| Vergeten? | Registreer

Column: Lekke ballen symboliseerden het spel van Ajax

4 oktober 2012 16:00 | Bron: VoetbalInfo
 

Zo’n slordige twintig minuten zal Ajax woensdagavond het geloof in een goed resultaat tegen Real Madrid hebben gehad. Het gevoel waar Frank de Boer in aanloop naar het Champions League-treffen met de regerend Spaanse landskampioen zo hamerde. Totdat een kiezelhard schot aan alle goede, hartverwarmende intenties van de Amsterdammers plotsklaps een einde maakte. Als een donderslag aan heldere hemel herpakte De Koninklijke zich, aan de hand genomen door sterspeler Cristiano Ronaldo.

In de dagen voorafgaand aan het duel in de Amsterdam ArenA begon ik even aan mijn kijk op het spelletje te twijfelen. Frank de Boer zag kansen voor zijn ploeg, de altijd kritische Willem van Hanegem onderstreepte dit en de 'nuchterheid zelve' Bert van Marwijk vond de Amsterdammers zeker niet kansloos. Mits zij een hele goede dag zouden hebben en Real Madrid een heel dramatische, maar toch. Dat was in ieder geval veel positiever dan ik van te voren zou inschatten.

Maar al snel na de aftrap kon ik met een gerust gevoel op de bank naar de wedstrijd kijken. De heren trainers blijken er ook wel eens naast te zitten. Het sterrenensemble van José Mourinho was heer en meester over de talentvolle schoolverlaters van Frank de Boer. In eigen stadion werden de Amsterdammers vanaf de eerste minuut bij de strot gegrepen en pas bij het rustsignaal lieten zij los. Dankzij hun uitmuntende keepersdwerg Vermeer bleef een onoverkomelijke achterstand echter bespaard.

De Boer stuurde zijn manschappen met twee duidelijke opdrachten het veld in; ga genieten en draag de Ajax-filosofie uit. Nou, ik heb geen idee of de spelers in het Ajax-tricot genoten hebben, maar ik wel. En met volle teugen kan ik u zeggen. Van de prachtige strakke passes van Xabi Alonso, de omhaal van Karim Benzema en de superioriteit van Cristiano Ronaldo. En die Ajax-filosofie…. die werd maar door drie spelers uitgedragen. Niet door Babel, Alderweireld, Poulsen of Eriksen, maar Van Rhijn, Sporkslede en Vermeer. Initiatiefnemend, met lef en brutaal.

Na afloop van de kansloze nederlaag kwam het stoom bij Frank de Boer nog uit zijn oren. Het was wel aandoenlijk om te zien, die teleurstelling. Natuurlijk had Ajax meer kunnen brengen als zij haar schroom eerder van zich af had gegooid. Maar zelfs al had Real Madrid bij iedereen één oog afgeplakt en de bal niet meer dan één keer mogen raken, had Ajax nog niet gewonnen. Het was dat een gruwelijke dekkingsfout bij een standaardsituatie - van de minste man aan Real-zijde - de thuisploeg onverwachts terug in de wedstrijd bracht, want tot dan toe had Ajax geen enkele aanspraak gemaakt op een treffer.

Eigenlijk was het incident met de lekke ballen symbolisch voor de prestatie van Ajax. Eerst nam zij geen deel aan de wedstrijd, vanuit het niets kwamen ze in het spel, deden een paar minuten leuk mee om vervolgens als lek te worden achtergelaten. Een prachtige uitstraling en een goed marketingpraatje, maar niet sterk genoeg en te weinig lucht om op wereldniveau te acteren. Nee, dan was de opmerking van uitblinker Vermeer een stuk realistischer. Dit niveau is nog heel ver weg. Heel ver weg.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!