| Vergeten? | Registreer

Artikel: Respect voor Ronaldo

27 juni 2014 11:16 | Bron: Nu.nl/Daan Dekker
 

Cristiano Ronaldo bakt er, tot genoegen van de nodige voetbalfans, weinig van dit toernooi. Ik vind het vooral jammer. Begrijp me niet verkeerd. Ook ik erger me geregeld aan de aanvaller van Real Madrid. Het showen van zijn spiermassa na zijn doelpunt in de Champions League-finale tegen Atletico Madrid.

Altijd maar zelf schieten terwijl er negen teamgenoten voor het doel vrij staan. Ronaldo is de grootste egoïst en narcist van het hedendaagse voetbal.

Toch heb ik hem hoog zitten. Niet eens vanwege zijn soms weergaloze acties, maar vooral door het bezoek dat ik in het voorjaar van 2013 aan zijn geboorte-eiland Madeira bracht. Ik liep een hoge heuvel op en belandde in Santo Antonio, de wijk waar Ronaldo opgroeide.

Zijn jeugdvrienden Ivan en Elton lieten me de plek zien waar ooit het huis van de familie Ronaldo had gestaan. De woning was verdwenen.

Elton legde uit hoe het zat. "Nadat de familie van Ronaldo verhuisde, veranderde de woning in een hangplaats voor zwervers en junks. De gemeente besloot het huis in 2007 maar tegen de grond te werken."

We gingen ook naar de plek waar Ronaldo tijdens zijn jeugdjaren met vrienden voetbalde: 'De Put', een betonnen bak van zeven bij twintig meter. In De Put lagen opengescheurde vuilniszakken, kapot gegooide flessen en een stofzuiger. In zo'n buurt groeide Ronaldo dus op.

Alcoholist
Een dag na mijn bezoek aan Santo Antonio ontmoette ik Fernão Sousa, de peetvader van Ronaldo. Mede dankzij Sousa's contacten werd Ronaldo in 1997 opgenomen in de jeugdopleiding van Sporting Lissabon.

Al op 12-jarige leeftijd ging Ronaldo op achthonderd kilometer van zijn ouders wonen. Van Sousa hoorde ik hoe moeilijk Ronaldo het tijdens zijn eerste jaar in de Portugese hoofdstad had. Geregeld hing hij huilend aan de lijn. Toch zette de aanvaller door, hij bleef in Lissabon.

Met Sousa sprak ik ook over Dinis, de overleden vader van Ronaldo. Dinis was ooit materiaalman bij Andorinha, een amateurclubje op Madeira. Ronaldo ging als kleuter vaak met zijn vader mee en kwam zo voor het eerst in contact met de bal.

Apetrots was Dinis op zijn zoon. Alles dat over Ronaldo in de media verscheen, werd door hem verzameld.

Dinis had ook een groot probleem. Hij kon niet van de alcohol afblijven. Toen Ronaldo bij Manchester United speelde, liet hij zijn vader opnemen in een afkickkliniek. Dinis dronk een half jaar niet, maar greep daarna toch weer naar de fles.

Ook de levertransplantatie die Dinis, op kosten van zijn zoon, in Engeland onderging, bleek tevergeefs. In 2005 overleed Ronaldo's vader. Hij had zich doodgedronken.

Respect
Dat Ronaldo, die zowel letterlijk als figuurlijk van ver kwam, zonder steun van zijn grootste fan elk seizoen weer fenomenaal presteert, verdient boven alles respect.

Vliegt Portugal er vandaag uit en laat Ronaldo wederom niets zien, onderdruk dan tenminste een glimlach.

Daan Dekker woont sinds augustus 2013 in São Paulo en is schrijver van het boek De Brazilianen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Smink een dagelijks WK-blog.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.

Door: NU.nl/Daan Dekker

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!