| Vergeten? | Registreer

Column: PSV weigert het schokeffect in de ogen te kijken

6 maart 2012 13:05
 

Richard Roelofsen kwam bij de Graafschap in dienst en wist gelijk met 0-2 te winnen in Kerkrade. Ton Lokhoff kwam deze winter in dienst bij VVV-Venlo en won prompt met 2-1 van Feyenoord. Een nieuwe impuls, een waarschuwende impuls, kan voetballers en teams uit de Eredivisie tegenwoordig zoveel goed doen.

Lorenzo Ebecilio is een talentvolle buitenspeler van Ajax. Na een stormachtig begin in het eerste van Ajax kreeg Ebecilio een terugval die normaal is voor een jonge speler die in het diepe is gegooid. Maar Ebecilio leek die terugval niet te kunnen verteren. Hij kwam niet meer uit zijn dip en modderde maar aan. Het werd hem altijd wel gezegd dat hij zijn best niet deed, maar Ebecilio trok het zich niet aan. Hij had talent, hij zat bij Ajax, hij was genomineerd voor the Golden Boy Award, het zou wel allemaal goed komen.

Maar het kwam niet goed. Zelfs een zwaar uit vorm verkerende Miralem Sulejmani bleef de voorkeur krijgen boven Ebecilio en Aras Özbiliz stak hem ook voorbij in de pikorde. Bij elke invalbeurt die hij maakte leek de kwaliteit van zijn spel achteruit te gaan. Ook deze keer, als hij in de thuiswedstrijd tegen Roda JC al vroeg mag invallen voor Sulejmani, die met een knieblessure het veld af moet, lijkt het nergens naar. Het eerste balcontact van Ebecilio is schandalig slecht voor een provoetballer, laat staan voor een speler van Ajax. De Hoornaar gaat half op de bal staan en struikelt vervolgens. Ebecilio krabbelt overeind en kijkt om zich heen. De mensen in het stadion lachen hem een klein beetje uit, maar hij trekt het zich niet erg aan. Hij kan er zelf ook wel om grinniken, het moet er zeker grappig uit hebben gezien. “Maar het komt wel goed. Ik heb talent. Ik zit bij Ajax”, zegt hij tegen zichzelf. Een paar minuten later krijgt Ebecilio weer de bal. Zijn slappe breedtepass komt terecht bij Mads Junker, geen ploegmaat, en binnen een paar seconden ligt de bal achter Kenneth Vermeer.

Er is maar een hoofdschuldige aan te wijzen en dat doen de supporters in de Amsterdam ArenA dan ook. Elk balcontact van Ebecilio wordt begeleid met een aanhoudend en goed te horen fluitconcert. Langzaam schrikt hij wakker uit zijn mooie droom. Hij mag dan wel bij Ajax zitten, een bak talent hebben en genomineerd zijn geweest voor de Golden Boy Award, maar hij moet vol overgave gaan werken. Hij moet weer frank en vrij gaan voetballen.

Na een pauze van vijftien minuten komt Ebecilio als herboren terug op het veld. Bij zijn eerste actie speelt hij zich goed vrij maar stuit hij nog op doelman Matheusz Prus. Een klein kwartiertje later onderneemt Ebecilio opnieuw een poging. Hij probeert de verdediging niet te doorboren maar haalt gewoon hard uit met zijn ‘verkeerde’ linkerbeen vanaf ruim twintig meter, de Poolse doelman is nu wel geklopt. Zowel bevrijd als gedreven schiet Ebecilio er nog twee in. Beide treffers met zijn ‘mindere’ linkervoet, maar beide zijn pareltjes. Het schokeffect heeft prima gewerkt. Na een goede douche en een aantal interviews neemt hij plaats voor de televisie. Het is bijna rust bij het duel tussen twee concurrenten van Ajax, PSV en FC Twente, maar het is al beslist. Twente leidt met 0-4 en het wordt uiteindelijk 2-6 voor de Tukkers.

Eigenlijk is PSV onder Fred Rutten een beetje te vergelijken met Ebecilio. Na een spraakmakende start ruim twee en een half jaar geleden, met een 4-3 overwinning op Ajax, ging het steeds een stukje minder. PSV verveelde haar publiek, kreeg altijd wat gemor over zich heen, maar het team werd nooit echt wakker geschud. Nooit kreeg de ploeg echt op zijn donder. Zoals het PSV van Ronald Koeman in 2007 dat wel kreeg na een 2-1 nederlaag bij NEC. De supporters haalden destijds verhaal bij de spelersbus en lieten die niet bij de Goffert vertrekken voordat aanvoerder Philip Cocu hen had toegesproken.

Dat had zondagmiddag weer gekund, er waren supporters die na afloop van de vernedering verhaal wilden halen, maar Rutten en zijn selectie ontweken de confrontatie. PSV liep weg, met in het hoofd de gedachte dat het wel goed zou komen. Zij waren immers PSV, zij hadden zat talent en er was dit seizoen bijna dertig miljoen geïnvesteerd. Dat moest wel goed gaan komen. De Eindhovenaren gedragen zich precies zoals Ebecilio het hele seizoen heeft gedaan.

Het PSV van Koeman werd in 2007 na de ontmoeting met de eigen aanhang op de parkeerplaats bij de Goffert uiteindelijk – zei het met miniem verschil – landskampioen. Het PSV van Rutten liet die kans aan zich voorbij gaan en om een tijdig schokeffect te creëren is er eigenlijk nog maar een optie: ontsla de trainer. Bij de Graafschap en VVV is een positief resultaat na die redemie al bewezen.

Kasper Hermans

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (2)

Reacties
Justin Rang: Vedette| 06-03-2012 13:11 | Reageer

De Graafschap en VVV zijn wel uiteinden van PSV he, dus een vergelijking is daar niet echt te maken vind ik. Een overwinning van een degradatiekandidaat valt namelijk evenveel op als een nederlaag van een titelkandidaat.

KasperHermans Rang: International| 06-03-2012 13:30 | Reageer

VVV en De Graafschap zijn gewoonweg de meest recente voorbeelden. Maar bijna overal zie je dat bij slechte prestaties een trainerswissel op de korte termijn nieuw elan in de ploeg gooit. En als PSV iets nodig heeft is het een goede impuls op de korte termijn.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!