| Vergeten? | Registreer

Column: Van Gaal gaat het niet redden bij Oranje

11 juli 2012 11:59 | Bron: VoetbalInfo
 

De terugkeer van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal is gedoemd te mislukken. Het is bewonderenswaardig dat de uitgesproken Amsterdammers juist nu Oranje bij de hand durft te nemen, want hij weet dat zijn vijanden met getrokken wapenstok staan te wachten. Maar is Van Gaal nu daadwerkelijk de beste optie voor dit losgeslagen Oranje of gunt de KNVB hem gewoon een kans op eerherstel? De toekomst zal het uitwijzen. Eén ding is wel duidelijk geworden. Aan een profielschets van de nationale bond hoef je als sollicitant geen waarde meer te hechten. Van Gaal een 'people-manager', ik ben benieuwd of vedettes als Rivaldo en Franck Ribery er ook zo over denken.

Al bij de bekendmaking werden de eerste plaagstootjes in de richting van onze nieuwe keuzeheer uitgedeeld. Marco van Basten noemde de keuze verrassend, maar met een negatieve ondertoon. Ronald Koeman kon een cynische opmerking - door te zeggen dat Van Gaal zesde keus was - niet onderdrukken en Johan Cruijff gebruikte zijn column om te zeggen dat de KNVB meer tijd had moeten nemen. Uit respect voor zijn indrukwekkende erelijst voegden zij er nog wel aan toe vertrouwen te hebben in de 60-jarige Van Gaal. Maar tussen iets zeggen en menen kan een wereld van verschil zitten.

Voetbaltechnisch zijn er weinig kandidaten zo sterk als Admiraal van Gaal. Bij Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München heeft hij zonder twijfel zijn teams beter laten voetballen. Jonge jongens ontwikkelden zich stormachtig onder zijn leiding, wat resulteerde in grote successen met hun clubs of nationale teams. Maar bij het Nederlands elftal kan hij deze kwaliteit niet inzetten. Zijn werkwijze is simpelweg niet geschikt voor vijftien trainingen per jaar. Dit bleek ook zijn valkuil in zijn vorige periode als bondscoach. De ongeduldige Van Gaal kreeg maandenlang de tijd om te bedenken op welke facetten hij allemaal wilde trainen. En als het moment daar eindelijk daar was, dan wilde hij teveel in te korte tijd.

Demy de Zeeuw omschreef de situatie rond de hernieuwde aanstelling van zijn oud-trainer treffend. ‘Ik hoop dat hij de ruimte en het vertrouwen krijgt om het bondscoachschap uit te voeren. Want er zijn een hoop mensen die hem liever af zullen zien gaan.’ Tsja, wie de bal kaatst kan hem terugverwachten. En hiermee hebben we gelijk het grootste pijnpunt in de carrière van Van Gaal te pakken. Laat hij nu precies het type zijn dat verschrikkelijk goed kan uitdelen, maar totaal niet kan incasseren. De media en collega’s zullen er weer ouderwets van langs krijgen wanneer zij Oranje kritisch durven te benaderen. De ontspannen en fatsoenlijke manier van communiceren die Marco van Basten en Bert van Marwijk rond Oranje hebben geïntroduceerd, zal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Want de aard van zo’n zelfingenomen beestje zal nooit veranderen.

Van Gaal zal er niet rouwig om zijn dat Mark van Bommel zelf de handdoek al in de ring heeft gegooid. Dat scheelt alvast een hoop gedonder bij het versturen van de eerste uitnodigingen. Het echte vuurwerk zal pas beginnen wanneer Van Gaal noodgedwongen moet kiezen uit de erfenis van Van Marwijk tussen Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie. Veel meer dan bij andere bondscoaches zullen zijn keuzes onder een vergrootglas komen te liggen. De vijanden die hij door de jaren heen heeft opgebouwd, zijn hun messen al aan het slijpen en wachten geduldig op het moment dat zij hem kunnen fileren. Dat Louis niet op de steun van Johan Cruijff en Johan Derksen met hun invloedrijke podium kan rekenen, betekent dat je als bondstrainer al flink in de min begint. En gelukkig is de eerste stok om mee te slaan al door hem zelf aangereikt, aangezien dat de door Ajax ontslagen Danny Blind puur uit loyaliteit als assistent-trainer is aangesteld.

Van één ding zijn we de aankomende jaren in ieder geval verzekerd met Louis van Gaal aan het roer. Het zal weer ouderwets gaan etteren, knetteren en knallen. Oranje zal de komende twee jaar als een boksbal gaan fungeren voor de mensen die hij de afgelopen decennia tegen zich in het harnas heeft gejaagd. Ik hoop dat Van Gaal - ondanks dat hij zichzelf een begenadigd dichter vindt - verstandig genoeg is om pen en papier als voorbereiding op zijn presentatie links te laten liggen. Hij zal zich geen tweede keer aan dezelfde steen stoten. Dat realiserende, verzamel ik een sprankje hoop met het oog op de kwalificatiereeks…..

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!