| Vergeten? | Registreer

Column: 'Studio Ajax'

16 april 2012 15:29
 

De zondagavondse voetbaltalkshow Studio Voetbal van de NOS krijgt in den lande nogal eens het predicaat 'Studio Ajax' mee, maar is dit eigenlijk wel terecht? Als we even een aantal feiten op een rijtje zetten, valt er al snel de conclusie te trekken dat het juist eerder een podium voor ‘provincieclubs’ zou kunnen zijn...

Namens AZ mag bijvoorbeeld de laatste tijd veel te vaak Arno Vermeulen aanschuiven. Deze chef voetbal en commentator van de NOS lijkt niet gebukt te gaan onder enige kennis van het spelletje en grijpt iedere gelegenheid om iets negatiefs over de grootste en meest succesvolle club in de historie van het Nederlandse voetbal te roepen met drie handen aan. Dit doet hij ook nog eens op een dermate niet-grappige manier, dat er weinig voor nodig is om een ellenlange opsomming van door hem uitgekraamde onzin op internet terug te kunnen vinden. Google Vermeulen maar eens en u weet gelijk hoe groot de ergernis over deze man in Nederland momenteel is.

Als we Vermeulen gehad hebben, dan kan Ronald Waterreus, hoe gek dat misschien ook moge klinken, soms nog enigszins meevallen. Met z’n zachte “g” en tegenwoordig schijnbaar geverfde haardos is de link naar iets in het Amsterdamse op het eerste gezicht ver te zoeken. Dat kan kloppen, want die connectie is er zelfs helemáál niet. De voormalig doelverdediger van onder andere Roda en PSV zit er namelijk vooral om de Eindhovense club te promoten. Hockeygoeroe Tom van ’t Hek vervolgens, is ongegeneerd idolaat van FC Twente en steekt dit dus óók als één van de vaste tafelgasten van Studio Voetbal bepaald niet onder stoelen of banken. Net als Vermeulen en Waterreus heeft hij de grootste moeite met het positief benoemen van Ajax-nieuws. In zijn kielzog neemt ook de huidige assistent-trainer van de Enschedese ploeg, Youri Mulder, zitting bij de NOS. Deze ex-spits staat ook al niet bekend als een fan van het Amsterdamse, maar toont dit gelukkig in wat mindere mate dan zijn collega’s.

Dan nemen we nog even de laatste twee stamgasten onder de loep, namelijk Jan van Halst en Jan Mulder. Ja inderdaad; deze twee mannen hebben een actief verleden als voetballer bij Ajax. Dat weerhoudt ze er echter niet van zich te allen tijde neutraal en zowel positief als negatief kritisch ten opzichte van alles in de voetballerij op te stellen. Met grote regelmaat geven Van Halst en Mulder senior blijk van hun gezonde voetbalverstand en prima analyses, zonder daarbij Ajax óóit een voorkeursbehandeling te geven. Tot slot, presentator Jack van Gelder, geboren Amsterdammer. Deze gebruinde biljartbal wordt standaard afgeschilderd als een “Ajax-mannetje”, wat ook niet altijd te ontkennen valt. Eerlijk is eerlijk. De laatste jaren neemt dit echter toch wel af, waardoor het stempel al lang niet meer geldig is en hij louter en alleen op zijn rol als gespreksleider (inclusief een groot arsenaal aan knowhow en parate voetbalkennis) beoordeeld zou moeten worden.

Kortom: het draagvlak om Studio Voetbal “Studio Ajax” te noemen is er eenvoudigweg niet en de teneur om het programma wél als zodanig te benoemen, lijkt vooral een kwestie te zijn van mensen die elkaar napraten. Niet uit te sluiten daarbij valt, dat dit voornamelijk gebeurt door figuren die niet zo heel goed tegen het aanstaande kampioenschap van de Amsterdammers kunnen. Waar PSV het met een op papier ijzersterke selectie al lang en breed had moeten zijn, gaat Ajax het, wederom na een indrukwekkende inhaalrace binnenkort tóch weer worden. En dat is, gezien de perikelen binnen de club en de waslijst aan blessures dit seizoen, een enorme prestatie, die voor de technische staf en de spelers alleen maar diepe, diepe waardering verdient.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (10)

Reacties
schouwek Rang: Ballenjongen| 16-04-2012 16:08 | Reageer

Goed verhaal. Zat er laatst naar te kijken en mij viel hetzelfde op. Wellicht dat de NOS op die manier probeert om onder water van de 'reputatie' af te komen?

