| Vergeten? | Registreer

Column: Geen 'echte' supporter meer door Eredivisie Live

7 augustus 2012 12:00 | Bron: VoetbalInfo
 

"Hey lamstraal, ik hoorde dat jij je seizoenskaart heb opgezegd. Nepsupporter!" Dit is de opmerking die zaterdagavond volledig uit het niets aan het adres van een vriend was gericht, toen wij in de kroeg vakantieverhalen aan het doornemen waren. Enigszins verbaasd door de brute interruptie keken we elkaar schaapachtig aan. Nepsupporter? Omdat je niet meer tweewekelijks in het stadion te vinden bent? Adrem reageer ik door hem een wedervraag te stellen. "Dus eigenlijk zeg jij dat de stadioncapaciteit bepalend is voor het aantal mensen dat zich fan van een club mag noemen?" Een antwoord bleef uit, maar dat zal waarschijnlijk meer te maken hebben met het feit dat er een woord in de zin aanwezig was met meer dan vier lettergrepen.

Wat volgde was een discussie met een volwassen man die er van overtuigd is, dat je zonder een pyjama van jouw favoriete club jezelf geen echte fan mag noemen. Na diverse keren hem vriendelijk bedankt te hebben voor zijn kortzichtige visie, kwam de conversatie gelukkig tot een einde. Conclusie van het verhaal was dat je jezelf alleen supporter van een club mag noemen als je in een huis woont dat voor de officiële fanshop door het leven kan gaan en elke thuiswedstrijd in het stadion te vinden bent. Laat deze kansloze types nu precies de reden zijn waarom ik de laatste jaren niet meer in een stadion te vinden ben. Nee, geef mij maar Eredivisie Live. Want ik mag dan wel een voorkeur voor een club hebben, bovenal ben ik een liefhebber van het spelletje. En daar horen simpele zielen als hij absoluut niet tussen.

Enkele weken geleden ondernam ik weer eens een dappere poging om bij een voorbereidingswedstrijd van een betaald voetbalclub tegen een amateurclub te kijken. Het bloed kruipt tenslotte waar het niet gaan kan. Maar bij aankomst op het sportcomplex, was ik alweer genezen. Tientallen volwassen mannen die bij de ingang druk kauwgomkauwend, verscholen achter zonnebrillen indruk proberen te maken op het voorbijkomend publiek.

Het meest typerende gebeurde echter tien minuten voor het laatste fluitsignaal, toen 'de stoerste' van het groepje driftig telefonerend langs het veld marcheerde. "Waar sta je? Kom snel, want het gaat hier zo helemaal los." Een tikje naïef kijk ik naar de lucht boven mij, maar er was geen regenbui te zien. Zal die dan toch echt bedoelen dat hij tijdens een zomeravondje voetballen tegen een zondagderdeklasser voor ongeregeldheden wil zorgen? Enkele verontruste ouders die dezelfde zinnen opvingen, riepen hun kinderen snel bijeen om het sportpark te verlaten. Het handtekeningenmoment ging aan hun neus voorbij, omdat één of andere onverlaat het nodig vond om de boel op te ruien. Te kansloos voor woorden!

Er mag door de jaren heen fikse kritiek op de voetbalbetaalzender geweest zijn, ik vind het een uitkomst. Waar ik een aantal jaar geleden vijf uur van huis was om negentig minuutjes voetbal van mijn favoriete ploeg te zien, pak ik op een gemiddelde zondagmiddag in hetzelfde tijdsbestek twee extra duels mee. Geen ellenlange wachtrijen buiten het stadion, slecht zicht op het spel of jointjes rokende pubers voor je neus. Nee, gewoon met de voeten op de tafel en een echt biertje binnen handbereik op de eerste rang. En mocht je het niet goed gezien hebben, dan heb je altijd nog de herhaling achter de hand.

Het enige voordeel van in het stadion aanwezig zijn, is dat je geen last hebt van commentatoren. De heren hebben zichzelf inmiddels de titel 'de meest bekritiseerde beroepsgroep' toegeëigend, maar daar hebben ze enkele jaren ook flink voor moeten zweten. Als je structureel de verkeerde namen meldt, het verschil tussen buitenspel en een overtreding niet kan waarnemen en de spelregels niet beheerst, komt er vanzelf wel commentaar op hun commentaar.

Aankomend seizoen zal ik weer - voor nog geen tien euro per maand - op mijn vertrouwde bank van de wedstrijden in de Eredivisie gaan genieten. Geen gezeur, geen gezeik, geen domme opmerkingen, geen alcoholvrij slootwater, maar gewoon voetbal kijken op een manier die ik plezierig vind. En als ik mij dan geen echte supporter meer mag noemen, so be it.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (4)

Reacties
Michel van Ballegooij Rang: Invaller| 07-08-2012 12:26 | Reageer

Vreemd stukje. Je hebt dus geen seizoenskaart meer door je medesupporters die je neerzet als 'kansloze types'. Ik weet niet om welke club het gaat, maar ik praat nu over Twente en volgens mij is het bij elke club hetzelfde. De fanatiekere fans (waar soms ook gajes tussenzit inderdaad) hebben een speciaal vak (vak p, vak 410 en ga maar door). Wanneer jij rustig van het voetbal wilt genieten kun je toch prima in het gezinsvak/familievak gaan zitten? Heb je nergens last van.

En de echte voetbalsupporters worden juist de dupe van Eredivisie. Om half 1 in het stadion zitten, omdat ze dan een extra wedstrijdje kunnen uitzenden. Om half 1 in het stadion als uitsupporters.. amper te doen! En dan hebben we het nog niet over wedstrijden op vrijdag die voor sommige mensen in verband met werk gewoon niet haalbaar zijn. In tegenstelling tot jou column mag het van mij snel afgelopen zijn met Eredivisie Live!

Lazy Rang: Wereldkampioen| 07-08-2012 12:46 | Reageer

Kan me er goed in vinden. Heb jarenlang een seizoenskaart gehad van een club, maar ben er nu al anderhalf jaar niet meer geweest. Ik neem er simpelweg de moeite niet meer voor om anderhalf uur en anderhalf uur terug te moeten reizen om vervolgens 90 minuten klotevoetbal te kijken. Doe mij dan maar lekker EL en Sport 1 op de zondagmiddag. Wedstrijdje op EL op de televisie en Premier League duel lekker op de laptop.

Michel van Ballegooij Rang: Invaller| 07-08-2012 14:31 | Reageer

Als het alleen om het voetbal gaat is het inderdaad ideaal om lekker thuis op de bank Eredivisie Live te kijken, maar je gaat toch ook naar het stadion voor de sfeer, belevenis noem maar op..

Lazy Rang: Wereldkampioen| 07-08-2012 14:35 | Reageer

oh absoluut! Ik ben twee keer getuige geweest van een landskampioenschap en ik moet zeggen er is niets toffer dan dat. Voor zoiets ga ik ook zeker nog graag naar het stadion. Maar om in november op een koude zondagmiddag met -4 op een tribune zitten kijkend naar een wedstrijd tegen De Graafschap....neuh, geef mij maar EL dan! :PVolg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!