| Vergeten? | Registreer

Column: Geduld wordt beloond

8 maart 2012 14:00
 

Wat zou jij doen? Je hebt een prima baan in Nederland, je verdient 'aardig', maar opeens komt er iemand uit het buitenland om de hoek kijken die je voor exact hetzelfde werk vijf keer zoveel geld bied. Dan zijn er nog tientallen mensen in je nabije omgeving die vinden dat je het 'gewoon' moet doen. "Die kans laat je je toch niet ontglippen? Kom op zeg! Wat maakt het uit dat je pas twintig bent?" Zou jij nee zeggen?

En zo zal dat ongetwijfeld ook in het koppie gaan van menig talentvolle profvoetballer. Er zijn meer voorbeelden van voetballers die zijn mislukt in het buitenland, dan van hen die het wel hebben gemaakt, maar nog altijd maken de voetballers op veel te jonge leeftijd de overstap naar het buitenland. Onder enige druk van zaakwaarnemers als Mino Raiola en Sigi Lens is 'nee' eigenlijk al geen optie meer.

Ik, als Ajax-supporter, zit misschien nog wel het dichtst bij het vuur. Bij de Amsterdamse club hebben ze er een handje van om op 18 of 19-jarige leeftijd te denken dat ze er wel klaar voor zijn. Het meest recente voorbeeld: Ouasim Bouy. De 18-jarige voetballer was één van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Ajax. De technisch begaafde middenvelder maakte furore in de A1 van de Amsterdamse club. Diezelfde A1 die hoofdtrainer Frank de Boer een jaar geleden nog trainde. De twee kenden elkaar al en zodoende mocht Bouy tijdens de afgelopen winterstop mee op trainingskamp naar het zonnige Brazilië. Het leek een begin van een mooie tijd in dienst van de Amsterdammers, maar niets bleek minder waar. De middenvelder besloot op de slotdag van de transferperiode, tegen het advies van Frank de Boer, Wim Jonk en Danny Blind in, de overstap te maken naar de Italiaanse topclub Juventus. Waarschijnlijk telde het advies van zaakwaarnemer Raiola vele malen zwaarder, want Bouy zit inmiddels al in Italië. Te vroeg, als je het mij vraagt.

Bij Ajax zijn er nog wel tientallen voorbeelden op te noemen. Ryan Babel kon het niet maken bij Liverpool. Daniël de Ridder zakte af van Celta de Vigo naar, met alle respect, het Zwitserse Grashoppers om over de carrière van Andy van der Meyde maar te zwijgen. De rechtsbuiten verliet Ajax voor het grote Internazionale, maar kwam daar in twee seizoenen niet verder dan 32 wedstrijden en één goal. Zijn volgende club zou nog een veel groter fiasco worden. Bij Everton kwam Van der Meyde door constant blessureleed in vier jaar tijd tot slechts twintig wedstrijden. In 2010 bood PSV hem kortstondig de kans, maar tot een officiële wedstrijd in het eerste elftal zou het nooit komen. Weg succesvolle voetbalcarrière! Inmiddels speelt de ooit zo rappe rechtsbuiten zijn wedstrijden voor Topklasser WKE uit Emmen.

Ook bij Feyenoord en, in mindere mate PSV, hebben ze te maken met de trend om op jonge leeftijd naar het buitenland te vertrekken. Royston Drenthe bijvoorbeeld; hij speelde een verdienstelijk EK met het Nederlands elftal -21 en speelde zich in de kijker bij menig Europese topclub. Na anderhalf seizoen voor Feyenoord vond de geboren Rotterdammer het welletjes en koos hij voor Real Madrid. Nu, ruim vier jaar later, speelt Drenthe zijn wedstrijden voor het Engelse Everton. Is natuurlijk geen schande, maar niet zoals gepland. De Rotterdammer kwam in drie seizoenen Real tot 46 competitiewedstrijden. Vervolgens werd hij verhuurd aan Hércules CF, waar hij slechts zeventien wedstrijden zou spelen. Het moge duidelijk zijn dat ook Drenthe de stap naar het buitenland te vroeg heeft genomen.

Er zijn maar weinig voetballers die op jonge leeftijd een succesvolle overstap naar het buitenland maken. Ja, Robin van Persie; hem lukte het wel. Hij maakte al vroeg de overstap naar Arsenal en kon daar onder de hoede van Arsène Wenger, Dennis Bergkamp en Thierry Henry uitgroeien tot een absolute topper. Het kan dus wel! Bij Arsenal werd er echter een concreet plan met RVP gemaakt. Iets wat met een Bouy en Drenthe ongetwijfeld niet is gebeurd of zal gebeuren.

Het is spijtig om te zien dat veel jonge voetballers nog altijd te vroeg die stap maken. Kiezen voor een grote zak met geld, dan wel een succesvol uitgestippelde carrière. Met de hete adem van louche zaakwaarnemers in hun nek maken zij vaak op veel te vroege leeftijd de overstap naar de top om vervolgens enkele jaren later af te zakken naar een kleinere club of zelfs een terugkeer naar de Eredivisie. Maar vraag het Wesley Sneijder, Zlatan Ibrahimovic. Vraag het Jan Vertonghen over een jaartje! Geduld wordt beloond.

Kelvin de Ridder

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (1)

Reacties
sonderegger Rang: Teletekst supporter| 23-03-2012 12:23 | Reageer

Waar zullen we beginnen?
Het is waarschijnlijk onverstandig dat jeugd spelers (te) vroeg naar het buitenland vertrekken. Bijvoorbeeld wie heeft het dan wel gehaald in dat traject? Castanjos, Drenthe, van Aanholt, Bruma, Maduro en ga zomaar door, niet of nog niet geslaagd.
Wat wel zeker is is dat het kwantiteit aan geld zwaarder weegt dan de kwaliteit van de ontwikkeling. Het is zeker zo dat een transfer geld oplevert voor bepaalde mensen, vandaar de club "hopping".
Het probleem zit hem in de leermomenten. Als je meer aan het spelen toe komt, dus de meer leermomenten. Naar het buitenland gaan om te leren zou prima zijn als de verblijfplaats niet slechts een handenvol clubs was, waar men beperkte speeltijd krijgt en daardoor een verkapte ontwikkeling geniet. Hier hebben we niet over wie de wiel heeft uitgevonden alleen over de herhalingen.
Maar uiteraard is de situatie niet zo eenvoudig. Ooit is er gezegt dat "je kapitaal op het veld moet staan." Dit zijn pas wijze woorden, helaas zijn er menige clubs die zich neerleggen bij de koopkracht van andere. Bijvoorbeeld, als U iets waardevols heeft, dan zou U het waarschijnlijk koesteren en niet tegen de eerste de beste bod van de hand doen, of niet soms? Het is wel zo dat de uitwerkingen van het Bosman-arrest de wet van de sterkste in de kaart spelen, maar dat is ook omdat men het toe laat. Als clubs de houding hebben dat ze alleen een functie hebben als opleidings instrument, dan zorgen juist die clubs ervoor dat de jeugd vroegtijdig zich elders gaat orienteren. Met als gevolg dat er geen toekomst wordt gebouwd.
De insteek dat er geen geld voor investering in de jeugd is is volkomen fout. Je kunt je juist niet veroorloven om niet te investeren!Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!