| Vergeten? | Registreer

Column: Teveel veren voor 'bondscoach' Gullit

1 juli 2012 16:30 | Bron: VoetbalInfo
 

Met stijgende verbazing heb ik afgelopen vrijdag de open sollicitatie van Ruud Gullit in VI Oranje aangezien. In de negentig minuten zendtijd liet het boegbeeld van het Nederlandse voetbal geen kans onbenut om zijn naam op het kandidatenlijstje van de KNVB te laten stijgen. Gullit bleek die avond in topvorm, want elke voorzet werd onberispelijk binnengekopt. Het was gewoon gênant om zo’n grote speler zichzelf te zien profileren als de ideale bondscoach en een man van het volk. En de heren analytici aan tafel, die hebben tijdens een commercial de tooi van Joan Franka ontleed omdat ze veren tekort kwamen.

Als fervent kijker nam ik plaats op de bank om het weekend in te luiden met anderhalf uur slap geouwehoer over voetbal. Aanvankelijk was ik nog verheugd met het feit dat Ruud Gullit aan tafel zat en niet van die irritante gasten zoals Gerard Joling, Carlo Boszhard of Maarten van Rossum. Maar dat deze uitzending uit zou lopen op een negentig minuten durende propaganda voor Gullit als bondscoach, was een deksel op de neus. Het schuurde tegen de Chinese of Zuid-Koreaanse staatstelevisie aan, zoals de mannen aan tafel hun gast ophemelden. En de hoofdrolspeler zelf, die genoot met volle teugen van de lofzang aan zijn adres.

Een paar keer probeerde Johan Derksen een kritische noot te kraken door te zeggen dat Gullit in het verleden verkeerde keuzes heeft gemaakt, maar kroop daarna weer vliegensvlug bij hem op schoot om te melden dat hij met zijn uitstraling ongeopende deuren open krijgt en zich voorbeeldig heeft gedragen bij het uitbrengen van het Nederland-Belgium bid. En Gullit bleef op zijn beurt maar benadrukken dat hij het al een eer vindt om als kandidaat gezien te worden. Om niet veel later zonder enige vorm van schaamte toe te geven dat hij al over de invulling van de staf heeft nagedacht. En de problematiek in de spelersgroep, daar heeft de voormalig topaanvaller ook al een oplossing voor.

Maar Ruud Gullit is helemaal geen geschikte kandidaat om Bert van Marwijk op te volgen. Een belangrijk criterium is dat hij geen enkele noemenswaardige prijs heeft gewonnen. Ja, de FA Cup met Chelsea in 1997. Dat is maar liefst vijftien jaar geleden! Een veel belangrijker statistiek voor de KNVB zal zijn dat De Zwarte Tulp het bij geen enkele club - om welke reden dan ook - twee seizoenen heeft volgehouden. Chelsea en Terek Grozny maakten zelf een einde aan de samenwerking met Gullit. Bij Newcastle United, Feyenoord en Los Angeles Galaxy hield hij de eer aan zichzelf. Niet echt een heel sterke basis om bondscoach te worden.

Het bondscoachschap behoort tenslotte een bekroning te zijn van een succesvolle trainersloopbaan, niet een kans op eerherstel. Deze functie dient idealiter te worden ingevuld door een ervaren coach die door schade en schande wijs is geworden, maar na twintig jaar dagelijks op het trainingsveld heeft gestaan, het rustiger aan wil doen. Types als Vicente del Bosque of Roy Hodgson, zeg maar. Wekenlang wedstrijden bezoeken, contacten onderhouden en enkele weken in het jaar pieken als de internationals bij elkaar komen om hun wedstrijden te spelen.

Ergens tussen die veren van afgelopen vrijdag heeft Gullit ook nog het geluk aan zijn kont hangen, want alle geschiktere kandidaten struikelen over elkaar heen om zelf een streep door hun naam te zetten. Ronald Koeman, Guus Hiddink, Frank Rijkaard en Frank de Boer verkiezen momenteel allemaal hun huidige baan boven de functie van bondscoach. Alleen Louis van Gaal en Co Adriaanse zitten wellicht te wachten op een belletje vanuit Zeist. Geen idee of dat de redders van het Nederlandse voetbal zijn, maar die beschikken in ieder geval over veel meer ervaring en successen dan Gullit.

's Avonds in bed laat ik de aflevering nogmaals de revue passeren. Slechts één opmerking van Ruud Gullit is mij in positieve zin bijgebleven. "Je moet jezelf niet zo serieus nemen". Nou Ruud, ik hoop van ganser harte dat de KNVB er inmiddels ook zo over denkt.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (3)

Reacties
bennyboys Rang: Wereldkampioen| 01-07-2012 19:21 | Reageer

Ja die Johan Derksen wil ook niet dat Louis van Gaal Trainer wordt en zit nu Gullit maar op te hemelen dat hij de geschikste kandidaat is.
Wat krijgt hij ervoor als hij het wel wordt??

Kella020 Rang: International| 01-07-2012 19:56 | Reageer

Laat het Gullit alsjeblieft niet worden. Gênant is het juiste woord in deze! Hoe kan je jezelf zo promoten op tv.
Ook Koeman moet het niet worden. Die gaat steeds harder roepen dat-ie het niet word.

Doe mij maar Van Gaal!

Pieter Rang: Waterdrager| 07-07-2012 12:15 | Reageer

Oeh, de aanstelling van Louis van Gaal zal hard aangekomen zijn in huize Gullit. Gelukkig hebben we allemaal gezien dat hij aardig kan stofzuigen, misschien dat een open sollicitatie daar wel helpt....Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!