| Vergeten? | Registreer

Artikel: Honger

25 juni 2014 12:41 | Bron: Nu.nl/Daan Smink
 

Iedere voetballer heeft zo zijn eigen drijfveren, maar om ver te komen op een WK is een simpele honger naar succes misschien wel de belangrijkste. Geen speler op dit toernooi zal zeggen dat die honger bij hem ontbreekt. Maar hoe groot die honger daadwerkelijk is, zie je pas zodra het eerste fluitsignaal heeft geklonken. De passie van bijvoorbeeld de Uruguayanen wordt veel geprezen - al nam Luis Suarez de term honger iets te letterlijk.

Ook aan Nederlandse zijde lijkt de honger dit toernooi groot. Oranje speelt met toewijding en passie, Nigel de Jong voorop. De strijdende middenvelder belichaamt als geen ander het huidige team. Vechtend voor iedere meter, vrijwel niets weggevend en uiterst doelmatig.

Het is geen toeval dat de term 'toernooivoetbal' binnen de Oranje-selectie zijn intrede heeft gedaan, waarmee gedoeld wordt op het puur op resultaat gerichte spel waar bijvoorbeeld Italië lang om bekend stond. Dat Nederland weinig balbezit heeft maakt de spelers niet uit. Of de ploeg mooi voetbal speelt net zo min. Gewonnen moet er worden. De manier waarop is ondergeschikt.

De 29-jarige De Jong kwam zelf met een heldere verklaring voor het feit dat hij zich het toernooivoetbal zo makkelijk eigen maakt. ''Dit is het hoogste podium en daarop wil ik presteren'', zei hij deze week. "We worden allemaal wat ouder, voor veel jongens is dit misschien hun laatste WK. Áls we het willen doen, dan moeten we het nu doen.''

Lessen
De geblokte middenvelder was zelf altijd al een toernooivoetballer; als het er echt om gaat dan staat hij er. Hij is blij dat hij het hele team meekrijgt. ''De jonge jongens pakken het uitstekend op. Ze zijn bereid om te luisteren en leren. Zo kom je verder.''

Eén van zijn lessen is dat je als toernooivoetballer nooit te ver vooruit moet kijken. Zelfs niet als op papier de weg naar de halve finale open ligt, zoals nu het geval is. ''Nu begint het pas. Er is veel euforie omdat we negen punten hebben gepakt, maar het kan ook zomaar in één keer over zijn. Geen enkele tegenstander moeten we onderschatten.''

Het volgende gerecht heet Mexico, maar een overwinning zal nog niet voldoende zijn om de honger van De Jong te stillen. Hij is pas verzadigd bij een toernooizege. Het is immers nu of nooit.

Verslaggever Daan Smink is afgereisd naar Brazilië om Oranje te volgen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Dekker een dagelijks WK-blog.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.

Door: NU.nl/Daan Smink

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!