| Vergeten? | Registreer

Column: Hogere machten bepalen: Heracles wint de beker

5 april 2012 12:30
 

Toeval bestaat niet, dus dan zal het wel een hogere macht zijn die het allemaal zo gepland heeft. Die allang heeft bepaald dat Heracles Almelo na zeven jaar lang zaaien nu gaat oogsten met een bekerwinst. En natuurlijk, zoals de hogere macht het heeft bedacht, is PSV zondag het slachtoffer.

Vanaf het begin van hun terugkeer in de Eredivisie heeft de ploeg uit Overijssel me geboeid. En dan ook letterlijk vanaf hun allereerste wedstrijd. Ik weet hem dan ook nog op te rakelen als vanouds. Heracles Almelo, de trotse promovendus die na twintig jaar weer terugkeerde op het hoogste niveau, ontving in eigen huis de regerend landskampioen uit Eindhoven. De ploeg die onder Guus Hiddink het tot de halve finale van de Champions League had geschopt en haar nieuwe seizoen aftrapte in het Polman Stadion.

Ruim tachtig minutenlang liet PSV zich eigenlijk een beetje afbluffen door het fris en enthousiast spelende Heracles. Maar de Eindhovenaren hadden destijds een soort overwinningsfactor, waardoor ze toch wisten te scoren. Philip Cocu passeerde Martin Pieckhagen met een goed gemikte kopbal en leek zodoende zijn team de drie punten te bezorgen. Maar Thijs Sluijter – wie ken hem nog? – zorgde enkele minuten later met een soort mislukte voorzet, misschien wel een echt bedoelde lob, van de linkerpunt van het strafschopgebied voor de 1-1 van de ploeg van Peter Bosz.

Het was het begin van een nieuwe periode Heracles Almelo in de Eredivisie, waar ze sinds hun komst zelfs nooit nacompetitie hebben hoeven spelen. Mede door het knappe punt thuis tegen PSV. En ook een door het legendarisch punt dat ze later dat seizoen zouden halen op bezoek in de Alkmaarderhout. AZ had het seizoen daarvoor nog de halve finale van UEFA Cup gehaald en kreeg het kleine Heracles op bezoek. De Alkmaarders leken een moeizame zege te boeken op Tukkers, maar toen de bezoekers een hoekschop vanaf rechts mochten nemen in de slotfase, ging doelman Pieckenhagen mee naar voren. De Duitse goalie kwam na veel geduw als eerste bij de bal en kopte die binnen, waardoor er een 2-2 gelijkspel uit het vuur werd gesleept.

Zeven seizoenen later maakt Heracles weer 2-2 uit een corner vanaf rechts op bezoek in Alkmaar. Kwame Quansah kopt ditmaal raak. AZ, onder leiding van Gertjan Verbeek, de trainer die Heracles Almelo een paar jaar terug ineens liet opduiken in het linkerrijtje van de Eredivisie, zag vervolgens hoe de Almeloërs het initiatief namen in de verlenging van de halve finale. En in de tweede helft van die verlenging scoorde Heracles twee keer, waardoor het zich voor het eerst in haar 109-jarige historie wist te plaatsen voor de finale van het nationale bekertoernooi.

Op 8 april om 18:00 trapt de ploeg van Bosz, die bezig is aan zijn tweede periode in het Polman Stadion, af voor de bekroning van zeven jaar Eredivisie. De tegenstander in die finale is PSV. Het PSV van tegenwoordig trainer Cocu, die bijna zeven jaar geleden het eerste doelpunt maakte tegen de Overijsselaars. Het maakt de cirkel perfect rond. En het kan ook niet anders dan dat Heracles Almelo zondag als bekroning de beker wint, dat is al door de hogere machten bepaald.

Kasper Hermans

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (5)

Reacties
Lazy Rang: Wereldkampioen| 05-04-2012 12:44 | Reageer

Ik gun het Heracles wel enorm!! Zou toch cool zijn als die ploeg de beker wint! Voor het NL voetbal is het echter beter dat PSV wint. Ik zie volgend jaar in Europa liever PSV, Feyenoord en Heerenveen in de Europa League dan Heracles. Zo'n ploeg heeft daar - met alle respect - ook niets te zoeken.

controvi Rang: Amateur| 05-04-2012 14:43 | Reageer

mee eens. Het zou echt geweldig zijn als Heracles zou winnen. Maar voor europa is psv idd beter.
Nou ja we gaan het zien :P

Justin Rang: Vedette| 05-04-2012 16:08 | Reageer

Op het kunstgras van Almelo kan Barcelona het best moeilijk krijgen!

bennyboys Rang: Wereldkampioen| 05-04-2012 16:44 | Reageer

PSV moet dit gewoon winnen en is beter ook voor het Nederlands Voetbal.
Barcelona moeilijk krijgen tegen Heracles, laat me niet lachen.

ErwinMeeks Rang: Super talent| 05-04-2012 20:30 | Reageer

Sterke column; goed over nagedacht. Hopen dat PSV inderdaad niet met zevenmijlslaarzen over Heracles heen walst, en dat het een spannende bekerfinale wordt.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!