| Vergeten? | Registreer

Column: Guardiola: Wondercoach of product van een team?

8 februari 2013 19:45 | Bron: Voetbalinfo
 

En daar gaan we weer. Pep Guardiola keert terug in de voetballerij. De legendarische coach van Barcelona die veertien hoofdprijzen pakte staat vanaf volgend seizoen voor de groep in München. Een zege voor het voor het voetbal. Vrijwel iedereen die ook maar iets denkt te betekenen in de voetbalwereld stond voorop om te zeggen hoe geweldig hij het vond dat Pep weer terug is. Superlatieven schoten tekort. Naast deze bewieroking was er bij sommigen ook verbazing. Zo ook bij mij.

De verbazing maakte echter al snel plaats voor ergernis. Want het nieuws was nog niet uit of de eerste quote van en over Pep gonsde alweer over het web. "Pep heeft niet gekozen voor het geld." Waarschijnlijk een quote van zijn zaakwaarnemer of PR-bureau. Duidelijk was wel dat het uit naam van Guardiola was. Onmiddellijk bekroop mij hetzelfde gevoel als waarom mijn sympathie voor Barcelona tanende is. Het subtiel koketteren met bescheidenheid, waar ook Guus Hiddink een handje van heeft, begint mij langzamerhand de keel uit te hangen.

Want wat is de nou eigenlijk de toegevoegde waarde van deze quote? Waarom gelijk laten weten dat je niet voor het geld kiest? Sterker nog, waar haal je het gore lef vandaan om zo’n uitspraak te doen? De huidige trainer van Bayern, Jupp Heynckes, verdient vijf miljoen euro per jaar en was hiermee in 2012 de op vijf na beste betaalde coach in het betaalde voetbal. De kans dat Pep minder gaat verdienen is klein aangezien hij bij Barcelona zo’n 7,5 miljoen per jaar opstreek. Alleen Mourinho verdiende dat jaar meer. Maar zelfs als Guardiola evenveel gaat verdienen als zijn voorganger, waarom dan gelijk benadrukken dat het niet om het geld gaat, terwijl je bakken met geld verdient?

De volgende stap in het PR-offensief was om Bayern neer te zetten als een tweede Barcelona. Ineens is Der Rekordmeister een club met een uitstekende jeugdopleiding die altijd voorrang geeft aan zelfopgeleide spelers. Dat Louis van Gaal werd ontslagen omdat hij de in de goal de voorkeur gaf aan de jonge, zelf opgeleide Thomas Kraft is blijkbaar even vergeten. Dat de bijnaam van Bayern, FC Hollywood is, lijkt ook ineens niemand meer te weten. Deze bijnaam is geboren uit de traditie dat Bayern alle sterren uit de Bundesliga opkoopt.

De volgende vergelijking die met Barcelona werd gemaakt was dat ze het financieel zo goed voor elkaar hebben. In het geval van Bayern is dat zeker waar. De Duitse degelijkheid is ook in de boekhouding terug te vinden en als de Financial Fair Play wordt ingevoerd kunnen we een Beierse hegemonie verwachten in Europa. De boekhouding van Barcelona is een stuk minder mooi dan het veldspel. Waar AGOVV failliet gaat door een negatieve balans van vier ton, had Barça afgelopen jaar een schuld van maar liefst 335 miljoen. Het aankoopbeleid van Pep heeft hier een aanzienlijk aandeel in: Zlatan Ibrahimovic 60 miljoen, David Villa 40 miljoen, Cesc Fabregas 40 miljoen, Alexis Sanchez 35 miljoen, Javier Mascherano 30 miljoen, Dani Alves 30 miljoen, Jordi Alba, veertien miljoen, Adriano dertienmiljoen.

Maar het grootste verschil is de heersende clubcultuur. Waar bij Barcelona alle grote spelers onderdeel zijn het team en continue elkaar bestempelen als de beste speler is het bij Bayern toch net wat anders. Het is evenals Barcelona een grote naam en een instituut in de voetballerij, maar jongens al Arjen Robben en Franck Ribéry zijn niet de braafste van de klas. Twee grote spelers met zo mogelijk een nog groter ego. En daar ligt de uitdaging voor Guardiola. De spelersgroep van Barcelona was uniek, zowel in kwaliteit als in eensgezindheid. Zo doet de relatief onbekende Tito Vilanova het dit jaar ook fantastisch in Catalonië.

Is Guardiola in staat om hetzelfde te bewerkstelligen in Zuid-Duitsland en kan hij die ploeg ook het wondervoetbal laten spelen waar we de afgelopen jaren zo van genoten hebben? Mocht hem dit lukken dan hoop ik dat hij een voorbeeld neemt aan een van zijn voorgangers in München en de valse bescheidenheid een keer laat varen. En dat hij na het winnen van de treble vanaf het bordes in München schreeuwt: ‘’Ik ben de beste!’’

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!