| Vergeten? | Registreer

Column: Eerste ontslagen vallen normaal nooit bovenin

20 september 2012 16:00 | Bron: VoetbalInfo
 

Vroeger, zo’n tien jaar geleden was het voor een trainer heerlijk werken in de noordelijke provincies van ons koude kikkerlandje. Ver weg van alle hectiek in de Randstad, tussen de weilanden en nuchtere mensen kreeg je de tijd om te bouwen aan een team dat in de subtop van de Eredivisie mee kon draaien. Maar ja…. dat was vroeger. Dat is geweest en telt dus niet meer. Want in hun ambitie om bij de top van Nederland aan te sluiten, hebben ook FC Groningen en sc Heerenveen hun stabiele basis achter zich gelaten. Met een averechts effect tot gevolg.

Ik zou niet graag in de schoenen van Robert Maaskant of Marco van Basten willen staan. Het nieuwe Eredivisieseizoen is amper begonnen en hun dienstverband hangt al aan een zijden draadje. Met de gedachte in Groningen of Heerenveen zichzelf weer als trainer op de kaart te kunnen zetten, trokken zij vol goede moed naar het noorden des lands. Maar ook daar blijken een overambitieus clubbestuur, een hevig op revanche terende oefenmeester en een matige selectie niet de juiste ingrediënten voor een succesgerecht.

Wanneer straks de achterban begint met morren, kan het nooit lang meer duren voordat de heren hun kantoortje mogen leegruimen. Alleen een serie overwinningen lijkt hun vege lijf te kunnen redden, maar gezien het spelerspotentieel zal dat er niet in zitten. Zijlijnschreeuwer Foppe de Haan mag daar wel anders over denken, maar na zijn avontuur op Tuvalu lijkt iedereen die tegen een skippybal kan trappen goed te kunnen voetballen.

Met het aantrekken van Maaskant en Van Basten hoopten de bestuurders hun gemoedelijke, familiaire clubs van wat extra charisma en bravoure te voorzien. Een prachtig maar zeer risicovol gedachtegoed, aangezien deze eigenschappen snel tegen iemand keren wanneer het minder gaat. Dan heet bravoure en uitstraling ineens misplaatste arrogantie. Dan sta je ineens niet meer met de voeten in klei, maar zweef je daar een meter boven. En dat is nu precies wat beide heren momenteel ondervinden. De trouwe fans zien in hun huidige hoofdtrainer geen afspiegeling van de supportersschare, zoals dat met Gertjan Verbeek, Foppe de Haan, Ron Jans of Jan van Dijk wel zo was. En dat gaat hen vroeg of laat opbreken.

Mensen die San Marco een warm hart toedragen, prijzen hem de laatste weken vanwege zijn beleving die hij tijdens wedstrijden van sc Heerenveen bloot durft te leggen. Zijn stoïcijnse voorkomen heeft plaatsgemaakt voor een hevig meelevende coach. Maar als je Van Basten nuchter analyseert, zie je niets anders dan pure wanhoop. Wanhoop dat het imago van zijn trainerscarrière wordt bepaald door spelers die qua kwaliteit zijn veters niet eens mogen strikken. Wanhoop dat hij de keuzes van zijn spelers niet begrijpt. Wanhoop dat hij zijn selectie niet mag versterken om hen op een acceptabel niveau te krijgen.

Maaskant ondergaat zijn lijdensweg tot nu toe een stuk gemoedelijker. Een bekend spreekwoord is dan ook: wie geschoren wordt moet stilzitten. Eén keer maakte de Groningse oefenmeester een uitglijder, door zijn linksback te verwijten dat hij nog geen kut kon dekken. Maar hij ging als een grote jongen met zijn billen bloot en bood publiekelijk zijn excuses aan. Hoewel ik graag een jaar bij een betaald voetbalclub mee zou willen lopen, knijp ik in mijn handjes met mijn 'onzichtbare', van negen tot vijf bureaubaan. Dat werken bij een voetbalclub in schril contrast staat met het bedrijfsleven, wordt hierbij maar weer eens bewezen. Want bij multinationals is het helemaal niet gebruikelijk dat de eerste ontslagen bovenin vallen.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!