| Vergeten? | Registreer

Column: Prijzenhonger Van Persie overwint clubliefde

6 juli 2012 16:00 | Bron: VoetbalInfo
 

Dat ik een groot bewonderaar ben van de voetballer Robin van Persie, steek ik absoluut niet onder stoelen of banken. Hij is namelijk de verpersoonlijking van een moderne spits. Iemand die het elftal beter laat voetballen, zijn verdedigende taken niet schuwt en aan de lopende band scoort. Met zijn traptechniek, balbeheersing, overzicht en leiderschap behoort hij zonder twijfel net achter het rijtje Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Andrés Iniesta en Xavi.

Het nieuws dat de aanvaller zijn contract bij Arsenal niet gaat verlengen is overal ingeslagen als een bom. Op zijn persoonlijke website maakte Van Persie bekend, dat hij met de beleidsmakers van The Gunners aanzienlijk van mening verschilt over hoe de club naar een hoger plan getild dient te worden. Het klinkt als een gepersonifieerd persbericht, waarin slechts de standaarduitdrukking 'in goed overleg hebben besloten' ontbreekt. Zeg gewoon eerlijk dat jouw honger naar prijzen het heeft gewonnen van clubliefde. Daar is toch niets mis mee?!

Zijn breuk met Arsenal zat er natuurlijk al wekenlang aan te komen. Geef mij anders één goede reden waarom Van Persie niet met de media wilde praten als hij zeker bijgetekend zou hebben? Door vroegtijdig uitsluitsel te geven dat hij langer bij Arsenal zou blijven, was hij in één klap verlost van alle lastige journalisten en kon hij zich volledig focussen op het Europees kampioenschap. Nee, uit respect voor zijn huidige werkgever heeft hij al die tijd zijn mond gehouden en alle shit over zich heen laten komen, zodat zij de tijd kregen om vervangers voor hem aan te trekken. Want als Van Persie één ding niet te verwijten valt, dan is het wel een gebrek aan loyaliteit richting zijn werkgever toe.

Dat supporters hevig teleurgesteld reageerden op de beslissing van hun boegbeeld, daar kan ik in komen. Maar toen zij de volgende ochtend wakker werden, zullen zij ongetwijfeld meer begrip voor zijn keuze hebben gehad. Maar dat oud-spelers en zelfs tv-commentatoren in hun publieke functie zich zo negatief uitten, is naast kortzichtig en naïef ook nog eens onnodig opruiend. "Als hij terugkeert, dan zullen de fans hem slachten", klonk het uit de mond van oud-speler Paul Merson. Nou beste man, ik wil u er wel even fijntjes op wijzen dat Arsenal dit seizoen zonder Robin van Persie waarschijnlijk een plaats of acht lager zou zijn geëindigd in de Premier League. Dus iets meer respect zou ook wel op z'n plaats zijn.

Deze ongenuanceerde uitspraken tekenen eigenlijk de wanhoop van mensen die Arsenal al decennialang een warm hart toe dragen. Met de beslissing van Van Persie, vertrekt straks de laatste speler met een statuur die hoorde bij de topclub van weleer. De traditionele Londenaren - met haar fantastische historie en bewonderenswaardige gedachtegoed - zien haar concurrenten onder de bezielende leiding van oliemagnaten en sjeiks met rasse schreden afstand nemen. Het standpunt van Arsenal om niet als zaterdagmiddagspeeltje van een miljardair te willen fungeren is een nobel streven, maar gaat hen de kop kosten.

De laatste jaren realiseerde Van Persie zich steeds vaker dat de kans op het winnen van prijzen in het shirt van Arsenal met zevenmijlslaarzen afnam. En dat gevoel begon steeds dieper te knagen aan het ego van de aanvaller. Hij zag zichzelf al over vijftien jaar aan de rand van de Kralingse plas terugblikken. Een fantastische carrière, een goedgevulde bankrekening, maar geen enkele landstitel. Zijn hunkering naar succes werd jarenlang nog verzacht door de individuele prijzen die hij won. Dat onbeschrijflijke gevoel bij het winnen van een aansprekende prijs is hem echter altijd bijgebleven. Maar dat is alweer tien jaar geleden, veel te lang voor een speler van zijn kaliber.

Ik geef hem dan ook groot gelijk dat hij na acht seizoenen Arsenal zijn ontbrekende puzzelstukjes elders gaat zoeken. En zonder dat hij het ooit hardop uit zal spreken, begrijpt zijn trainer Arsène Wenger de beslissing van zijn oogappel ook. Want op clubliefde kan je niet een heel leven teren, op prijzen wel. Vraag dat maar aan Hans van Breukelen.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!