| Vergeten? | Registreer

Column: 'Grote' Van Bommel met zijn Calimero-gedrag

5 september 2012 15:00 | Bron: VoetbalInfo
 

De terugkeer van Mark van Bommel op de Nederlandse velden zal niemand zijn ontgaan. Wellicht bang dat zijn rentree geruisloos zou verlopen, blies de ervaren middenvelder van PSV zijn haat-liefdeverhouding met het Nederlandse publiek direct weer nieuw leven in. Het ene moment kreeg hij de handen op elkaar door een subtiel balletje met buitenkantvoet te geven of met een mooie streep te scoren, geen minuut later haalde hij de woede weer op zijn hals als hij weer eens een onnodige overtreding maakte. Kortom, Mark van Bommel is terug!

Hij zal de overeenkomst met zijn kemphaan Louis van Gaal niet op prijs stellen, maar beide heren beschikken over de vervelende eigenschap dat er met hen in de buurt altijd wel iets gebeurt. En mocht het niet op het veld plaatsvinden, dan wel na afloop. Toen hij de afgelopen weken voor de camera van Eredivisie Live verscheen om geconfronteerd te worden met zijn gele kaarten, kroop de oud-speler van FC Barcelona, Bayern München en AC Milan steevast in de slachtofferrol. De ooit zo onaantastbare Van Bommel had elke keer weer een ander excuus voorradig om zijn gele kaarten te vergoelijken.

Bij de eerste mocht de media er niet zo’n punt van maken, bij de tweede prent kregen de Nederlandse arbiters het verwijt te snel naar hun borstzak te grijpen, bij zijn derde geel zochten de scheidsrechters hem op en bij de evenaring van het Eredivisierecord kon de oud-international niet anders dan minachtend de arbiter van dienst uitlachen. Maar geen enkele keer bleek de zo geroemde leider bij machte om in de spiegel te kijken en toe te geven dat alle vier de kaarten terecht waren. Laat staan te erkennen dat hij zelfs al een vijfde had moeten krijgen. Bewust - of als gevolg van zijn alsmaar strammer wordende lichaam - mist hij de bal stelselmatig en de tegenstander vol. Dat is gewoon geel, niet zeiken. Even een grote jongen zijn, incasseren en weer doorgaan.

Maar bij het horen van zijn laatste interview afgelopen weekend, zakte mijn broek pas echt op mijn enkels. De grote Mark van Bommel pleitte voor een ander kaartensysteem in de Eredivisie, om het aantal schorsingen en discussies op het veld tegen te gaan. Hij schijnt alleen in Guy Ramos vijftig kilometer verderop een medestander te hebben gevonden. Het klinkt mij in de oren als een notoire hardrijder die een brief naar de overheid stuurt om de gemiddelde snelheid met veertig kilometer per uur op te voeren. Of een drugsverslaafde die een aanvraag indient voor een eenmalige shot omdat de afkickkliniek tien jaar bestaat. Preken voor eigen parochie, heet zoiets. Gelukkig nam de KNVB het idee van Van Bommel ook niet serieus en deden zij het met een kort statement af. Het gebeurt niet.

Ik vraag mij oprecht af of types als Mark van Bommel hun verstand uitschakelen, zodra zijn hun voetbalschoenen aantrekken. Wat bezielt je anders om als 33-jarige speler nutteloze overtredingen op het middenveld te maken en vervolgens met een hautaine houding contact met de scheidsrechter te zoeken. Zijn coaches zullen het wel met de mantel der liefde bedekken en het onder het allesomvattende kopje winnaarsmentaliteit schuiven. Ik denk er toch iets anders over. Als je graag zo’n grote jongen en een echte leider wil zijn, gedraag je daar dan ook naar. Zowel op als naast het veld!

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (1)

Reacties
Roel Dijkstra Rang: Ballenjongen| 05-09-2012 15:24 | Reageer

Nu ben ik totaal geen fan van Mark van Bommel, integendeel zelfs. Ik heb een pleurishekel aan die nepduitsert. Toch moet mij van het hart dat de arbitrage in Nederland er voor zorgt dat wij Nederlanders het lachertje van Europ zijn. Zoals Van Bommel speelt, net op het randje van het toelaatbare, spelen ze in Engeland, Duitsland, Spanje en Italie ook. Mannelijk voetbal waarbij men niet zeikt en zeurt zoals Bommel dat nu in Nederland wel doet. Overtredingen die hier met geel of rood worden bestraft, worden in de topcompetitie's lachend weggewuifd. Daarom kunnen wij in Europa niet meekomen. We zijn te bang om die overtredingen te maken en zijn geïntimideerd als het ons overkomt. Mark van Bommel heeft dus wel degelijk een punt. Ook de overtreding van Serero van Ajax is zo'n geval. Die stelde weinig voor. Daar krijg je in Engeland geen eens geel voor.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!