| Vergeten? | Registreer

Column: De drie musketiers en de revaliderende reus

23 juli 2012 14:00 | Bron: VoetbalInfo
 

De drie musketiers en de revaliderende reus. Het klinkt als een titel van een strip, maar is in werkelijkheid het levensverhaal van één van de grootste voetbalclubs die Nederland kent. Een aantal jaar geleden was Feyenoord meer dood dan levend, maar het trio Gudde, Van Geel en Koeman zag de uitdaging om de lamgeslagen Rotterdamse volksclub bij de hand te nemen en terug op de kaart te zetten.

Binnen afzienbare tijd werd het eerste succes in Rotterdam al geboekt, toen patiënt Feyenoord van de hartbewaking - die de licentiecommissie van de KNVB heet - werd verlost. Het tweede hoogtepunt volgde al snel daarna toen zij onverwachts op de tweede plaats van de competitie eindigde. Het eerste rondje lopen op de afdeling, zeg maar. In de komende jaren zullen nog vele stappen in de revalidatie moeten volgen, maar met deze specialisten aan het roer kan het Het Legioen weer uitzien naar de florerende topclub van weleer.

Door een helder beleidsplan op te stellen en hier vooral open over te communiceren, beleefden de beleidsmakers een bliksemstart in hun missie. Voordat de club weer zou gaan investeren in de spelersgroep, diende eerst de miljoenenschuld fiks gereduceerd te worden. Het uit de gevreesde categorie 1 raken van de KNVB kreeg hierbij de grootste prioriteit. Met de breed gedragen pijlers realisme, gezond verstand en creativiteit wist iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt precies waar hij of zij aan toe was. En dat een duidelijk beleid op de lange of korte termijn altijd wordt beloond, kan je zien aan FC Twente, AZ of Heracles Almelo.

De transfers van de jeugdexponenten Georginio Wijnaldum, Leroy Fer en Luc Castaignos hielpen natuurlijk al flink mee om de schuld terug te dwingen. Toen ook multimiljonair en vooral superfan Pim Blokland zich opwierp als de Robin Hood van de havenstad, ging het helemaal snel. Nu ook nog eens Aston Villa deze zomer bereid bleek om enkele miljoenen op de bankrekening van Feyenoord te storten, verloopt dit proces veel sneller dan van te voren verwacht.

De vervolgstappen in de revalidatie zijn in de tussentijd ook gezet. Martin van Geel heeft voornamelijk jonge Nederlandse spelers transfervrij vastgelegd, Eric Gudde heeft de reorganisatie in de kantoren van het Maasgebouw inmiddels afgerond en trainer Ronald Koeman heeft de flair en gretigheid in de spelersgroep terug weten te brengen. Op het Rotterdamse actielijstje staan dan ook al flink wat krulletjes ten teken dat het succesvol is afgerond.

Een veelgebruikt gezegde in de topsport is dat 'aan de top komen makkelijker is dan aan de top blijven'. Dit zullen de beleidsmakers in Rotterdam ongetwijfeld beamen. De eerste stappen in de goede richting zijn weliswaar gezet, maar blijken volgens deze uitdrukking dus de gemakkelijkste van een heel lange route. Rond de trainingen en wedstrijden proef je weer positivisme rond Feyenoord. Na enkele gitzwarte jaren gekenmerkt door enkel teleurstellingen, zijn de Avontuurlijke Drie er in ieder geval in geslaagd om het geloof en trots weer terug te brengen.

Net buiten de poort van het stadion staat een levensgroot bronzen standbeeld van clubicoon Coen Moulijn. De decennialange verdiensten van de legendarische linksbuiten op en naast het veld voor de Rotterdamse volksclub staan buiten kijf. Maar ergens honderd meter verderop solliciteren enkele heren momenteel nadrukkelijk voor een sculptuur van hun voorkomen. Hoewel zij hun resultaten nooit zullen durven spiegelen aan die van Mister Feyenoord, schuurt hun prestatie er wel tegenaan. Zij hebben het aangedurfd hun hoofd uit te steken door het kunstmatig in leven gehouden Feyenoord te adopteren en de eerste stappen te zetten naar een succesvolle revalidatie. Het eerstvolgende landskampioenschap of Europees succes mag wat mij betreft dan ook volledig op het conto van deze drie musketiers worden bijgeschreven.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!