| Vergeten? | Registreer

Column: De hoofdbrekens van Van Basten

13 mei 2012 12:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Ik heb medelijden met Marco van Basten. Bas Dost, Luciano Narsingh en Oussama Assaidi hebben hun laatste wedstrijd voor sc Heerenveen inmiddels wel gespeeld, dat lijkt me duidelijk. Alle drie de heren blonken dit seizoen meermalen uit en staan in de nadrukkelijke belangstelling van vele Europese ploegen. Van Basten, de trainer van volgend seizoen, zal nu al met hoofdbrekens zitten. De portemonnee zal in Friesland goed gevuld worden, maar kan de voormalig topspits een Eredivisiewaardige aanval op de been brengen? En nog veel belangrijker. Kunnen de opvolgers van Dost, Narsingh en Assaidi de druk die op hun schouder ligt aan? Ik filosofeer regelmatig over de oplossing voor Van Basten. Ik heb een zwak voor die man, maar sinds kort dus ook medelijden.

Op de rechtsbuitenpositie bestaat er voor mij geen twijfel. Rajiv van La Parra liet tijdens zijn invalbeurten regelmatig zien dat hij beschikt over talent. Het halfbroertje van Wijnaldum beschikt over snelheid, controle en inzicht. Bovendien kan hij ook scoren, bewees hij tegen Feyenoord. Hij lijkt het enige zekerheidje voor de voormalig bondscoach. De Friese club heeft vast een blik Scandinaviërs klaar staan waar ze uit kunnen kiezen, maar daar valt niet direct van te verwachten dat ze er staan. Het land, het systeem en de club zijn nieuw, terwijl er in de Eredivisie toch ook genoeg talent rondloopt.

De verrassing van het seizoen in mijn ogen: RKC Waalwijk huurde dit seizoen een spits van Ajax en van NEC en vooral die uit Nijmegen heeft het in zich om zich te ontwikkelen tot een typische nummer ‘9’. Ricky ten Voorde scoorde inmiddels vier wedstrijden op rij en heeft diepgang, inzicht, techniek en scorend vermogen. De lengte van Dost heeft hij net niet, het scheelt slechts vijf centimeter. Op links ligt het in de lijn der verwachting om Yanic Wildschut te kiezen. De aanvaller van VVV heeft een prijskaartje van 2,5 miljoen euro om zijn nek hangen, maar heeft het in zich om zich bij Heerenveen door te ontwikkelen tot een waardig, misschien wel betere versie van Assaidi. Dezelfde snelheid gekoppeld aan balvastheid zal hij niet hebben. Echter beschikt Wildschut wel over creativiteit, en het inzicht om zijn man op een efficiënte manier te passeren. Daar waar het bij Assaidi nog wel eens aan schort. De VVV-speler past perfect in de voorhoede die Van Basten voor ogen heeft.

Uit zijn tijd bij het Nederlands Elftal en Ajax bleek dat San Marco graag bewegende aanvallers heeft, die van positie kunnen wisselen zonder erop achteruit te gaan. Met Miralem Sulejmani, Luis Suarez en Dario Cvitanich bij de Amsterdammers en Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Dirk Kuyt en Ruud van Nistelrooij die op de rechterkant zelfs een technisch hoogstandje kan uithalen. Dat is de filosofie van Van Basten. Met Wildschut, Ten Voorde en Van La Parra zou Heerenveen het spel kunnen spelen wat haar nieuwe trainer nastreeft.

Marco Bortini

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (2)

Reacties
KasperHermans Rang: International| 13-05-2012 12:09 | Reageer

Ikzelf zou eerder kijken of de Nemeth te halen is dan Ten Voorde. Zie ik meer potentie in. Wildschut lijkt me zeker ook geen slechte optie

HBCP Rang: Supporter| 13-05-2012 12:52 | Reageer

Wat voor mij de perfecte voorhoede voor Heerenveen is: Wildschut/Hoesen - Uth/Valpoort - Van La ParraVolg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!