| Vergeten? | Registreer

Column: Een dramatische avond voor de filmpjesmaker

12 april 2012 13:30
 

Het was alsof er iemand op het heilige vuur gespuwd had. Plotseling was al het moois gedoofd. De Eredivisie was historischer dan dat je je kon wensen als neutrale voetballiefhebber. Zes teams, strijdend om één absolute hoofdprijs: het landskampioenschap van Nederland. Met nog maar zes speelrondes te gaan stond alles enorm dicht bij elkaar. Vier punten was het verschil tussen de nummer één en zes als er woensdag om 19:00 afgetrapt wordt bij AZ tegen FC Twente.

De Alkmaarders komen in die wedstrijd twee keer op voorsprong, maar zien de mentaal sterke Tukkers tot twee maal toe terugkomen. Het is een ideaal scenario voor de toch al zo spannende Eredivisie. Door de late 2-2 van Emir Bajrami blijft het gat tussen de twee clubs twee punten en was er dus nog steeds van alles mogelijk in de steeds spannender wordende Eredivisie.

PSV en Feyenoord zijn op dat moment halverwege hun lastige uitwedstrijden. Zowel in Waalwijk als in Kerkrade staat er nog een brilstand op het bord. Gezien de uitslag in Alkmaar is het voor de spanning niet erg als dat zo blijft. Dan blijven de verhoudingen bovenin namelijk perfect intact. Maar dan mag Ajax natuurlijk niet winnen op bezoek in Heerenveen. Het traditioneel lastige uitduel voor de Amsterdammers staat op het punt van beginnen.

Het zijn echter de Friezen die razendsnel hun ruiten ingooien. Na een fout van Jeffrey Gouweleeuw torpedeert Brian Vandenbussche Ajax-aanvaller Siem de Jong. De Belgische doelman moet inrukken met rood en Ajax krijgt bovendien een strafschop. De koploper van de Eredivisie weet het duel vervolgens binnen no-time te beslissen, terwijl de concurrenten op de andere velden niet weten te winnen.

Het is rust in Heerenveen, het is voorbij in Waalwijk en Kerkrade. En dat wat 45 minuten eerder nog de meest spannende ontknoping aller tijden leek te worden, is voor de neutrale liefhebber een fiasco geworden. Thuis op de bank ziet de 26-jarige filmpjeseditor van Eredivisie Live de reclame starten. Hij weet wat er gaat komen, zijn filmpje. Dat was zo vanmiddag al afgesproken, maar diep van binnen hoopt hij dat het niet uitgezonden wordt.

Zijn spotje, waar hij drie volle werkdagen aan gezeten heeft, met mooie beelden van alle zes de titelkandidaten en vol met dure en lastig te gebruiken special effects, is plotseling achterhaald. Er is opeens nog maar een titelkandidaat over, misschien twee en met heel veel optimisme drie. Het filmpje over zes titelkandidaten is een nutteloos filmpje geworden, al zijn werk is voor niets geweest. “Laat het niet zien”, denkt hij nog, maar het is al te laat.

“Nog altijd zijn er zes ploegen in de race voor het kampioenschap. De Eredivisie nadert zijn spannendste ontknoping ooit”, zo dreunt de stem van Koert Westerman door zijn huiskamer. Kreunend zakt hij onderuit op de bank. Hoeveel tijd hij er ook mag hebben ingestoken, als editor wil hij niet de mensen een filmpje voorschotelen dat achterhaald is. Zijn filmpje wordt getoond als het al te laat is, het is het meest pijnlijke dat hem in zijn vakgebied kan overkomen.

Hij ziet zijn zorgvuldig geselecteerde beelden van Dries Mertens, John Guidetti en Bas Dost voorbij flitsen. Mooie beelden, maar ze hebben geen context meer in de huidige strijd om het landskampioenschap. Het spotje had nog weken moeten draaien, het liefst tot aan 6 mei. Misschien dat hij er een keer een beetje in had moeten snijden, bij het afvallen van één van de kandidaten. Maar dit had hij nooit voorzien.

De editor deelt het verdriet van de Nederlandse voetbalsupporters, behalve dan van die uit Amsterdam. Alle mooie voorspellingen, speculaties, weddenschappen en voorbereidingen op grote sfeeracties, ze zijn in een avond allemaal teniet gedaan. Hij weet dan al dat er morgen van zijn vrije ochtend niets terecht zal komen. Hij zal flink aan de bak moeten voor een nieuw spotje. Een over Ajax, dat tegen het noodlijdende de Graafschaap opzoek gaat naar landstitel nummer 31. En misschien nog wat over naaste volger AZ, dat de zware uitwedstrijd bij PSV op het programma heeft.

Het filmpje over de zes titelkandidaten, dat gooit hij morgenochtend om half negen de prullenbak in. Of zou hij het toch nog even achter de hand houden? Je weet het in deze Eredivisie tenslotte maar nooit.

Kasper Hermans

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!