Die Lucht! Rang: Teletekst supporter| 16-04-2012 16:10 | Reageer

Heel slim opgemerkt. Dit zou inderdaad zomaar kunnen... Bedankt voor je reactie.

bennyboys Rang: Wereldkampioen| 16-04-2012 17:20 | Reageer

Ik begrijp niet dat jullie naar dat waardeloos door elkaar
geschreeuwde praat-programma kijken waar je niets wijzer van wordt.
En dan ook nog WIE er zitten.
Maar het gaat ook over dat kale Amsterdams mannetje dat al begint te lachen als hij de naam Ajax hoort daarom noemen ze het Studio Ajax.
En wat denk je van Tom van 't Hek die moet en zal aan het woord komen en Jan Mulder. W A A R D E L O O S
Dan kun je met Genee en Gijpie nog heel wat lachen op maandagavond.

Robert Rang: Legende| 16-04-2012 18:32 | Reageer

Het is minder leuk dan eerst... niet altijd de moeite waard...

Drs Kopsterk Rang: Bankzitter| 16-04-2012 19:02 | Reageer

De hoofdverdachte in dit (Ajax)terreur netwerkis de weledelgestrengde Jack van Gelder,Ajaxfan pursang. Promotor van het onderwerp Deelleboog van de week, en daar komen alleen deovertredingen in voor van de tegenstanders vanAjax, de vele overtredingen van de Ajax spelerszijn nergens te vinden, ga er maar vanuit datde medewerkers van de NOS hier ook een forsaandeel in hebben. Nee opperhoofd Jack houd metzijn onderdanen vele zaken onder de pet. De hele NOS met de medewerkers is alle van de zelfde richel, AJAX, AJAX en nog eens AJAX.......Dit met uitzondering van 1 persoon die zich altijd keurig gedraagt, te weten Tom Engbers, Tom is een Heracles fan, maar Tom zal dat nooit publiekelijk kenbaar maken, Zijn manier van journalistiek is de maatstaf waar alle NOS(Ajax)medewerkers een voorbeeld aan zouden moeten nemen. Kwaliteit kun je niet leren,kwaliteit straal je uit..... :P Moooaaahhhhh

Gewijzigd op maandag 16 april 2012 om 22:13.
bennyboys Rang: Wereldkampioen| 16-04-2012 22:55 | Reageer

De juiste woorden heb je hier neergezet en ben het volledig met je eens.
De overtredingen van Ajax-spelers zien we nooit in herhaling.
Dat heeft er ook aan meegewerkt.

Drs Kopsterk Rang: Bankzitter| 17-04-2012 19:23 | Reageer

bennyboys, had toch nog wel meer reacties verwacht, blijkbaar zijn ze het met mijn uitspraken wel eens...

KasperHermans Rang: International| 17-04-2012 19:30 | Reageer

Ik vind het eigenlijk meer Studio Barcelona. Sowieso de gehele NOS geilt erop. Zat zondag ook weer de Amstel Gold Race te kijken, zo'n interviewtje met Jaoquim Rodriquez ging voor 70% over FC Barcelona.

Afgelopen uitzending van Studio Voetbal vond ik voor de verandering trouwens echt goed.

Drs Kopsterk Rang: Bankzitter| 17-04-2012 19:55 | Reageer

De laatste uitzending was best om aan te zien, komt hoofdzakelijk omdat de kaarten voor de eredivisie lijken geschut, men hoeft niet meer te manipuleren.

Drs Kopsterk Rang: Bankzitter| 16-04-2012 19:14 | Reageer

Mede aanhangers in dit Ajax gebeuren zijn de heer H. Tan, J. Schreuder, T.v Peperstraten, mevrouw B. Barend en natuurlijk niet te vergeten H. Kraay jr. Werd Theo Janssen van Twente door Hansie vanwege zijn ongeval nog altijd verrot gescholden. Sinds Theo bij Ajax speelt is er van Hansie voor Theo enkel lof.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!