| Vergeten? | Registreer

Column: Gebrek aan echte verdedigers eigen schuld

17 juli 2012 14:00 | Bron: VoetbalInfo
 

Dat de verdedigende linie al jarenlang als de achilleshiel van het Nederlandse voetbal
door het leven gaat, is een understatement. In aanloop naar het desastreus verlopen Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne werd de roep om échte verdedigers nog eens pijnlijk geopenbaard. Dat onervaren jongens als Stefan de Vrij en Nick Viergever een serieuze kans maakten op een plaats in de EK-selectie, zegt meer dan genoeg over ons ondergeschoven kindje.

Hoe schrijnend de achterstand op de Europese top inmiddels is opgelopen, werd duidelijk bij het zien van de opstellingen in het alles-of-niets-duel tussen Portugal en Nederland. Wij traden aan met Ron Vlaar en ideale schoonzoon Joris Mathijsen, de Zuid-Europeanen stuurden de slagers Pepe en Bruno Alves het veld in. De Portugese heren zijn absoluut geen lust voor het voetbaloog, maar vertegenwoordigen wel het type centrale verdediger waar het hedendaagse voetbal helaas om vraagt. Fysiek sterk, door de lucht onverslaanbaar en met het mes tussen de tanden. Beide heren schromen niet om een aanvaller het licht uit de ogen te schoppen, mocht de situatie daar om vragen. Dat staat toch wel in schril contrast met de alleskunners die wij in Nederland nog steeds trachten op te leiden.

Wellicht kan een enquête onder topspitsen zoals Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Didier Drogba de ogen van de Nederlandse opleiders doen openen. Eén simpele vraag zou voldoende zijn. Tegen welk centraal duo speelt u het liefst? A: John Terry en Joleon Lescott. B: John Heitinga en Joris Mathijsen. C: Pepe en Bruno Alves. D: Gerard Piqué en Carles Puyol. Het antwoord zal eenduidig zijn. Tot een aantal jaar geleden konden wij ons altijd verweren door te zeggen dat onze verdedigers veel beter kunnen meevoetballen, maar dat is inmiddels ook verleden tijd. Ik hoor u nu denken. Het is een oneerlijke vergelijking, want Heitinga en Mathijsen zijn van een heel ander niveau. Helemaal mee eens, maar die andere verdedigers spelen wel voor de landen waar wij ons geliefde Oranje graag aan spiegelen.

Onze traditionele opleidingsgedachte - dat iedereen alle aspecten moet beheersen – moet maar eens rücksichtslos over boord worden gegooid. Meevoetballende doelmannen en inschuivende verdedigers zijn natuurlijk het summum, maar een snelle blik op de FIFA-wereldranglijst leert ons dat je met andere opvattingen prima in de top van het huidige voetbal kan acteren. We moeten specialisten kweken, geen allrounders. Keepers en verdedigers moeten enkel en alleen worden opgeleid om te voorkomen dat de tegenstander scoort. En wanneer zij de bal in bezit hebben, moeten ze hem vooral snel geven aan ploeggenoten die veel beter kunnen voetballen. Die zijn daar hun hele jeugd weer in gespecialiseerd.

Het is niet geheel toevallig dat een land als Italië met deze instelling in de eindstrijd van het Europees kampioenschap belandde. Zelfs het bewierookte Spanje is genoodzaakt twee krachtpatsers centraal achterin op te stellen om orde op zaken te stellen. Zonder een gewapende fundering geen sterk huis, zeg maar. Mijn respect voor Vicente del Bosque is de afgelopen maanden dan ook flink toegenomen, omdat hij tegen de kritiek in het vertrouwen bleef behouden in rechtsback Alvaro Arbeloa. Zijn primaire taak is om drie á vier keer in de wedstrijd een gevaarlijke aanval van de tegenstander te onderscheppen. En mocht hij dan toevallig over een goede voorzet beschikken, dat is dat mooi meegenomen. Dat heb ik toch liever dan Gregory van der Wiel die als een dolle hond ongevaarlijk opstoomt, maar geen bal kan afpakken.

Eigenlijk moeten we concluderen dat de erfenis van Frank de Boer en Jaap Stam nooit is ingevuld. Het chronische gebrek aan echte verdedigers hebben wij echter volledig aan onszelf te danken. De beeldvorming over verzorgd aanvallend voetbal wordt al op de jongste leeftijd er in gestampt. Nederlandse jongetjes zien op televisie alleen de aanvallers bewierookt worden. Slechts een enkeling predikt de kunst van het verdedigen, maar het is roepen in een woestijn. Slaafs houden we de slogan van Johan Cruijff hoog; de aanval is de beste verdediging. Daar is geen speld tussen te krijgen, maar het zou wel lekker zijn als je op een sterke verdediging kan terugvallen in geval van nood. Dat wij ook de aankomende jaren genoegen moeten nemen met tweederangs verdedigers, is dan ook eigen schuld dikke bult.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (1)

Reacties
bennyboys Rang: Wereldkampioen| 17-07-2012 16:13 | Reageer

Prachtig en mooi geschreven stuk Pieter.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!