| Vergeten? | Registreer

Column: Winnen voor de grote neef Jon Paul

25 februari 2012 16:52 | Bron: Voetbalinfo
 

Tien jaar oud was hij en nu al door en door fan van zijn club. Jon Paul Gilhooley was Liverpool FC. Helemaal bezeten van de club bezocht hij veel wedstrijden. Zo ook de halve finale van de FA Cup in Sheffield op Hillsborough tussen Liverpool en Nottingham Forrest op 15 april 1989. De grootste stadionramp uit de Engelse geschiedenis vindt die dag plaats en eist 96 levens, ook dat van de kleine Jon Paul. Bijna 23 jaar later staan Steven en Anthony Gerrard voor het eerst tegenover elkaar in een voetbalwedstrijd. Ze zijn de twee jongere neven van Jon Paul. Steven, 31 jaar, speelt voor de grote liefde van Jon Paul en Anthony, 26, verdedigt de kleuren van Cardiff City. Opvallend gegeven is dat de drie neven tijdens de ramp Hillsborough samen ook 23 jaar oud waren. En de twee jongste zullen dus zondag strijden, voor de League Cup, maar ook voor Jon Paul.

Het zou zijn eerste wedstrijdbezoek buiten Liverpool worden. Jon Paul bezocht al regelmatig Anfield Road, maar nu had zijn moeder een kaartje weten te bemachtigen voor de halve finale in Sheffield. Samen met een vriend van de familie legde hij de reis van dik een uur af, om binnen te komen in het stadion Hillsborough. Voor hem een heel nieuw stadion met tal van nieuwe indrukken. Maar lang om om zich heen te kijken krijgt Jon Paul niet. Om hem heen ontstaat paniek als het steeds drukker wordt op Leppings Lane End. Voor de tribune waar 14.600 mensen terecht kunnen, zijn 21.000 kaarten verkocht.

De tribune loopt overvol en al snel kunnen de mensen op de tribune niet meer ademen en niet meer bewegen. De enige uitweg is het veld, waar de wedstrijd tussen Notingham Forrest en Liverpool inmiddels al vijf minuten onderweg is. Twee fans weten over de hekken te klimmen en de aandacht te trekken waardoor de scheidsrechter het spel stillegt. Enkele momenten later bezwijken de hekken en ontaardt er een totale chaos op de tribune en het veld. Als de stof is opgetrokken blijkt de schade enorm. Er zijn honderden gewonden en tientallen doden. Na een paar dagen blijken er maar liefst 95 mensen te zijn omgekomen bij de stadionramp, Tony Bland voegt zich pas vier jaar later bij hen als zijn familie besluit de kunstmatige beademing te staken. De jongste van alle slachtoffers is Jon Paul Gihooley.

Nooit zal de ramp op Hillsborough vergeten worden door de club Liverpool, die nog steeds elk jaar op 15 april een herdenkingsdienst voor de families van de slachtoffers organiseert. Maar afgelopen jaar kreeg de ramp voor het eerst sinds jaren weer extra veel aandacht in de media. Onder aanvoering van vooral Queen Park Rangers-middenvelder Joey Barton werden er bijna 140.000 handtekeningen binnengehaald die de Britse politiek dwongen tot een debat over de openheid van de documenten - die waren opgesteld in de tijd dat Margaret Thatcher nog regeerde - over Hillsborough. Zo zou in die documenten staan dat Thatcher in samenspraak met de politie van South Yorkshire besloten had om de Liverpool-supporters zelf de schuld te geven. Dit paste nu eenmaal goed in het handhavingsbeleid dat Thatcher destijds voerde.

Op 17 oktober 2011 werd er voor het eerst in dertien jaar weer gediscussieerd in het Britse Lagerhuis over de ramp op Hillsborough. Na een emotioneel debat werd besloten de documenten over de ramp gefaseerd te gaan vrijgeven. Eerst voor een panel, onder leiding van de bisschop van Liverpool, daarna voor de families van de slachtoffers en daarna zouden de documenten pas echt openbaar worden voor het grote publiek. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, beloofde de families van de slachtoffers er alles aan te doen om de waarheid boven tafel te krijgen.

Want de waarheid, daar draait het voor alle Liverpool-supporters om. Zij willen de waarheid boven tafel krijgen, om opheldering te krijgen over wat er gebeurt is. Zij willen gerechtigheid voor de slachtoffers. Of zoals hun leus luidt: Justice for the 96.

Anthony en Steven Gerrard. Zondag staan ze dan tegenover elkaar op Wembley. Het stadion waar hun grote neef en de 95 anderen ook naar toe hoopten te gaan als de halve finale van Nottingham Forrest gewonnen zou worden. Tegen het vallen van de avond zal een van de twee de beker naar de hemel heffen. Naar waar the 96 zich nu bevinden. Naar hun grote neef. Naar Jon Paul.

Kasper Hermans

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (2)

Reacties
Robert Rang: Legende| 25-02-2012 16:54 | Reageer

Gaat een hele beladen en hopelijk mooie pot worden! :D

KasperHermans Rang: International| 12-09-2012 14:03 | Reageer

Today it the day. The truth is out. Justice for the '96Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!