| Vergeten? | Registreer

Column: Mentaliteitsverandering nodig om verziekte voetbalwereld te redden

9 december 2012 20:00 | Bron: Voetbalinfo | Auteur: Dennis Matthijs
 

Richard Nieuwenhuizen stierf afgelopen week een zinloze dood. Bij een wedstrijd tussen de b-pupillen van twee amateurclubs, waar hij als grensrechter aanwezig was, werd hij gemolesteerd door een aantal jongetjes van vijftien en zestien jaar. Waarschijnlijk omdat hij een vlaggetje de lucht in had gestoken op een moment dat het niet moest.

Het geweld tegen Nieuwenhuizen is absoluut geen incident: elk seizoen vinden er volgens statistieken van de KNVB honderden geweldsdelicten plaats op amateurvoetbalvelden. Misschien is het voorval van vorige week eindelijk aanleiding tot een structurele verandering van de misselijke mentaliteit die er momenteel heerst in het voetbal, een verandering die de kans op nieuwe fatale geweldplegingen zal uitsluiten.

In de sport is ooit de scheidsrechter uitgevonden omdat er een neutraal iemand moet zijn om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd. De scheidsrechter is er niet gekomen om als publieke pispaal te fungeren. Dat schijnt men in het voetbal te zijn vergeten. De hele voetbalcultuur is wat dit betreft totaal verziekt. De scheidsrechter wordt over het algemeen behandeld als een stuk drek. Zoek op een willekeurige zaterdagmiddag op Twitter naar berichten die het woord ‘scheids’ bevatten en je krijgt een eindeloze lijst tweets met beledigingen en bedreigingen te zien. Elke zaterdag en zondag zijn er talloze amateurarbiters die met een rotgevoel huiswaarts keren.

De kiem van dit probleem ligt bij de profs. Kinderen zien wekelijks op tv hoe bijvoorbeeld Mark van Bommel en Kevin Strootman de scheidsrechter om de haverklap trakteren op een boze tirade. Of hoe pakweg Roberto Mancini na het laatste fluitsignaal schreeuwend op de arbiter afloopt, omdat hij van mening is dat die nog een minuut langer had moeten laten doorspelen. Als kinderen zien dat hun helden zich zo gedragen, gaan ze denken dat het normaal is. En lopen ze vervolgens op zaterdagochtend zelf ook op die manier over het veld.

Een scheidsrechter ziet alles maar één keer en hij moet vervolgens in een split second een beslissing nemen. Bij betaald voetbalwedstrijden gaan trainers, spelers en supporters daarentegen na meerdere keren de herhaling in slow motion te hebben bestudeerd lopen mopperen dat ze bestolen zijn door de arbiter. Het overgrote deel van hen heeft zelf nog nooit de leiding over een voetbalwedstrijd gehad en heeft dus geen idee hoe moeilijk dat is. Bovendien: hoeveel fouten maakt een voetballer gemiddeld per wedstrijd? Mislukte doelpogingen, passes die niet aankomen, tegenstanders uit de rug laten lopen. Mag je dan van een scheidsrechter of grensrechter verwachten dat hij zijn werk de hele wedstrijd foutloos doet?

De voetbalsport moet een grote mentaliteitverandering ondergaan. Het schoolvoorbeeld hierbij is rugby. Bij rugby valt het praten tegen de scheidsrechter onder de allerzwaarste overtredingen. Een speler die het waagt een beslissing van de arbitrage in twijfel te trekken, maakt direct grote kans op een schorsing. Wedstrijden eindigen vaak met een erehaag voor de scheidsrechter, om hem te bedanken. De arbitrage is onaantastbaar, dat wordt rugbyspelers vanaf de jongste jeugd duidelijk gemaakt.

Waarom kan dit niet in het voetbal? Elk protest, hoe klein ook, consequent bestraffen met een gele kaart en binnen twee weken is het hele probleem opgelost. De kans dat dit daadwerkelijk zal gebeuren is helaas niet groot. Beleidsbepalers van de UEFA of de KNVB treden doorgaans veel te slap op en durven geen rigoureuze maatregelen te nemen. We hebben een weekend van bezinning achter de rug, waarin we elkaar beterschap hebben beloofd. Maar over twee weken is dat allemaal vergeten en wordt er weer even hard gescholden op scheidsrechters als voorheen.

Dennis Matthijs

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!