| Vergeten? | Registreer

Column: Een breker die met Feyenoord-sokken traint is geweldig voor Ajax

26 februari 2013 12:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Ajax morste zondag weer punten en gooide zichzelf zonder pardon uit de Europa League, tegen een ploeg die niets meer te brengen heeft dan een psychisch gestoorde voorzitter. Voetballend lijkt trainer Frank de Boer alles eindelijk op de goeie plaats te hebben, maar de conclusie is dat er dit seizoen veel te veel punten worden gemorst.

Ajax is, misschien op PEC Zwolle na, de best voetballende ploeg in de Eredivisie. De Amsterdammers domineren vrijwel wekelijks, spelen vol op de helft van de tegenstander en creëren week in week uit een shitload aan kansen. Dat is bewonderenswaardig, maar toch staat Ajax tweede, achter rivaal PSV, terwijl het al meermaals de mogelijkheid heeft gehad over de Eindhovenaren heen te klimmen.

Het zou me niks verbazen als het allemaal goed komt en Ajax 'gewoon' het derde kampioenschap op rij mag gaan vieren, maar dit seizoen is wel pijnlijk duidelijk geworden wat er schort aan de huidige selectie. Dit zijn drie dingen. Ten eerste schort het aan iets waar Ajax in het (nabije) verleden vrijwel altijd de beschikking over had: een veelscorende spits. Een speler die een wedstrijd kan beslissen als de rest van het elftal niet draait en er zonder uitzondering twintig in een seizoen inknalt.

Maar nee, dit seizoen is er geen Johan Cruijff, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Zlatan Ibrahimovic, Klaas-Jan Huntelaar of Luis Suarez. Al veel te vaak is dit seizoen gebleken dat Ajax voor de goal niet scherp genoeg is. Als je topscorer na bijna driekwart van de competitie Siem de Jong is, met acht doelpunten, en Niklas Moisander eigenlijk de enige is die de positie van de aanvoerder bedreigt, dan is er iets mis. Het lijkt dan duidelijk dat technisch directeur Marc Overmars zich zal moeten storten op een spits die het elftal op sleeptouw kan nemen.

Het tweede ding waar Ajax tekortschiet is een breker. Er is geen voetballer die in Feyenoord-sokken naar de training komt, vijf rode kaarten in een seizoen pakt en het elftal bij elkaar schreeuwt als het fout gaat. En die misschien ook nog een beetje kan verdedigen. Niklas Moisander is nog niet eens in de buurt gekomen van de schaduw van Jan Vertonghen, terwijl Toby Alderweireld een prima verdediger is, maar geen prater of bovengenoemd breker. Sowieso is de kans dat Toby vertrekt aan het eind van het seizoen zeer aanwezig, en zal er dus een nieuwe verdediger gezocht moeten worden. Stefano Denswil is kwalitatief sterk genoeg om op lange termijn deze rol te vervullen, maar kan het elftal nog niet naar voren schreeuwen.

De mentale weerbaarheid is ten slotte eveneens een eigenschap waar het bij Ajax nog niet goed zit. Wanneer er weer legio kansen zijn verspeeld en de tegenstander, zoals ADO afgelopen zondag, in een scherpe counter op voorsprong komt, dan is Ajax niet in staat de wedstrijd om te buigen. Dit heeft mede te maken met de bovengenoemde tekortkomingen, een afmaker en een aanjager, maar zoiets zit ook tussen de oren. Ik ben er heilig van overtuigd dat De Boer dit ook weet, en dat de voormalig verdediger er zeker aan gaat werken, maar voorlopig is vaak gebleken dat de ploeg dit seizoen geen wedstrijd kon winnen nadat het op achterstand was gekomen. Door de mentale tekortkomingen is ook enkele malen puntverlies geleden nadat de ploeg zelfs op voorsprong was gekomen.

Ik weet vrijwel zeker dat, wanneer deze drie punten opgelost worden, Ajax in staat is om ongenaakbaar te heersen in Nederland en ook Europees een grotere rol te gaan spelen. Natuurlijk zal de Champions League niet gewonnen worden als er plotseling een nieuwe Suarez opstaat, een type Van Bommel binnenwandelt, maar het is een stap in de goede richting. Voor dit seizoen is het maar hopen dat deze minpunten ons geen problemen zullen opleveren en dat we aan het eind van het seizoen met z'n alle een nieuwe schaal kunnen bewonderen. Of een nieuwe beker. Of allebei. Hopen mag altijd.

Lukas Schröder

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (1)

Reacties
Jesse Rang: Sterspeler| 26-02-2013 14:20 | Reageer

Vooral die eerste zin na de inleiding spreekt me aan Lukas. Leuke column!Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!