| Vergeten? | Registreer

Column: De ongeopende champagnefles van Mallorca

12 mei 2012 12:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Samen met twee vrienden was ik in de zomer van 2009 op vakantie op Mallorca. Het eiland wat onder Nederlanders vooral bekend staat als een eiland waar je overdag aan het strand ligt en ’s nachts de disco’s en bars induikt. Maar Mallorca heeft ook een voetbalclub, Real Club Deportivo Mallorca. Het bijbehorende stadion, Iberostar Stadium – vroeger Son Moix of ONO Estadi – ligt echter verborgen voor de zonnende en zuipende toeristen die het niet willen zien. Buiten de hoofdstad Palma, weggezet achter een heuvel als het lelijke kind van de familie dat er eigenlijk niet bijhoort.

Wij wilden er echter wel heen en zetten op een van de laatste dagen van onze vakantie de tocht in. Er waren waarschijnlijk weinig slechtere dagen om de wandeltocht te beginnen. De zon stond hoog aan de hemel en brandde volop, terwijl wij omhoog liepen naar, toen nog, ONO Estadi. Na een forse wandeling van anderhalf uur kwamen we het stadion aan. DICHT. Drie jongens, bezweet en vermoeid stonden voor een gesloten stenen muur, een onneembare vesting.

Ondanks dat we niet naar binnen konden besloot ik samen met nog een van mijn vrienden RCD Mallorca maar eens te gaan volgen. En al snel zagen we dat veel van de teams die op Mallorca op bezoek kwamen hetzelfde ervaarden als wij. In het seizoen 2009/2010 was ONO Estadi voor bezoekers een onneembare vesting. Alleen de absolute top wist er te winnen en na achttien thuiswedstrijden hadden de eilandbewoners 43 punten van maximaal 54 punten binnen gehaald.

De laatste thuiswedstrijd tegen Espanyol stond nog op het programma. Bij winst op de Catalanen en puntverlies van Sevilla zou Mallorca zich zeer verrassend plaatsen voor de voorronde van de Champions League. Op het moment dat er op Mallorca bij een 2-0 eindstand wordt afgefloten, staat Sevilla op 2-2 op bezoek bij Almeria. De selectie van Mallorca verzamelt zich voor het grote scherm en volgt gespannen de verrichtingen op het vaste land. Hoewel Sevilla na een rode kaart voor Álvaro Negredo met tien man staat zoekt het toch nog voor de laatste keer de aanval. Na een voorzet komt de bal terug voor de voeten van de pas negentienjarige invaller Rodri, die met een poging die het midden houdt tussen een volley en een omhaal doelman Esteban passeert.

Terwijl Sevilla feest viert, stort de wereld van Mallorca in. De Portugese verdediger José Nunes (foto) valt verslagen neer. Plat op zijn buik ademt de aanvoerder van Mallorca in het gras en tegen zijn rechterarm voelt hij iets kouds. Het is een gigantische champagnefles, buitensporig groot zoals het hoort op een feesteiland. De club had die al klaar gezet voor het feest dat er had moeten komen, maar het feest kwam er nooit. Sterker nog het werd een droevige zomer op het zonnige Mallorca. Topspelers als Aritz Aduriz en Borja Valero vertrokken naar grotere clubs en Mallorca werd als klap op de vuurpijl uit Europa League geweerd wegens het niet tijdig betalen van een transfersom.

Zonder twee van de grote namen bleek het voor Mallorca in 2010/2011 veel moeilijker om te presteren, de club ontliep zelfs op één punt degradatie naar de Segunda Division. En ook in het huidige seizoen flirtte Mallorca lang met de plekken die degradatie tot gevolg hebben. Maar in de Primera Division, waar dit jaar alles achter de top twee heel dicht op elkaar staat, kan een goede serie wonderen doen. Mallorca won vijf van de laatste zes wedstrijden en staat zodoende ineens op een zevende plek en dus behoort Europa League voetbal weer tot de mogelijkheden.

Voor de laatste speelronde bedraagt de achterstand op nummer zes Levante slechts een punt en dus bestaat er nog de mogelijkheid op Europees voetbal. Levante moet dan in eigen huis punten laten liggen tegen het midweeks door Atlético Madrid afgedroogde Athletic de Bilbao, terwijl Mallorca moet winnen op bezoek bij de kersverse landskampioen Real Madrid. Het lijkt onmogelijk, een voor Mallorca onneembare vesting, maar dat Rodri twee jaar geleden in de slotminuut nog een doelpunt zou maken leek ook onmogelijk. Ik zou de twee jaar oude champagnefles maar weer uit de ijskast halen en meenemen naar Madrid, gewoon voor het geval dat Nunes hem dit keer wel mag openmaken.

Kasper Hermans

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (3)

Reacties
Robert Rang: Legende| 12-05-2012 12:09 | Reageer

Toch een best leuk team, denk dat ze het toch niet bij elkaar kunnen houden en elk jaar weer moeten opbouwen...

Jesse Rang: Sterspeler| 12-05-2012 13:31 | Reageer

Mooi verhaal Kasper! Zal wel tof zijn als ze Europees voetbal weten te halen :D

ErwinMeeks Rang: Super talent| 12-05-2012 19:35 | Reageer

Het zat niet altijd mee voor Real Mallorca, maar het blijft natuurlijk een geweldige club. Ondertussen ga je ze dat Europese ticket wel gunnen; dus leuk dat die missie en deze club aandacht krijgen :) .Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!