| Vergeten? | Registreer

Artikel: 'De Wezel' op weg naar persoonlijk succes in Brazilië

25 juni 2014 23:02 | Bron: NOS | Auteur: Benjamin Hagen
 

Betalen we hier vijf miljoen euro voor? Dat is wat men in Enschede en omstreken moet hebben gedacht toen in de zomer van 2009 een lange, tengere, verlegen jongen met een beugel in zijn mond zich meldde aan de poorten van de Grolsch Veste.

De toen nog redelijk onbekende Bryan Ruiz verruilde AA Gent voor FC Twente. Lang had hij niet nodig om te bewijzen dat hij die vijf miljoen euro dubbel en dwars waard was. Bij de Tukkers maakte 'De Wezel' in 65 wedstrijden 35 doelpunten. Met zijn vlammende acties en veelal weergaloze goals had Ruiz een belangrijk aandeel in twee succesvolle jaren: het landskampioenschap (2010), de KNVB beker (2011) en de Johan Cruijff Schaal (2010, 2011).

Mislukt avontuur bij Fulham

"Voor Bryan ga je naar het stadion", zei FC Twente-voorzitter Joop Munsterman toen Ruiz in 2013 de eredivisie verruilde voor de Premier League. Bijna dertien miljoen euro betaalde Fulham voor de sluwe aanvaller. Die transfer zou voor de international van Costa Rica het begin van iets moois zijn, zo was de algemene verwachting. Maar tot nog toe is het allerminst de realiteit. In de fysiek sterke Premier League maakte Ruiz in ruim twee seizoenen slechts zeven doelpunten.

Met Martin Jol als coach kreeg Ruiz in zijn eerste twee seizoenen nog het voordeel van de twijfel, maar het afgelopen seizoen raakte het geduld in Zuidwest-Londen op. De Costa Ricaan belandde op de bank. Funest voor het zelfvertrouwen van voetballers. Zo ook bij Ruiz. Gelukkig stak PSV op tijd de helpende hand toe. Voetballen in Eindhoven, in een competitie waar hij als speler (FC Twente) zijn grootste successen beleefde. En in een land waar de mensen geloven in zijn voetbalkwaliteiten. Dat zag Ruiz logischerwijs wel zitten.

"Ik wil mijn vertrouwen terugkrijgen, PSV helpen door zo hoog mogelijk te eindigen en me voorbereiden op het WK", zei Ruiz een half jaar terug op de clubwebsite van de Eindhovenaren. Een wereldkampioenschap missen door een gebrek aan voetbalritme? In geen honderd jaar.

In de kijker spelen op eerste WK

In Eindhoven heeft Ruiz de voorbije maanden laten zien het voetballen nog niet te zijn verleerd. Maar potten breken doet hij in een half jaar eredivisie ook niet. Vijf doelpunten en twee assists, in veertien wedstrijden, is te mager voor een speler die PSV ruim 63 duizend euro per duel kost. Gezien zijn prijskaartje is de kans groot dat Ruiz zich na het WK weer zal melden in Engeland.

In 2006 (Duitsland) werd Ruiz niet geselecteerd en in 2010 (Zuid-Afrika) liep Costa Rica kwalificatie mis. Zodoende is dit toernooi in Braziliƫ het eerste WK voor de aanvaller. Dicht bij zijn thuisland wil 'De Wezel' zijn status als sterspeler eindelijk waarmaken. Tot dusver was het vooral Joel Campbell die de aandacht op zich eiste. De teamprestatie gaat voor het individu, Ruiz is de eerste die dat zal beamen, maar stiekem is het 'beugelbekkie' in Braziliƫ ook uit op persoonlijk succes.

Door: NOS.nl

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!