| Vergeten? | Registreer

Column: Het leed dat Eredivisie-voetbal heet

11 augustus 2012 16:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Vrijdag 13 april 2012: Eindelijk was het dan zover. De dag dat, toen nog FC Zwolle, weer promoveerde naar de Eredivisie, na de degradatie in 2004. Als een kind zo blij dansten, sprongen en zongen alle supporters in het stadion. Uiteindelijk ontstond er zelfs een kleine polonaise. En het feest in de Zwolse binnenstad duurde nog tot in de hele kleine uurtjes...

Twee weken later, tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen SC Veendam, kon het helemaal niet meer op. Gezangen als 'Nooit meer Deventer', 'Wij gaan op vakantie' en 'Het is stil aan de Langeleegte' werden al vervangen door leuzen als 'Amsterdam, Amsterdam.. FC Zwolle komt eraan!!', onder het mom van hoogmoed komt voor de val.

Pure euforie maakte zich meester van dik 12.000 supporters in het stadion en iedereen was opgelucht en vrolijk. Immers: In 2004 gooiden PSV en FC Groningen het op een salonremise, waardoor FC Zwolle rechtstreeks degradeerde, PSV kampioen werd en FC Groningen behouden bleef voor de Eredivisie. Het was voor de Zwollenaren sowieso een emotionele dag, omdat er tegelijkertijd afscheid genomen zou worden van het oude, krakkemikkige, maar o zo romantische en vertrouwde Oosterenkstadion. Het stadion waar Arne Slot FC Zwolle in 2002 met een verwoestend schot tegen Excelsior naar de Eredivisie schoot.

Iedereen had zich er mentaal op voorbereid dat dit nog minstens vier weken zou gaan duren, omdat de play-offs behaald zouden worden middels een zege op De Graafschap. Niets bleek minder waar. De bittere realiteit: Zwolle moest weer afreizen naar de 'krochten' van het Nederlandse betaalde voetbal… Haarlem, Telstar, Veendam, Emmen…

Na het feest op het Rodetorenplein in Zwolle, met een hoofdrol voor Bram van Polen, die de weken ervoor zichzelf ontpopte als 'de voetballer met de blote billen', en Alexander Bannink, die zo beschonken was, dat het uiteindelijk leidde tot het ontbinden van zijn huurovereenkomst werd het nog mooier voor veel nostalgische Zwolse voetbalfans. FC Zwolle zou weer door het leven gaan als PEC Zwolle. Ditmaal zonder puntjes tussen de P, E en C, om vooral de banden met het verleden te breken, aldus de lezing van de club.

Echter, al snel kwamen andere berichten aan de oppervlakte: P.E.C. Zwolle '82 was in 1990 door Gaston Sporre gered van de ondergang, maar nog lang niet alle schulden waren ingelost. Net als in 1982, toen Marten Eibrink P.E.C. Zwolle van de eerste ondergang redde.

Tijdens de jaarlijkse komkommertijd kwamen weer andere feiten bovendrijven. Onder het regime van Jan 'de bitterballengate-koning van Zwolle' Everse werden in drie jaar tijd tien exotische spelers aangetrokken, welke inmiddels allen reeds weer zijn vertrokken. De spelers werden opgehaald uit Brazilië en Argentinië, waar zij langs de lijn draafden in de derde, vierde divisie. Uiteindelijk werd hun huid duur verkocht, omdat FC Zwolle door de FIFA, vijf jaar na dato, nog vriendelijk doch dringend is verzocht om opleidingsvergoedingen voor de spelers te betalen. Dit betekende weer een hap van een miljoen uit de begroting en het transferbudget.

Nu is de selectie 'Eredivisiewaardig' gemaakt met transfervrije spelers. Joost Broerse mocht vertrekken bij Excelsior vanwege de degradatie. Fred Benson kwam transfervrij over van het Poolse Legia Gdansk en Ronnie Reniers kwam gratis van FC Den Bosch. Aangevuld met twee talenten van het Arnhemse FC Prerikshaaf en Giovanni Gravenbeek van Willem II, gaat PEC Zwolle het gevecht aan met mede-degradant Willem II, ADO Den Haag, NAC Breda en VVV-Venlo.

Het zal hoe dan ook zwaar worden. Routinier Arne Slot moet waarschijnlijk het gehele seizoen vanaf de zijlijn toekijken, terwijl de 'doelman met negen vingers' Diederik Boer ook loopt te sukkelen met blessures. Tel daarbij op dat de KNVB besloten heeft om voor PEC Zwolle elke uitwedstrijd aan het begin van het seizoen te voorzien van een verplichte auto-buscombi en de volgende leus stijgt alweer op 'O wat was het toch fijn, om in de Jupiler League te zijn....'.

Maar toch: De Zwollenaren hebben er zin an! PEC Zwolle terug in de Eredivisie, voor de stad en de regio; een geweldige impuls. In het IJsseldelta komen de grote namen als Ajax, PSV, Feyenoord en FC Twente op bezoek. PEC Zwolle is klaar om ze te ontvangen.

Marius Middelveld

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!