectie ‘Koempel-mentaliteit’ nodig heeft. Ik denk dat de club drie strijdvaardige jongens binnenboord heeft gehaald en dat past wel binnen dat profiel. Ik kan alleen maar over mezelf oordelen. Maar mensen omschrijven mij vaak als een ‘bijtertje of werkertje’. Ik kan daar alleen maar positief op reageren. We zullen het komend seizoen moeten laten zien met zijn allen.”

Roda hoopt zich de komende jaren weer te mengen in het linkerrijtje van de Eredivisie. Meespelen voor een Europees ticket is datgene wat de Limburgers graag willen. “Dat is wel de ambitie van de club,” geeft Dijkhuizen aan. “Met het materiaal wat er afgelopen seizoen op het veld stond zou het haalbaar moeten zijn geweest, echter de factoren pech, rode kaarten en overige zaken hebben een grote rol gespeeld in het teleurstellende seizoen van Roda. De club is dolgelukkig dat ze weer op het hoogste podium mogen acteren en ik ben erg blij met de kans die Roda mij heeft gegeven. Ik hoop veel speelminuten te mogen maken bij de Trots van het Zuiden.”

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!