| Vergeten? | Registreer

Column: Nederlandse clubs zijn klaar met de Losertjesliga

23 november 2012 12:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Beschamend, is het woord dat het eerst te binnen schiet wanneer ik de prestaties van de Nederlandse clubs van dit seizoen in Europees verband moet beschrijven. Waar er begin augustus nog zeven ploegen waren die het koninkrijk der Nederlanden mochten vertegenwoordigen in Europa, is er na vijf speelrondes in de groepsfase van de Europese toernooien nog maar één Nederlandse club over die kans heeft op Europese overwintering.

Is het echt zo’n grote schande als dat het op het eerste gezicht lijkt? Misschien niet, want je kan stellen dat Vitesse, AZ, Feyenoord en Ajax niet de meest gelukkige lotingen hebben gehad, terwijl sc Heerenveen compleet onthoofd en uitgekleed Europa in moest. De schaamte komt vooral voort uit de prestaties van PSV en FC Twente. De clubs waar de afgelopen zomers het meest in geïnvesteerd is, maar die het in de groepsfase van de Europa League compleet hebben laten afweten.

Toch kan ik het beide clubs niet oprecht kwalijk nemen dat ze er met de pet naar hebben gegooid. PSV en FC Twente zoeken hun heil hoger en willen zich via een kampioenschap in de Eredivisie de Champions League in werken. De Europa League is in dat proces niets anders dan een lastig aanhangsel, dat alleen maar energie vreet van de spelers. Vorig jaar is weliswaar door de Tukkers bewezen dat uitschakeling in het tweede Europese toernooi niet betekent dat het in de Eredivisie ineens een stuk beter gaat, maar zonder de last van nog een reisje naar Wit-Rusland gaan de ploegen toch iets fijner de winterstop in.

Behalve dat de clubs eieren voor hun geld kiezen, is het ook een signaal richting de UEFA. De Europa League straalt simpelweg te weinig klasse uit, het is niets meer dan de afvalbak van het grotere broertje. Vanaf de derde voorronde tot aan de groepsfase van de Champions League worden de verliezers gedumpt in het rioolputje, dat moet doorgaan voor een felbegeerde tweede Europese beker. Maar niets is minder waar. In de Europa League komen de verliezers van het grote voetbal bijeen, de clubs die net niet sterk genoeg waren voor de Champions League of de knock-outfase daarvan.

Hierdoor is de Europa League voor de winterstop niets meer dan een los omhulsel, een verpakking van een vooral commercieel concept, dat grotendeels mislukt omdat het amper volle stadion weet te trekken. Het toernooi zit onder de plak bij het Miljoenenbal en kan geen eigen identiteit ontwikkelen. Het is de Losertjesliga van Europa en wordt pas aanlokkelijk als alle losertjes uit de Champions League verzameld zijn en de beker een beetje in het zicht komt.

Speelt het financiële aspect ook mee? Uiteraard, maar toch kon PSV zich afgelopen seizoen uitstekend motiveren voor de KNVB-beker, waar nog geen stuiver mee te verdienen valt. En toch, als je die beker wint heerst er een glorieus gevoel, terwijl je bij een zege in de groepsfase van de Europa League nog altijd aan het wachten bent op de laatste storting restafval vanuit de hogere hemel.

De UEFA zou er goed aan doen de navelstreng tussen beide toernooien los te knippen. Zodat de Europa League zich niet meer als een afhankelijke foetus hoeft te gedragen, maar zichzelf kan gaan ontwikkelen tot een toernooi met haar eigen krachten en schoonheden. Een waardig tweede Europees voetbaltoernooi, waar zelfs PSV en FC Twente in de novembermaand volop voor willen strijden.

Kasper Hermans

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (1)

Reacties
Michel van Ballegooij Rang: Invaller| 23-11-2012 14:50 | Reageer

Goede column! Het is treurig om te zien dat er nooit, maar dan ook nooit een stadion volzit. Spelers willen niet, trainers zijn bang voor blessures en supporters vinden het te duur. Tijd voor een ander concept dus!Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!