| Vergeten? | Registreer

Column: Hansie heeft geen kloten aan zijn lijf

21 augustus 2012 12:00 | Bron: VoetbalInfo
 

Met het zweet op zijn rug wachtte Hans Kraay jr. woensdagavond op Louis van Gaal om de verloren oefeninterland tegen België (4-2) na te beschouwen. Kort daarvoor hoopte de verslaggever nog eventjes een vrolijke bondscoach voor de camera te kunnen verwelkomen, toen Bruno Martins Indi en Arjen Robben het twee minuten op hun heupen kregen. Maar een voortreffelijk ingevallen Dries Mertens en persoonlijke fouten bezorgden Kraay jr. alsnog een verhoogde hartslag en klamme handjes. Bang voor een uitbrander begon hij met een beginnend pruillipje aan zijn ongemakkelijke ondervraging. 'Hoe heb je de wedstrijd gezien? Je mag zeggen wat je wil....'

Hansie nam het advies van zijn bezorgde vader wel heel letterlijk om 'Van Gaal niet direct op te zoeken'. Hoewel - naar eigen zeggen – medelijden in het voetbal het ergste is wat je kan overkomen, bekroop mij dit gevoel bij het zien van de normaal zo uitgesproken verslaggever met zijn goudblonde lokken. Beide heren maakten deel uit van een verplicht schouwspel, waar werkelijk niemand op zat te wachten. Van Gaal wilde niets zeggen en Kraay jr. durfde nog minder te vragen.

Slechts één keer leek hij een kanttekening te durven plaatsen over het matige spel van Oranje, maar de driftig om zich heen kijkende Van Gaal liet in zijn eerdere antwoorden merken niets los te willen laten. Zijn typerende onderbrekingen bleven achterwege en na ongeveer twee minuten viel de molensteen van Kraay’s jr. nek. De bondscoach had zijn favoriete onderdeel netjes afgewerkt en Hans vertrok met de staart tussen zijn benen naar de dichtsbijzijnde kleedruimte om een schone onderbroek aan te trekken.

Kraay jr. had schijnbaar zijn reset-knopje ingedrukt, net voordat Arjen Robben in de mixed zone verscheen. Vanuit het niets bleek Hansie Hansie zijn bravoure en gemaakte lach weer gevonden te hebben. Met zijn typerende, bloedirritante manier van interviewen probeerde hij de nieuwe linksbuiten te ontlokken om te zeggen dat hij met tegenzin op deze plaats heeft gespeeld, omdat de reservebank de enige andere opties was. Voordat Robben echter zijn politiek correcte antwoorden in zijn geheel kon afratelen, onderbrak hij hem keer op keer om zijn bevestiging te krijgen. Ineens durfde hij het weer, de held op sokken!

Mijn respect voor de oud-profvoetballer schuurde vanwege zijn nietszeggende optredens in het voetbalpraatprogramma Voetbal International al tegen het nulpunt aan. Want welke volwassen man neemt nu stelselmatig plaats aan een tafel om vervolgens voor een miljoen kijkers afgezeken te worden. Gaat het niet over zijn vader, zijn zus, de kinderalimentatie, zijn vier echtscheidingen of zijn zelf gecreëerde opstelling, slaagt hij er altijd weer in om met domme en ongefundeerde opmerkingen de aandacht op zich te vestigen. Blijkbaar heeft Kraay jr. geen greintje zelfrespect en vindt hij het prima om als lulletje rozenwater door het leven te gaan.

Woensdagavond in het interview met Van Gaal werd nog eens pijnlijk duidelijk dat hij totaal geen kloten aan zijn lijf heeft hangen. Vraag gewoon wat het land wil horen, daar word je tenslotte voor betaald! Louis, hoelang blijf je Heitinga en Mathijsen nog opstellen? Waarom krijgt die hevig zichzelf overschattende Nigel de Jong jouw voorkeur boven Vurnon Anita of Jordy Clasie? Wie vond je de beste man van de wedstrijd? Waarin is Van der Vaart in jouw ogen nog beter dan een Adam Maher of Kevin Strootman? Nee, in plaats daarvan heeft hij 's middags zijn schoolboek 'Interviewen voor dummies' er nog eens bij gepakt. Alleen algemene, nietszeggende vragen volgden. Slap hoor Hans! Maar je moet het zelf weten, want op deze manier word je ook de komende jaren niet serieus genomen.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!