| Vergeten? | Registreer

Column: Niveau Europees kampioenschap gaat dalen

15 juni 2012 16:00 | Bron: VoetbalInfo
 

Ik ben een groot voorstander van innovatie binnen het voetbal. Stilstand is tenslotte achteruitgang. Volkomen terecht wordt onze geliefde sport als conservatief en ouderwets bestempeld. Desondanks zijn er in de afgelopen decennia wel enkele veranderingen doorgevoerd die het kijkplezier hebben doen toenemen. Zo werd de bal lichter, mag de doelman terugspeelballen niet meer in zijn handen pakken en staan er voldoende ballenjongens langs het veld om de snelheid er in te houden. Stuk voor stuk beslissingen die een positieve invloed hebben op het voetbalspelletje.

Het nieuwe besluit van de UEFA om het EK 2016 met 24 deelnemers te starten, past echter niet in dit rijtje. Want deze maatregel is puur genomen voor het geld en heeft een averechts effect op het sportieve deel. De Duitse bondscoach Joachim Low omschreef de wijziging in het aantal deelnemers treffend. De kwalificatiereeks verliest zijn waarde en het niveau op het Europees kampioenschap zal dalen. Met de gewogen loting hebben de gevestigde voetbalnaties al een groot voordeel en met acht extra startbewijzen is plaatsing voor hen niet meer te missen. De spanning rond de kwalificatieduels zal afnemen en spelers zullen vaker verstek laten gaan, omdat de nummers één en twee van de poule zich plaatsen.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, hoe meer inkomsten zullen de wijze heren van de UEFA gedacht hebben toen ze besloten om het aantal deelnemers te verhogen. Toch wel opmerkelijk dat het bij hun overkoepelende orgaan FIFA juist een doorn in het oog is dat er op het wereldkampioenschappen zoveel wedstrijden gespeeld worden waar niemand op zit te wachten. Want laten we eerlijk zijn; landen als Honduras, Costa Rica, Noord-Korea, Nieuw Zeeland en Trinidad & Tobago hebben toch niets op zo’n schitterend podium te zoeken. Maar de Europese voetbalbestuurders laten hun oogkleppen weer eens aanrukken en gaan hun eigen weg.

Van alle ontbrekende landen op dit huidige Europees kampioenschap zouden slechts Turkije en België voetballend een rol van betekenis kunnen spelen. Maar dat is de charme van een kwalificatiereeks. Dat ook dergelijk landen een startbewijs kunnen mislopen. De overige plaatsen zullen door C-landen als Slowakije, Estland, Noorwegen, Hongarije en Montenegro worden ingevuld. De kracht van de huidige opzet is dat iedereen van elkaar kan winnen en elke ploeg er vanaf het begin zal moeten staan. Maar met de nieuwe structuur dwalen we af naar het Olympische gedachtegoed: meedoen is belangrijker dan winnen.

Ideeën om voetbal spannender, eerlijker of interessanter te maken zijn er in overvloed. Dus waarom veranderingen in deze hoek worden gezocht, is mij een groot raadsel. In het kader van ‘beter goed gestolen dan slecht bedacht’ hoeven wij alleen maar bij andere sportvelden langs de lijn te gaan staan. Het puntensysteem van het volleybal, de schotklok in het basketbal en het doorlopend wisselen bij het hockey hebben ieder in hun sport voor het gewenste resultaat gezorgd. Natuurlijk zijn niet alle innovaties over te nemen in het voetbal, maar verder kijken dan je neus lang is kan veel leuke dingen opleveren.

Zo zou het nemen van een vrije trap door zelf weg te dribbelen of het doorlopend wisselen van spelers de snelheid van het spel ten goede komen. Een tijdstraf van vijf minuten voor het behalen van een gele kaart is ook een optie. Maar laten we eens beginnen dat bij een overtreding waar een verzorger voor nodig is, ook de dader langs de lijn wacht tot het euvel verholpen is. En misschien is zo’n blauw veld toch helemaal niet zo gek als dat het klinkt.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (2)

Reacties
KasperHermans Rang: International| 15-06-2012 16:24 | Reageer

Mwah ik ben er wel voorstander van. Onder een voorwaarde. Dat de kwalificaties korter worden. Hierdoor zouden er minder interlands in het lopende seizoen moeten zijn en hoeven de clubs hun internationals dus minder af te staan.
Dat het niveau op het EK in een aantal poulewedstrijden wat minder is, ja het is deels ook de charme. Het is niet zo dat San Marino en Andorra ineens mee gaan doen. Het worden waarschijnlijk landen als België, Turkije, Servië, Bosnië, Slowakije, Slovenië, Noorwegen, Montenegro enzo. Dat zijn nog wel aardige voetballanden, het is niet dat je naar een stel nietsnutten gaat kijken en uiteindelijk zal er toch een echte en terecht winnaar doorkomen.

bennyboys Rang: Wereldkampioen| 15-06-2012 17:01 | Reageer

Gewoon laten zoals het is en ook de spelregels niet meer veranderen.
Je weet soms niet meer of het wel of geen buitenspel is.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!