| Vergeten? | Registreer

Column: Douglas, het ultieme zwaktebod van het Nederlandse voetbal

11 oktober 2012 18:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Douglas Franco Teixeira gaat vrijdag zijn debuut maken voor het Nederlands Elftal tegen Andorra. Dit heeft alles in zich om het meest beschamende moment te worden in de historie van het Nederlandse voetbal. Nooit eerder hebben wij een speler uit een ander land moeten toevoegen aan ons eigen nationale team, maar komende vrijdag schrijft de 24-jarige Braziliaan geschiedenis. Bondscoach Louis van Gaal heeft iedere niet opgeroepen Nederlandse centrale verdediger te licht bevonden en kiest vrijdag voor een genaturaliseerde speler, tegen een team dat welgeteld één profvoetballer in de gelederen heeft. Dinsdag tegen Roemenië zal Ron Vlaar, die tegen Hongarije nog basisspeler was, ongetwijfeld de plek weer overnemen van Douglas, maar tegen Andorra is de verdediger van FC Twente ons noodverband.

De keuze voor Douglas is het ultieme zwaktebod van het Nederlandse voetbal. Overal in de wereld staan wij bekend om onze jeugdopleidingen die al jaren de grootste spelers voortbrengen, maar tegen de schoenmakers, dakdekkers en brandweermannen van Andorra zijn wij genoodzaakt om een Braziliaan op te stellen. Je weet het immers maar nooit, zal Van Gaal gedacht hebben. Weliswaar noopten de blessures van Stefan de Vrij en Joris Mathijsen hem om nieuwe spelers aan de selectie toe te voegen, maar jonge en talentvolle spelers als Jeffrey Bruma, Bram Nuytinck, Jeffrey Gouweleeuw en Virgil van Dijk kregen geen uitnodiging. Zij worden gepasseerd en niet goed genoeg geacht om de spits van Andorra van scoren af te houden. Die kunnen ze in hun zak steken.

Dat we bij badminton, tafeltennis en atletiek vertegenwoordigd worden door genaturaliseerde sporters, is al niets om trots op te zijn. Bij ieder groot evenement staat Nederland voor lul, aangezien we mensen uit andere landen moeten laten overkomen om in deze takken van sport enigszins mee te doen. Om nu ook een buitenlander bij het Nederlandse voetbalelftal te laten, gaat simpelweg te ver. Voetbal is, naast volkssport nummer één, een sport waarin Nederland, op het laatste EK na, tot de top van de wereld behoort. Iedere keer opnieuw lukt het ons land namelijk om spelers van wereldformaat groot te brengen. Door nu een Braziliaanse speler toe te voegen aan de nationale selectie, vertellen wij de wereld eigenlijk dat het gedaan is met deze traditie en dat we zelf geen adequate centrale verdedigers meer op kunnen leiden. Dit terwijl er in de eerder genoemde Bruma, Nuytinck, Gouweleeuw en Van Dijk toch de nodige potentie zit.

“De Duitsers doen het ook”, probeerde Arno Vermeulen, chef sport van de NOS, recentelijk de selectie van Douglas te rechtvaardigen. Inderdaad, daar had hij gelijk in. De Duitsers werken ook met import internationals. Lukas Podolski en Miroslav Klose zijn Polen die de Duitse nationaliteit hebben aangenomen. Nederland heeft echter genoeg uitstekende profvoetballers, waardoor wij het niet nodig zouden moeten hebben om spelers uit andere landen te halen voor het nationale elftal. Daarbij is de gedachte om iets te doen ‘omdat de Duitsers het ook doen’ op zichzelf al verwerpelijk. Oud-internationals als Jan Boskamp en Hans van Breukelen zullen dat hoogstwaarschijnlijk met me eens zijn.

Toch zal voetbalminnend Nederland er aan moeten geloven. Een Braziliaan trekt vrijdagavond een Oranje shirt aan en gaat uit volle borst het volkslied mee neuriën. Hij zal niets van de tekst begrijpen, evenals van de hossende oranje menigte op de tribune. Ondertussen doet Douglas er alles aan om de Nederlandse menigte voor zich te winnen. Zo heeft hij zich al breed lachend met een stel klompen laten fotograferen en vertelde hij enkele journalisten recentelijk dat hij van boerenkool en erwtensoep houdt. Mij heeft hij al lang en breed om en ik heb dan ook helemaal niets tegen de verdediger van FC Twente. Eigenlijk alleen het feit dat hij uit Brazilië komt zit mij dwars. Iets waar hij zelf ook weinig aan kan doen.

Mikel van Benthem

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!