| Vergeten? | Registreer

Column: Edgar en Clarence, van voetballers tot wereldburgers

27 oktober 2012 16:00 | Bron: voetbalinfo
 

Edgar en Clarence. Twee jongens met hetzelfde startpunt om vervolgens hun eigen weg te vinden. Van topclubs tot uithoeken, De Pitbull en El Presidente, twee uitzonderlijke voetballers met een uitgesproken karakter. In sportcentrum Papendal hangt een prachtige foto van een duel tussen Davids en Seedorf in de finale van de Champions League. Seedorf in het maagdelijk wit van Real, Davids verdedigt de kleuren van Juventus. De verhouding is karakteristiek. Seedorf heeft de bal aan de voet, zijn imposante bovenbeen strak gespannen. Davids jaagt hem af. Agressief en gefocust. Ze zouden elkaar vaker treffen in dat duel waarin Seedorf zijn tweede cup met de grote oren pakte.

Beide jongens worden geboren in Suriname maar verhuizen op jonge leeftijd naar Nederland. Daar geraken ze al op jonge leeftijd in de jeugdopleiding van Ajax. Davids debuteert in 1991, Seedorf een jaar later, beiden onder Louis van Gaal. Van Gaal kent de jeugdopleiding van haver tot gort en kent de capaciteiten van de twee jonge middenvelders. Als hij invalt voor Frank de Boer is Seedorf zestien jaar, zeven maanden en achtentwintig dagen, daarmee is hij nog steeds de jongste Ajax debutant ooit. Ze zijn bevriend en zien met Frank Rijkaard in 1995 hun held terugkeren bij Ajax. Aan zijn hand verovert Ajax de Champions league. Soms letterlijk, bij het interview na afloop van de finale legt Seedorf zijn hand op Rijkaards knie. De knie van de meester. Beiden wordt een gouden toekomst voorspeld. Die komt er ook. Seedorf vertrekt het jaar erop geheel tegen de verwachting naar Sampdoria. Nadat zijn contract afloopt verruilt Davids Ajax in 1996 voor AC Milan. Beide spelers wisselen na een jaar alweer van club. Seedorf verhuist naar Real Madrid en Davids gaat naar Juve. Het jaar daarop treffen ze elkaar in de finale van de Champions league in de Amsterdam ArenA.

In misschien wel de beste sportbiografie ooit, verklaart Seedorf dat hij en Edje elkaar niet vaak meer spreken maar dat als ze elkaar zien dat het altijd leuk is. Ik vond dat eerlijk gezegd een beetje jammer, maar niet onlogisch. Ondanks hun vele overeenkomsten zijn het twee zeer verschillende karakters. Beiden onderhielden een moeizame relatie met de Nederlandse pers, zijn eigenwijs en hadden het nog wel eens aan de stok met de bondscoach. Bij Davids kwamen deze situaties over het algemeen voort uit zijn introverte karakter, waar bij Seedorf juist zijn uitgesproken houding in met name Nederland tot onbegrip leidde. Beiden pakten overigens overal waar ze speelden prijzen, waren zeer geliefd bij het publiek en kunnen beschouwd worden als een van de beste van hun tijd. Ze zijn nog steeds actief, maar in welke hoedanigheid?

Twee weken geleden kwam ineens het bericht naar buiten dat Davids aan de slag ging als coach bij Barnet dat uitkomt in de vierde Engels divisie. Bij nadere inspectie leert dat hij niet alleen coach zou worden maar dat de Pitbull ook zijn kicksen weer onderbond. Speler/coach, was dat überhaupt nog mogelijk in het post-Gullit tijdperk? Bij mijn weten was zijn laatste wedstrijd twee jaar geleden in dienst van Crystal Palace. Sindsdien was hij spijtig genoeg alleen nog even te aanschouwen in een wedstrijd moddergooien in de ArenA. Maar daar was ‘ie ineens weer. Onvoorspelbaar als altijd dook hij ineens op bij de hekkensluiter van League Two. Das ook een League zal Edje gedacht hebben. Maar vooral zal ie gedacht hebben hoe lekker het is om weer op het veld te staan. Want Davids is een liefhebber pur sang.

En dan Seedorf. El Presidente. Na tien prachtige jaren in het rood-zwart van Milan verhuisde hij afgelopen zomer naar Botafogo. Botafogo?!! Ja, Botafogo. Clarence is al jaren getrouwd met een Braziliaanse en zoals bij elke Braziliaan(se) was het moment om terug te keren aangebroken. Clarence vond het prachtig. Een nieuwe uitdaging, een nieuw avontuur. Bij elke voetballer een cliché om van te kotsen maar bij Clarence geloofde ik het direct. Zijn contract bij Milan werd niet verlengt en hij vertrok., een verlies dat in de huidige malaise van de Italiaanse topclub onderbelicht blijft. Seedorf was zowel op als buiten het veld van enorm belang maar moest toch vertrekken. Clarence was graag gebleven maar wenste Milan het allerbeste. De verhalen uit Brazilië zijn goed. Clarence is capitano en heeft al zeven goals achter zijn naam staan. De Brazilianen lopen weg met hem.

Davids heeft inmiddels zijn eerste wedstrijd met Barnsley gewonnen. Northampton Town werd met 4-0 verslagen. Davids had zichzelf in de basis gezet en aanvoerder gemaakt. Door het publiek werd hij verkozen tot Man of the Match en hij pakte uiteraard geel. Zou Clarence Edje een berichtje hebben gestuurd? Ik hoop het wel. Het is in ieder geval een geruststellend gevoel dat beide mannen nog op de velden te vinden zijn. Waar dan ook…

Jonne Seriese

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!