| Vergeten? | Registreer

Column: De kans dat een shirt precies goed maakt, is interessant klein

5 maart 2013 12:00 | Bron: -
 

Arsenio Valpoort scoorde zondagmiddag voor PEC Zwolle en daar is in principe niets mis mee. Voetballers scoren wel vaker, maar Arsenio deed iets na zijn doelpunt wat mij intrigeerde. Hij trok zijn PEC Zwolle-shirtje omhoog en liet een wit shirt met een foto en wat tekst zien. Waarschijnlijk voor een overleden vriend, maar de inhoud van het shirt is irrelevant. Ook het feit dat er een shirt was is niet vreemd - het gebeurt wel vaker - maar het zette me wel aan het denken.

Stel, je bent een willekeurige voetballer bij een willekeurige voetbalclub. Je hebt een boodschap voor iemand, een geliefde, een overleden dierbare, de pers of gewoon een lollige tekst, dus je besluit een shirt te drukken dat je onder je wedstrijdshirt aantrekt. Daar ligt al het eerste punt van aandacht. Stel je trekt dat shirt aan en je scoort die wedstrijd niet. Laat je dat hele kloteshirt dan maar zitten, of wacht je 'gewoon' tot je een keertje wel scoort. Dat je dan zes maanden later je allang vertrokken vriendin via een shirt ten huwelijk kan vragen.

Een shirt onder je wedstrijdshirt, godallemachtig, het zou niet moeten mogen. Als je dertig jaar geleden een shirt onder je shirt aan had, dan kon je het krijgen in de kleedkamer. "Oh, jongen, Jantje. Wat trek jij nou aan? Een shirt? En waar is je wedstrijdshirt dan? Dat ga je er overheen aandoen? Man, hou toch op. En dan? Laten zien als je scoort? Jantje, Jantje, je bent een klein detail vergeten. Je scoort nooit Jantje. Wat staat er überhaupt op, op dat Zeeman-ding. Melissa, ik hou van je? Nou, gisteravond schreeuwde ze iets heel anders. Nou, nu dat clownspakkie uit en lekker ballen, hè Jantje?"

Echter, aan sommige shirts zie je dat ze goed zijn. Dat het drie uur voor de wedstrijd nog snel in elkaar geknutseld werd. Bony had dit weekend een goed shirt, ter ere van de overleden Theo Bos. Al, zo zit ik me net te bedenken, zou het ook zomaar kunnen zijn dat hij het shirt al een hele tijd in zijn kast had hangen, voor het geval dat de ziekte waaraan Bos leed hem toch te machtig zou worden in Bony's contractperiode in Arnhem. Als hij deze zomer naar Liverpool gaat, stel dat, en Kenny Dalglish gaat de pijp uit, dan staat hij sniffend met eenzelfde soort shirt op het veld als hij scoort. Ordinaire broodvoetballer.

Balotelli had vorig jaar ook een heel mooi getimed shirt. Vast ook met een plan, trouwens. Die had een shirt laten maken omdat hij wist dat hij het weekend voor de Manchester Derby een vuurpijl in zijn reet zou stoppen, om vervolgens glimlachend de hele persexplosie te onvtvangen, twee keer te scoren en dan met Why Always Me? op zijn buikje zou staan. Het kan een hele mooie impulsieve actie zijn, die pas plaatsvond na voorafgenoemd vuurwerk-incident, maar ook dit zou een heel mooi plannetje kunnen zijn.

Nee, het is bijna onmogelijk om met een perfecte timing een mooi ondershirt te produceren. En aangezien alledrie de voorbeelden van dit fenomeen eigenlijk helemaal nergens op slaan, heb ik een mooi voorstel, gewoon om het voetbal weer net iets vermakelijker te maken. Ik stel voor dat ondershirtjes, op straffe van een schorsing van een jaar en dertigduizend euro boete, vanaf nu verboden worden. Grappig zijn hoeft niet en rouwen doe je privé. En niet als er camera's bij staan. Ik denk dat Theo het met mee eens zou zijn geweest.

Lukas Schröder

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (2)

Reacties
AFCA020 Rang: Vedette| 05-03-2013 12:13 | Reageer

Wat een rare column.
Vind het persoonlijk onzin dat je geel krijgt bij het uittrekken van je shirt. Ik bedoel je doet er he-le-maal niemand kwaad mee!

Kijk als het provocerend is zoals Immers met zn ado tattoo oke, maar verder zie ik het probleem niet.
Dat er echter nog spelers zijn die ondanks deze belachelijke straf alsnog bewust geel pakken vind ik oerlomp. Zoals Guidetti vorig jaar bijvoorbeeld haha, dat soort dingen zijn dan ZEKER niet slim je 2e geel pakken. Sowieso snap ik niet waarom je je shirt uit zou moeten trekken hoor, ik bedoel hou gewoon aan, maar die overdreven sanctie van geel, terwijl er 3 minuten later iemand een doodschop krijgt en niet eens bestraft wordt?

Maar goed nu verder op de inhoud, wat is er mis met datgene wat Bony deed? Ik vind het respectloos van jouw kant hoe je over deze actie praat!

Mooi gebaar van Bony, of jij het nou wel of niet kan waarderen.
Een persoonlijke boodschap of een prachtig gebaar mag wat mij betreft gewoon op je ondershirt!

Jesse Rang: Sterspeler| 05-03-2013 14:35 | Reageer

Ben het opzich wel eens met Lukas. Vind het ook allemaal een beetje camera-geil 'kijk mij eens meelevend zijn' om met zulke shirts te lopen.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!