| Vergeten? | Registreer

Column: Oranje’s slippertje geen reden voor paniek

11 juni 2012 15:04 | Bron: VoetbalInfo
 

Met verbazing hoor ik alle discussies over de openingswedstrijd van ons Oranje aan. Zo zou de houdbaarheidsdatum van Van Marwijk zijn verlopen, heeft zijn keuze voor Van Persie nu al bewezen de verkeerde te zijn geweest en is de ooit zo geroemde 4-2-3-1 opstelling gedateerd. Kortom, er deugt niets meer aan ons Oranje. Maar ik weiger om in de waan van de dag mee te gaan. Een uitglijder zoals afgelopen zaterdag is heel vervelend, maar kan altijd voorkomen in het voetbal.

Maandagochtend bij het koffieapparaat heb ik mij nog dapper geprobeerd te verzetten tegen de meningen van hevig teleurgestelde collega’s. Maar het heeft geen zin, het is vechten tegen die bekende bierkaai. Blijkbaar is de Oranjesupporter snel uit het veld geslagen wanneer het eens een keer tegenzit. Ook voor mij was de nederlaag tegen Denemarken een fikse domper, maar ik kan de knop gelukkig snel omzetten. De emotie even laten voor wat het is en objectief terugblikken. De nederlaag is heel ongelukkig, maar er waren genoeg aanknopingspunten om de Oranjevlaggetjes nog even in de wind te laten wapperen.

Nederland was de bovenliggende partij en creëerde een handvol doelrijpe kansen. Maar het benodigde geluk was deze avond niet aan onze zijde. Iedereen die zelf voetbalt heeft ook wel eens zo'n wedstrijd als afgelopen zaterdag gespeeld. Je bent veel beter dan de tegenstander, komt keer op keer in scoringspositie, maar de bal wil er gewoon niet in. Al voetbal je nog drie dagen. Hij valt steeds net niet goed, de doelman keept de wedstrijd van zijn leven en het engeltje op de lat doet ook haar werk. En zoals de oudste voetbalwet dan luidt, valt de treffer aan de andere kant. Er zijn twee oorzaken waarom doelpunten uitblijven; kwaliteit of pech. Maar met de topscorers van de Premier League en Bundesliga in het veld is het eerste uitgesloten, dus moet het wel pech zijn geweest.

Het is naïef om de vele verbeterpunten van Oranje te verbloemen, want die waren voor iedereen duidelijk zichtbaar. Maar hoe groot is de kans dat Van der Vaart dit toernooi nog een keer zo dramatisch invalt? Of Heitinga zich zo makkelijk laat passeren? Het is heel zuur, maar iedere ploeg loopt vroeg of laat tegen zo’n zeperd aan. En voor Nederland kwam dit op een heel vervelend, maar gelukkig geen cruciaal moment. Wat mij veel meer zorgen baart is dat van de ‘grote zes’ alleen Sneijder zich onttrok aan de malaise. Daartegenover hielden onze nationale zorgenkindjes Jetro Willems en Ron Vlaar zich knap staande in hun eerste optreden van een groot eindtoernooi.

Dat de Oranjekoorts niet als een nachtkaars uit zal gaan, daar ben ik van overtuigd. De ploeg van Bert van Marwijk heeft nog alle kansen om de volgende ronde te halen, want de wedstrijd tussen Duitsland en Portugal was ook verre van indrukwekkend. Die Mannschaft toonde zich geen schim van de geoliede machine die Nederland op pijnlijke wijze over de knie legde en ook de Portugezen zijn een te nemen horde. Het zal ongetwijfeld klamme handjes opleveren wanneer Cristiano Ronaldo en Nani met de bal aan de voet Gregory van der Wiel en Jetro Willems gaan opzoeken, maar dat een verrassing in een klein hoekje zit, hebben we afgelopen zaterdag wel gezien.

Met de zes punten die in de komende twee duels behaald worden, wordt de Poule des Doods alsnog overleefd. De vastberadenheid en kwaliteit van deze generatie is simpelweg te groot om een eindtoernooi via de achterdeur te verlaten. Tegen Duitsland zullen onze jongens laten zien dat de nederlaag tegen Denemarken een incident is geweest. Reken daar maar op!

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!