| Vergeten? | Registreer

Column: Cristiano Ronaldo, tussen haat en liefde

16 oktober 2012 18:06 | Bron: Voetbalinfo
 

Ik zag afgelopen week een item van de NOS over Cristiano Ronaldo. Hij kwam met de bus aan bij de ArenA waar groepjes jongens stonden te dringen om hem te zien, althans, dat dacht ik. Als ik wat beter kijk zie ik dat de bus van Real wordt bespuugd. Om een of andere reden beginnen een aantal aanwezige jongens de naam van Messi te scanderen. Die was er niet.

Cristiano, ik gebruik vanaf nu alleen zijn voornaam omdat wat mij betreft de echte Ronaldo inmiddels mee doet aan een dieet-show, stapt onverstoorbaar de bus uit met de rest van de selectie. De volgende shots zijn vanuit de Arena. De warming up met wat trucjes en dan de wedstrijd. Een uitglijder, het publiek lacht, Cristiano doet het niets. Een paar pasjes, een dribbel en knappe volley met links die net naast gaat. Even baalt ‘ie maar niet te lang, ook dat is een kwaliteit. Gelijk weer bezig met zijn volgende actie. En dan de goal, niks speciaal gewoon een intikker. Niet te blij. De tweede helft. Een opstootje met Ricardo van Rhijn. Geïrriteerd. "Dan moet je oppassen", aldus oud ploeggenoot Edwin van der Sar. En ja hoor twee keer zet ‘ie aan, twee wereldgoals. Een kusje voor de zoveelste bal die hij mee naar huis mag nemen. Onverstoorbaar stapt ‘ie de bus weer in, klus weer geklaard.

In Nederland lijkt het bijna verboden om van Cristiano te houden. Sterker nog, ook de rest van de wereld lijkt een bloedhekel aan hem te hebben. Al speelt ‘ie een wedstrijd in Zuid Ossetie, een plek waarvan ik betwijfel of Messi ‘m kent, scanderen de supporters nog de naam van de kleine Argentijn. Alles om Cristiano te sarren. Misschien komt het door zijn tegenpool Messi dat Cristiano zo wordt gehaat. De altijd bescheiden Messi die zo lekker gewoon gebleven is ondanks dat ‘ie de meest wonderbaarlijke dingen doet. Buitenaardse Messi die niet bezig is met zijn uiterlijk, of met mode. Messi heeft nog nooit in zijn leven een pot gel in zijn handen gehad. In alles lijken ze tegenpolen behalve in prestaties dan. Die doen niet veel voor elkaar onder.

Ik heb ‘m ook heel lang gehaat. Met zijn maniertjes en zijn kapsel en die ’nutteloze’ trucjes. Totdat ik de quote van hem las: "Ach, iedereen is gewoon jaloers omdat ik knap en rijk ben en goed kan voetballen." Over de eerste eigenschap valt nog te twisten maar de laatste twee zijn ontegenzeggelijk waar. En dat is waarom ik om ben gegaan. Niet omdat ik jaloers ben op deze drie eigenschappen, oké misschien een beetje, maar vooral omdat hij altijd zichzelf is gebleven. De hele wereld heeft een hekel aan hem, kan zijn bloed wel drinken. Overal waar ‘ie komt wordt uit uitgejouwd, uitgescholden en vervloekt maar het doet hem niets.

En het mooie is zo is ‘ie altijd geweest. Vanaf zijn allereerste wedstrijd. En als Cristiano nu ergens op het vierde niveau bij de amateurs van Schubbekutteveen had gevoetbald was ie ook zo geweest. Wat er ook gebeurd Cristiano Ronaldo blijft altijd zichzelf. Al is de hele wereld tegen hem! En misschien is dat wat iedereen voelt en wellicht zelfs de haat voedt. Zijn eigen onaantastbaarheid in combinatie met die ongelofelijke prestaties zorgen voor zo’n afstand met ons, de normale mens. Terwijl hij eigenlijk altijd zichzelf is gebleven, normaal in zijn ogen. Die onverstoorbaarheid maakt hem misschien wel echt buitenaards.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!