| Vergeten? | Registreer

Column: Oproep: Wie zet deze talenten terug op aarde?

7 juni 2012 12:04 | Bron: VoetbalInfo
 

Wat hebben Kelvin Leerdam, Jerson Cabral, Zakaria Labyad en Memphis Depay gemeen? Ik zal u het antwoord geven. Het zijn alle vier talentvolle spelers die aan het begin van een succesvolle profcarrière staan, maar nu al een schop onder hun reet verdienen. Niet hard, maar venijnig genoeg om hen weer even terug op aarde te zetten. Want enige vorm van realiteitszin lijkt bij deze vier jongens totaal te zijn verdwenen.

Terwijl velen binnen Feyenoord nog aan het nagenieten waren van de behaalde tweede plaats, overheerste bij Martin van Geel al een ander gevoel. Die van teleurstelling en onbegrip. De technisch directeur startte in Rotterdam voortvarend door in sneltreinvaart de overeenkomsten van een aantal dragende spelers te verlengen, enkele transfervrije versterkingen op te pikken en een bataljon aan jeugdspelers hun eerste contract te laten ondertekenen. Hij zal ongetwijfeld gedacht hebben dat Kelvin Leerdam en Jerson Cabral in hetzelfde tempo aan dit rijtje konden worden toegevoegd. Maar de beleidsmaker kwam van een heel koude kermis thuis.

Beide heren kregen de mogelijkheid om hun lopende contracten te verbeteren, maar misten het juiste gevoel bij de aanbiedingen. Ongelooflijk. Nog niet zo lang geleden is binnen Feyenoord een groot gedeelte van het personeelsbestand de laan uitgestuurd om de financiën weer op orde te krijgen. Hardwerkende mensen die jarenlang met hart en ziel er voor zorgden dat de spelers in een volle Kuip konden schitteren. En nu durven die broekies met hun toch al buitensporige salaris te zeggen dat ‘het goede gevoel’ ontbrak. Lees: de financiële paragraaf niet aan hun verwachtingen voldeed.

Deze trend is natuurlijk niet alleen bij Feyenoord zichtbaar. Zo heeft iedereen de soap rond PSV-middenvelder Zakaria Labyad op de voet kunnen volgen. Dat de 19-jarige middenvelder in de laatste competitiewedstrijd door zijn eigen aanhang bij ieder balcontact op een fluitconcert werd getrakteerd, is zijn verdiende loon. En het ludieke spandoek ‘Labyrat, zakkenvuller’ bracht het onderbuikgevoel van voetballiefhebbend Nederland haarfijn onder worden. Jarenlang heeft de club geïnvesteerd in zijn talent, hem gevormd tot de voetballer die hij nu is. En als hij dan eindelijk zijn investering kan terugbetalen, gaat hij over lijken om een vertrek te forceren.

In de schaduw van dit publieke moddergevecht speelde in Eindhoven nog een ander tenenkrommend tafereel zich af. Memphis Depay, de razendsnelle buitenspeler die afgelopen seizoen zijn debuut maakte, legde tot tweemaal toe een sterk verbeterde aanbieding naast zich neer. Reden: een groot verschil tussen vraag en aanbod. Ik wil u er even op wijzen dat deze achttienjarige Depay slechts 133 minuten in het veld heeft gestaan. Om zo’n grote broek aan te trekken terwijl je in totaal nog geen anderhalve wedstrijd op het hoogste niveau heb gespeeld, getuigt van weinig respect en realiteitszin.

Ik zie mijzelf toch al de kamer van mijn leidinggevende binnenstappen. ‘Ik wil u bedanken voor de stages die ik hier heb mogen lopen en de kans om hier aan de slag te gaan. Maar we zijn inmiddels anderhalve week verder, iedereen is zeer tevreden en daarom wil ik wel honderd euro per maand extra.’ Het is nog dommer dan het al klinkt, maar blijkbaar lopen er in Rotterdam en Eindhoven figuren rond die dit een heel normale gang van zaken vinden. Het is nu aan Martin van Geel en Marcel Brands om deze praktijken heel snel de kop in te drukken. En als ze niet willen luisteren, dan moeten ze maatje 44 van een ervaren ploeggenoot maar even voelen.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (4)

Reacties
Robert Rang: Legende| 07-06-2012 12:58 | Reageer

Het zijn toch niet echt de talentjes zoals Van der Vaart, Sneijder, Van Persie en dat soort jongens... ik zie amper spelers voor over 5 jaar in Oranje staan die net zo sterk zijn... er moet nog een nieuwe lichting komen daarvoor anders vrees ik dat Oranje hard naar beneden gaat...

Lazy Rang: Wereldkampioen| 07-06-2012 13:10 | Reageer

Tja allemaal zelfde type figuren: Mannetjes. Denken dat ze wat zijn. Afserveren en lekker bij de amateurs stallen. DOEG!!

Jippie Rang: Amateur| 07-06-2012 16:43 | Reageer

Ben het er niet helemaal mee eens. Voetbal is toch je werk? Als hier bij Voetbalinfo bijvoorbeeld wordt gevraagd of je meer salaris wil, maar je vindt het niet voldoende, dan ga toch ook in onderhandeling?
Ook zijn deze jongens (meestal) opgegroeid in een gezin waar ze het niet zo breed hadden. Dus dan is het toch begrijpelijk dat ze geld pakken waar het kan?

Benjamin Rang: Sterspeler| 08-06-2012 7:02 | Reageer

Begrijp ik, maar het is voor de fans natuurlijk erg frustrerend. Ik als PSV'er zag het helemaal zitten in Labyad, maar kan hem nu wel uitkotsen. Depay gaat nog wel bijtekenen, daar maak ik me geen zorgen over.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!