| Vergeten? | Registreer

Column: Docent Van Gaal en zijn LOI-leeromgeving

1 augustus 2012 12:00 | Bron: VoetbalInfo
 

Fantastisch! Louis van Gaal was dinsdag nog niet eens officieel in dienst als bondscoach van het Nederlands elftal en hij bracht zijn critici al een eerste lachstuip toe. De 60-jarige oefenmeester wil namelijk dat alle internationals hun slaap- en waaktijden gaan invoeren op een speciaal ontwikkelde website. Het is absoluut geen controlemiddel, zo voegde controlefreak Van Gaal er nog snel aan toe. Natuurlijk Louis, we geloven je helemaal.

Laat duidelijk zijn dat ik een voorstander ben van innovatie binnen het voetbal. En dat er nog winst te halen valt in rustperiodes, daar kan ik helemaal inkomen. Maar om volwassen mannen nu te vragen online in te vullen hoe laat ze naar bed gaan, hoe laat ze weer zijn opgestaan en misschien nog wel met wie, dat gaat echt te ver. Het kan nooit lang meer duren voordat hij Robin van Persie of Rafael van der Vaart vraagt om hun - in vacuüm verpakte - ontlasting naar Zeist op te sturen. Dan kan hij analyseren of de heren profvoetballers wel de juiste voedingsstoffen tot zich nemen. Je zou op de postkamer van de KNVB werken. "Dit bruine pakketje kan naar het bureau van Van Gaal. Dit is de stront van Rafael van der Vaart."

Admiraal van Gaal meldde in hetzelfde interview ook nog even terloops dat hij een computergoeroe de opdracht heeft gegeven om een digitaal communicatieplatform te bouwen, speciaal voor de spelers van Oranje. "Een website waar spelers op kunnen inloggen en waar ik beelden kan laten zien en discussies kan voeren", verduidelijkte Van Gaal trots. Het klinkt als zo’n LOI-cursus, waarbij je zo de mogelijkheid krijgt om in contact te komen met jouw docent, medestudenten en lesmateriaal. Leuk, een zelfstudie voor Oranje-internationals onder de bezielende leiding van docent Louis van Gaal. Het zal voor de hackers in ieder geval een gewild object zijn om te kraken.

Ik probeer mij in te beelden wat het nut achter zo’n communicatieplatform moet zijn voor het Nederlands elftal. 'Hey Johnny, goed dat je even online bent. Heb je al gekeken naar het beeldmateriaal wat ik heb geüpload in jouw leeromgeving?' typt Van Gaal in de chatbox. Heitinga tikt terug. 'Bedoelt u die actie van Michael Krohn-Dehli waaruit hij scoort?' Van Gaal. 'Ja. Daar wil ik het even over hebben. Je had nooit je kont er in mogen draaien, want daardoor ben je als verdediger kansloos. En bij fragment 2, daar had je moeten doordekken. Nu stond Van Bommel op het middenveld constant tegen twee man.' Heitinga reageert. 'Ik heb geen idee over welke situatie u het hebt. Sommige filmpjes doen het bij mij niet, ik moet mijn Media Player upgraden ofzo. Maar heb geen idee hoe dat moet. Sorry.' Dat werkt toch niet! Als je contact wil onderhouden met de spelers dan bestaat er ook nog zoiets als een telefoon, of je pakt gewoon het vliegtuig.

Van Gaal kennende zal hij er nog serieus aan denken ook om er consequenties aan te gaan hangen, mocht je niet vaak genoeg inloggen. Krijg je ineens een prikbordbericht van Van Gaal. 'Hoi Wesley, je speelt de pannen van het dak bij Internazionale. Maar zolang je niet regelmatig online komt, kan ik je niet meer selecteren. Ik heb je nu drie keer gewaarschuwd. Ik geef dit keer de voorkeur aan Stijn Schaars, want hij logt wel elke dag trouw drie keer in om te kijken of er nog nieuwe discussies zijn opgestart.' Of Rafael van der Vaart die in paniek Van Gaal opbelt. "Trainer, ik kan de aankomende dagen niet online komen, want Sylvie heeft een goedkopere internetprovider gekozen en er zijn wat problemen met de installatie van de modem. Hopelijk vindt u dit geen probleem en mis ik niks."

Deze ideeën zijn nu precies de reden waarom de overijverige Louis van Gaal niet geschikt is voor de functie van bondscoach. Het is vakman pur sang, dat zal niemand aan twijfelen. Maar hij heeft de nare eigenschap over alles en iedereen controle te willen hebben. Maar op het moment dat zijn internationals over heel Europa uitwaaien, krijgen ze te maken met een clubtrainer waar naar geluisterd dient te worden. Zij betalen tenslotte hun miljoenensalarissen en hebben allemaal een eigen manier van werken. Van Gaal moest zelf als trainer van Ajax, AZ, FC Barcelona en Bayern München ook niets hebben van die ambitieuze bondscoaches die over zijn schouder meekeken of een mening over zijn werkwijze hadden. En nu, probeert ook hij buiten zijn zichtveld en verantwoordelijkheid nog een stempel te drukken. Eens een controlefreak, altijd een controlefreak.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (3)

Reacties
Michel van Ballegooij Rang: Invaller| 01-08-2012 12:10 | Reageer

Vermakelijke column, complimenten!

Van Gaal overdrijft natuurlijk ook weer eens flink. Nu wacht ik eigenlijk tot een grote meneer als Sneijder opstaat en onze bondscoach direct op zijn plek zet!

Lazy Rang: Wereldkampioen| 01-08-2012 12:41 | Reageer

Heerlijke column! Ben toch wel benieuwd hoe Van Gaal dit gaat doen. Hopelijk heeft hij geleerd van de vorige keer!

bennyboys Rang: Wereldkampioen| 01-08-2012 14:37 | Reageer

Ja die Pieter schrijft echt mooie verhalen. Complimenten.
Ik ben benieuwd naar de spelers-namen die opgeroepen worden.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!