| Vergeten? | Registreer

Column: Hooligans ontnemen glans van fantastisch EK

21 juni 2012 12:05 | Bron: VoetbalInfo
 

Vaak wordt gezegd dat na de poulefase een eindtoernooi pas echt begint. Onder de spelers en trainers zal dit ongetwijfeld zo beleefd worden. Maar nu we bij de kwartfinales zijn aanbeland, overheerst er bij mij als voetballiefhebber toch een heel ander gevoel. Namelijk dat er nog maar zeven wedstrijden worden gespeeld op dit voetbalfeest. Dat is heel spijtig, want op het wangedrag van enkele randdebielen na is deze editie echt een lust voor het oog.

Tot nu toe heb ik niemand horen zeggen dat ie zich tijdens een wedstrijd heeft verveeld. Sterker nog, doordat de laatste speelronde van de groepsfase tegelijkertijd gespeeld dient te worden, werd je door de UEFA ongewild voor het blok gezet. De keuze tussen Portugal-Nederland of Denemarken-Duitsland was als Nederlander snel gemaakt, maar tussen Engeland-Oekraïne en Zweden-Frankrijk duurde het al aanzienlijk langer. Om nog maar te zwijgen over Italië-Ierland of Kroatië-Spanje. We zijn de afgelopen weken enorm verwend, behalve door ons eigen Oranje. En wanneer de overgebleven landen op hetzelfde niveau blijven presteren, kan mijn zomer niet meer stuk.

Als je alleen al kijkt naar het deelnemersveld dat de eerste slachting heeft overleefd, gaat mijn voetbalhart sneller kloppen. Titelfavoriet Spanje staat garant voor verzorgd aanvallend voetbal, Duitsland groeit weer ouderwets in het toernooi en benadert gestaag haar indrukwekkende WK-vorm, Italië verrast Europa door aanvallend voor de dag te komen en Engeland verovert de voetbalharten met haar hartstochtelijke spel. En dan heb ik nog niet eens gesproken over Frankrijk en Portugal. Voetbaltechnisch kan je vraagtekens zetten bij Griekenland en Tsjechië, maar zij zijn beloond voor hun nimmer aflatende werklust en passie. En laten we eerlijk zijn, dat zijn eigenschappen die toch ook heerlijk zijn om naar te kijken.

Helaas ligt het wangedrag van een grote groep hooligans als een grauwe sluier over dit toernooi heen. Het ontneemt de glans van een verder fantastisch Europees kampioenschap. Hopelijk blijft zij in het restant gevrijwaard van verdere incidenten, want in de afgelopen weken zijn er al teveel beschadigingen aangebracht. Met de racistische uitingen aan het adres van dorpsgek Mario Balotelli als absoluut dieptepunt. Maar hoe graag de UEFA en organiserende landen het ook zouden willen, het is onmogelijk om je te wapenen tegen dit soort oproerkraaiers. Zolang de deelnemende landen zelf geen maatregelen willen of kunnen nemen, kan je als organisatie slechts de vingers kruisen en hopen.

Met een dubbel gevoel zal ik ook de aankomende dagen aan de buis gekluisterd zitten. De affiches liegen er tenslotte niet om. Maar ondanks dat ik mij er probeer voor af te sluiten, is ergens in mijn achterhoofd het aftellen al begonnen. Nog zeven, zes, vijf, vier wedstrijden en dan zijn we weer genoodzaakt terug te vallen op de Nederlandse Eredivisie. Vrijdag 10 augustus, 20:00 uur, Willem II - NAC Breda, ik kan niet wachten……

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (2)

Reacties
styx72 Rang: Waterdrager| 21-06-2012 14:42 | Reageer

mooi verwoord

Michel van Ballegooij Rang: Invaller| 21-06-2012 15:56 | Reageer

Leuke column, al vind ik het jammer dat altijd alleen de negatieve punten worden opgeschreven. Het gaat om een vechtpartij buiten het stadion bij Rusland/Polen, een rookbom van een Duitser en een banaan.. dat gebeurd week in, week uit bij elke competitie. Natuurlijk niet elke week een bananenincident, maar wel racisme of iets dergelijks.

De geweldige fans van Ierland die drie uur na de wedstrijd na een 4-0 nederlaag feest vieren alsof de wereldkampioen is verslagen. De fans van Kroatië die voor een geweldige sfeer zorgen. De Russische fans die met een gigantisch spandoek komen, er zijn zoveel mooie dingen om over te schrijven.

Bij elk evenement waar je zestien verschillende culturen plaatst van tienduizenden mensen gebeurden er incidenten, daardoor wordt het EK er niet minder om. Vind ik!Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!